Vijesti - Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama

 

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama Autor: ika
Objavljeno: 21. 03. 2023 - 20:26

Susret

Korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s redovnicama koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije održan je u utorak 21. ožujka u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Susretu, na kojem su predstavljene „Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“, nazočili su i biskupski vikar i kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola preč. Marko Kovač, ravnatelj NPI-a preč. Ivan Lukić te tajnik Druge sinode preč. Denis Barić koji je, uz predstojnicu Ureda za vjeronauk u školi prof. Blaženku s. Valentinu Mandarić, predstavio završni dokument Sinode.
Nakon molitve redovnice i sve nazočne pozdravila je s. Gordana Igrec, potpredsjednica Hrvatske redovničke konferencije. Zahvalila je na mogućnosti okupljanja nakon stanke zbog koronavirusa i potresa. „Rane još uvijek zacjeljuju, katedrala, crkve i samostani su u renoviranju ili još uvijek čekaju na to. U svakom slučaju, izazovi su veliki i u duhovnom i materijalnom smislu!“, rekla je s. Gordana.
Potpredsjednica HRK-a dodala je da redovnice koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije žele doprinijeti nastavku sinodskog puta u zajednicama, župama i obiteljima te „nastaviti hoditi otvorena srca, prepoznavati Božje darove i njegov poziv te izvršiti ono što nam je povjereno. Stvarnost u kojoj živimo stavlja pred nas sve više izazova. Osjećamo da kao crkvena zajednica trebamo više zajedničkog promišljanja, molitve i planiranja te traženja odgovara i suradnje na svim razinama kroz radikalnost, dosljednost i vjernost življenja u povjerenom nam pozivu.“
Kardinal Bozanić na početku susreta kazao je kako zahvaljuje Bogu za dar posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji i potaknuo redovnice da zahvale na tom daru. „Znamo da nije uvijek lako, da nismo uvijek bili onakvi kakvi bismo željeli biti, ali Bog nas drži i na tom putu nas podiže. To je snaga, to je nešto veliko u Crkvi“, rekao je.
Kardinal je podsjetio kako je zagrebačka Sinoda počela davno, a tada „nismo bili ni svjesni da ćemo ući u sinodu opće Crkve.“ Istaknuo je kako je Sinoda drugo ime za Crkvu i to je „njena bit i njeno središte.“

„Sinoda u prvom redu nije skup ljudi koji će se sastati i dogovoriti kakvu Crkvu žele. Ona je okupljanje vjernika da budu zajedno i da se zajedno stave pred Boga, pred Duha Svetoga – da zajedno pomoću nadahnuća Duha Svetoga nastoje shvatiti što Bog želi. Sinoda je otvaranje Božjoj volji i nadahnuću Duha Svetoga“, naglasio je zagrebački nadbiskup.

Prof. Blaženka s. Valentina Mandarić u izlaganju je kazala kako Sinoda poziva „na jačanje odgovornosti na zajednički život i suzbijanje tendencije za individualizmom i usmjerenosti na sebe – pa i na vlastitu zajednicu. Sinodalnost ukazuje na specifični ‘modus vivendi et operandi’ Crkve kao Božjega naroda koji se u konkretnosti očituje i ostvaruje u zajedničkom hodu, u okupljanju i aktivnom sudjelovanju svih članova u evangelizacijskom poslanju, u kojem se isprepliću temeljni smjerokazi Sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.“
Govoreći o budućnosti redovništva dodala je: „Da bi redovništvo bilo plodonosno, mora s nadom gledati nova obzorja i razumjeti dinamiku globalnoga i promijenjenoga svijeta; s novim pogledom usmjeriti se na svoje utemeljitelje i utemeljiteljice i ostati vjerni vlastitoj karizmi. Važna je vjernost utemeljiteljskoj karizmi, a ne stoljetnim strukturama koje su izgrađene za neka druga vremena. Drugim riječima, treba tražiti novu svetost, onu koja se otvara budućnosti, oživljava i daje da se ponovno osjeti utemeljiteljska intuicija, koja će biti prikladna za ovo vrijeme.“
Preč. Barić, tajnik Druge sinode, upoznao je redovnice s procesom nastanka knjige „Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“.

„Sinoda je proces kojega vodi Duh Sveti koji sve čini novim ili kako će reći papa Franjo – najvažnija osoba na sinodi je Duh Sveti“, rekao je. Dodao je kako „završetak sinodskih zasjedanja i objavljivanje sinodskih izjava i odluka obvezuje voditi se trajnim nadahnućima Duha Svetoga“ te zaključio kako Sinoda poziva na „trajnost hoda u Crkvi i to življenjem sinodskih izjava i odluka u vremenu i prostoru, oslobađajući nas okamenjenosti, neplodnosti i zatvorenosti pred novim i drugačijim.“
Na kraju susreta s. Gordana Igrec uputila je kardinalu Bozaniću prigodnu čestitku povodom imendana i rođendana. „Ova prigoda posebno nas raduje što možemo zahvaliti Gospodinu za dar Vašega života, za dar svećeničkoga poziva i služenja Crkvi u službama koje su Vam povjerene, posebno za Vaše služenje već više od 25 godina Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebno Vam hvala za odvojeno i darovano vrijeme za susrete s nama kroz sve ove godine Vašega služenja“, rekla je s. Gordana.
Susret je zaključen zajedničkom molitvom, a potom su sestre primile knjigu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi