Vijesti - Jubilej Družbe sestara Kraljice svijeta

 

Jubilej Družbe sestara Kraljice svijeta

Jubilej Družbe sestara Kraljice svijeta Objavljeno: 06. 10. 2013 - 00:18

Družba sestara Kraljice svijeta proslavila je 6. listopada zlatni jubilej – 50 godina od osnutka. Tijekom cijele jubilarne godine sestre su se pripremale velikom devetnicom - kroz devet mjeseci svakodnevno su molile cijeli Ružarij Blažene Djevice Marije i svakog šestog u mjesecu zahvalnom molitvom i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom zahvaljivale Bogu za sve primljene milosti kroz proteklih pedeset godina.

Za sam dan proslave sestre su se pripravljale trodnevicom u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Slavlje je u subotu počelo u dvorani Nazaret, održavanjem svečane Akademije. Sestre su uz pjesmu, prezentacijsku povijest Družbe i recitalom: "Nađosmo ognjište svoje", nastojale s vjernicima podijeliti svoj pedesetogodišnji hod u Katoličkoj Crkvi i služenju Kristu kroz zavjete i brigu za ono što je Gospodnje. Za taj događaj je postavljena izložba slika iz života i rada sestara. Vrhunac slavlja je bio u nedjelju 6. listopada kada su sestre svečanom koncelebriranom euharistijom koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško izrekle svoj svečani Bogu hvala". Na početku mise sestre je pozdravio mjesni župnik Norbert Ivan Koprivec.

U čestitki biskup Šaško je istaknuo: "Cijenjena vrhovna voditeljice, sestro Terezija, draga Družbo sestara Kraljice svijeta – čestitam Vam zlatni jubilej Družbe, prenoseći čestitke našega nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, u čije sam ime ovdje u euharistijskome slavlju dana Gospodnjega. Na ovaj najizvrsniji način zahvaljujemo za vas i za milosti koje nam je Bog podario po vašemu odazivu, po vašoj darežljivosti i služenju. Prinosimo Bogu i sve vaše nakane za budućnost Družbe koja je usko povezana s izgradnjom Crkve u duhu Drugoga vatikanskog koncila. U ovu euharistiju unosimo molitve za sve koji su pridonijeli nastanku i razvijanju Družbe, za žive i pokojne, naročito za utemeljitelja oca Ivana Jägera."

Slavimo u ovome predivnom ozračju velikogoričke župe; župe, mjesta koje je vlastito karizmi sestara Kraljice svijeta. U tome smislu čuvaju snagu proroštva koja nije oslabila, jer je župa dragocjenost. U njoj žive vrijednosti koje su u suvremenosti često ugrožene. I upravo ova župa pokazuje ljepotu župnoga života, zahvaljujući ljudima koji svjedoče svoju vjeru, rekao je biskup. U homiliji je istaknuo ako netko istinski traži vjeru, njezine će tragove sigurno pronaći idući putem ljubavi. A nju može živjeti svatko, taj put nikomu nije zatvoren. Koncil nas, kršćane, uči da smo svi pozvani na svetost i primili smo vjeru koja uvodi u Božju pravednost. Svima nam je povjereno to dragocjeno dobro, dar i poklad koji ne treba samo čuvati, nego raspirivati; držati živim, gorućim. Svaka krepost raste u mjeri u kojoj se vrši, u kojoj se djeluje i vježba, poput talenata iz Isusove prispodobe. Naš je kršćanski poziv vršiti ne samo djela ljubavi, nego i djela nade i djela vjere. Isus kaže da trebamo reći tek da smo sluge beskorisne. Ne zvuči privlačno danas, kada je važno steći ime, uspjeh; pokazati sposobnosti i rezultate; pokazati korisnost. S druge strane, Isus Petru jamči da će čovjek koji krene putem ne navezanosti na zemaljsko primiti puno više od onoga što ostavlja. I ovdje se radi o tome da vidimo onkraj, da gledamo pogledom vjere i vidimo komu u konačnici služimo; Kralju čije je kraljevanje služenje. 

Mi ovdje, zahvaljujući sestrama, svjedočimo – rekao bih proročki – nešto drugo. Njihov nas jubilej učvršćuje u vjeri, u strpljivosti. Vraća snagu spomena i zahvalnosti. Njihova pojavnost na ulicama; njihovo djelovanje u župi govori ne samo o važnosti drukčijega pristupa vremenitosti, nego i na važnosti života iz vjere. Usporedno s događajem Drugoga vatikanskog koncila i rađanjem novih oblika prisutnosti Crkve u društvu, rođene su i one, kao dar župnomu apostolatu. Njihov se poziv može živjeti samo iz vjere. Nema čvrstih oslonaca u svijetu. Molimo da vam Bog trajno daruje svoju snagu i raspiruje milosni dar u vama. Od srca vam hvala! I neka vam uvijek pruža utjehu Marija Kraljica svijeta, čudesna vladarica-službenica Gospodnja. Ona vas trajno uči kako ostati znakom vječnosti u prolaznosti, istaknuo je biskup Šaško.

Sestre su zatim obnovile svoje zavjete iz pobožnosti i svečano zapjevale "Tebe Boga hvalimo". Na kraju slavlja o. Ivan Štanfel, DI, sestre je ohrabrio i istakao jedinstvenost njihove svrhe i važnost vjernosti Kristu i Crkvi, te zahvalnom riječi s. Terezije vrhovne voditeljice Družbe. Uime župljana sestrama se zahvalila Snježana Kirinić Grubić, te predala 50 ruža u znak zahvalnosti za njihovo dugogodišnje služenje u župi. Slavlje je završeno druženjem na zajedničkom objedu.

Družbe sestra Kraljice svijeta nastala je 6. listopada 1963. u Turnju kraj Nina. Utemeljio ju je isusovac o. Ivan Jäger, rođen 3. srpnja 1907. godine u Pakracu a preminuo 27. kolovoza 1988. u Velikoj Gorici. Svrha Družbe je župni apostolat, što sestre ostvaruju u katehiziranju, vođenju liturgijskog pjevanja, sakristanskoj službi, vođenju domaćinstva i sl. Godine 2011. sestre su osnovale Udrugu Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta, koja ima veći broj članova u više podružnica. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi