Vijesti - Mediji i redovničko zajedništvo nekada i danas

 

Mediji i redovničko zajedništvo nekada i danas

Mediji i redovničko zajedništvo nekada i danas Objavljeno: 21. 02. 2015 - 17:02

Drugi u nizu susreta osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je 21. veljače. Program je započeo predavanjem s. Mirjane Juranović na temu "Mediji i redovničko zajedništvo nekada i danas" u župi sv. Josipa radnika u Belišću.

Uslijedio je pohod filijalnoj crkvi Sv. Stjepana Ugarskog u Bistrincima, rodnom mjestu sluge Božjega o. Pelbarta Ladislava Lukacsa, jednoga od sedmorice franjevaca, članova Mađarske franjevačke provincije sv. Ivana Kapistrana, koji su podnijeli mučeništvo između 1944. i 1954. godine. Završetak susreta obilježen je misnim slavljem u valpovačkoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje je o. Pelbart kršten, te je stoga u krsnoj kapeli postavljeno prigodno spomen-obilježje njemu u čast.

Nadbiskupijski susret pozdravnom riječju otvorila je s. Ksenija Majstorović, povjerenica za Pastoral osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije, a potom je dobrodošlicu izrekao župnik u Belišću fra Branko Janjić.

U predavanju s. Mirjane, članice Družbe sestara klanjateljica Krvi Kristove, definirano je kršćansko te redovničko zajedništvo, a zatim su tematizirani elektronički mediji: radio, televizija, internet i mobitel u odnosu na redovničko zajedništvo.

"Može se reći da elektronički mediji, ispravno upotrebljeni, mogu pridonijeti stvaranju i podupiranju zajednice utemeljene na pravednosti i ljubavi. U mjeri u kojoj to čine, postaju znakovima nade", rekla je predavačica, ističući pozitivan vid djelovanja društvenih i obavijesnih sredstava, ali je naglasila i da ona na istim područjima mogu djelovati i kao sredstva koja narušavaju dobro osobe i zajednice. "Različiti medijski sadržaji - razmišljanja, vrijednosti i ponašanja - koje donose elektronički mediji, u samostanima nailaze na sve više zainteresiranih konzumenata. Često se ti sadržaji usvajaju bez dovoljnoga kritičkog prosuđivanja", uputila je s. Mirjana. Podsjetila je kako je u početku u zajednicama postojao samo jedan radio i televizor; kompjutor i internet bili su dostupni samo određenim članovima u zajednici, a s vremenom došlo je do toga da navedena sredstva postaju redoviti dio dnevnog raspreda, smetnja redovničkoj rekreaciji te daju mogućnost bijega u virtualno zajedništvo.

Kao zanimljiva informacija istaknuto je da nijedan crkveni dokument o posvećenom životu ne spominje mobitel, a ni sami redovnici ga ne problematiziraju. "Rijetkost je susresti redovnika ili redovnicu koja nema mobitel, SMS-komunikacija među redovnicima postala je svakodnevica", te se i tu uočava smanjenje usmene komunikacije, naglasila je predavačica te zaključila: "Potrebno je staviti naglasak na važnost odgoja i samoodgoja za upotrebu medija. Pri tome je važno razvijati osjećaj za mjeru, samodisciplinu, askezu, a nadasve krepost umjerenosti i razboritosti. Elektronički su mediji velik izazov za redovnike i redovnice pomoću kojih mogu pronalaziti nove i neslućene načine komunikacije te iskoristiti znanja i vještine mlađih redovnika i redovnica u pronalaženju novih oblika i vidova zajedništva, osobito služeći se internetom."

Nakon predavanja susret je nastavljen radom u četiri radionice u kojima se raspravljalo o: elektroničkim medijima i njihovu utjecaju na redovničko zajedništvo, oblicima rekreacije u redovničkim zajednicama, zauzimanju ispravnog stava prema medijima te upotrebi mobitela.

Po dolasku u rodno mjesto sluge Božjega o. Pelbarta Ladislava Lukacsa, Bistrince, gdje su redovnike i redovnice dočekali domaći vjernici, župnik Janjić istaknuo je bitne naglaske života o. Pelbarta, među kojima i to da ga je osobito privlačio apostolat pisanih medija. Fra Janjić je priznao kako su župljani Belišća te filijale Bistrinci iznenađeni saznanjem da je u njihovu mjestu rođen budući blaženik te sada zajednički istražuju i informiraju se o njegovu životu. Osobe posvećena života i prisutni župljani dobili su prigodnu preklopnicu te je uslijedila zajednička molitva desetice krunice i molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega Pelbarta (Ladislava) i šestorice mučenika franjevačkoga reda. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi