Vijesti - Dan otvorenih vrata uršulinskog samostana u Varaždinu

 

Dan otvorenih vrata uršulinskog samostana u Varaždinu

Dan otvorenih vrata uršulinskog samostana u Varaždinu Objavljeno: 21. 02. 2015 - 13:15

Prvi put otkad se posljednjih godina u prigodi Međunarodnog dana vodiča turističkih vodiča priređuje razgledavanje znamenitosti grada Varaždina pod stručnim vodstvom, u subotu 21. veljače održan je Dan otvorenih vrata uz mogućnost razgledavanja jedne crkvene ustanove u tom gradu kulture i duhovnosti. Prva ustanova koja se odazvala pozivu organizatora je varaždinski Uršulinski samostan, koji njeguje značajno crkveno blago o kojem brižno skrbe sestre uršulinke od svog dolaska na hrvatsko tlo u Varaždin 1703. godine.

Više stotina posjetitelja sa zanimanjem je razgledalo prigodnu izložbu koju je tim povodom u samostanu postavila s. Klaudija Đuran, uršulinka koja s posebnom zauzetošću čuva i promiče duhovno i materijalno crkveno blago najvećeg i najstarijeg uršulinskog samostana u Hrvatskoj. Uz stručno vodstvo s. Klaudije i turističkih vodiča posjetiteljima su predstavljeni pomno izabrani izlošci liturgijskog ruha i posuđa, ručnih radova u različitim tehnikama te pisanih i tiskanih dokumenata koji govore o plemenitom višestoljetnom djelovanju uršulinki koje je nemjerljivo obogatilo ovaj grad. To djelovanje oslikava se ne samo na odgojno-obrazovnom području koje se nastavlja i danas putem dječjeg vrtića i osnovne škole, nego i kroz riznicu crkvenog blaga koja je posljednji put značajnije bila predstavljena 2003. godine na velikoj izložbi u prigodi 300. obljetnice dolaska uršulinki u Hrvatsku i Varaždin. Stoga ne čudi veliko zanimanje posjetitelja koji su poželjeli razgledati izložbu reprezentativnih primjeraka i upoznati manje znane crtice iz prošlosti uršulinskog samostana i samostanske crkve Rođenja Isusova.

Među izlošcima našlo se nekoliko vrijednih primjeraka iz razdoblja baroka, kao što su misno ruho iz 18. stoljeća, monstranca s početka 18. stoljeća, liturgijsko posuđe izrađeno od srebra koje je jedna uršulinka donijela u miraz, relikvijar s moćima sv. Anđele, jeruzalemski križ sa sedefom i drvom iz maslinskog vrta iz 1744. godine i razni ručni radovi, među kojima najviše njih u tehnici izrade lepoglavske čipke, kao i posuđe i recepti čuvene uršulinske ljekarne. Među izlošcima bili su i mitra i drugo ruho baruna i opata Sigismunda Szinersperga, zahvaljujući kojem je izgrađen velik dio varaždinske uršulinske crkve i samostana, čime je ostao zabilježen kao najveći dobročinitelj te crkvene ustanove koja je kroz stoljeća obilježila duhovni život Varaždina.

Zainteresirani su mogli razgledati i uršulinsku crkvu u kojoj se, uz oltare, slike i kipove nalaze zemni ostaci sv. Viktorije i službenice Božje Dobre Majke Klaudije (uršulinke Klaudije Boellein), te čudotvorni kip Majke Milosti. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi