Vijesti - Izložba “Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara Sv. Križa”

 

Izložba “Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara Sv. Križa”

Izložba “Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara Sv. Križa” Autor: ika
Objavljeno: 10. 03. 2016 - 22:23

Povodom 150. obljetnice smrti oca Teodozija Florentinija

„Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara Sv. Križa", naziv je izložbe otvorene u četvrtak, 10. ožujka u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Izložba je plod međumuzejske suradnje Muzeja Brodskog Posavlja i Muzeja Đakovštine iz Đakova, a upriličena je povodom 150. obljetnice smrti oca Teodozija Florentinija (1815. - 1905.), utemeljitelja Družbe milosrdnih sestara sv. Križa.

Izložbu je otvorila s. Amalija Kupčerić, provincijalna glavarica Družbe. Uime Muzeja Brodskog Posavlja pozdravnu riječ uputila je ravnateljica Danijela Ljubičić-Mitorvić.

Svjesna da su Milosrdne sestre tijekom sedam i pol desetljeća (od 1869. do 1945.) ostavile neizbrisiv trag u odgoju i obrazovanju mladeži u Slavoniji, izložbu je priredila s. Estera Radičević nakon predavanja na tu temu koju je održala na znanstvenom skupu Matice hrvatske „Hrvatsko školstvo u 20. stoljeću". Ona je kratko predstavila rad sestara u Slavonskom Brodu napose u vrijeme od 1929. do 1945. godine kada su vodile zabavište i obdanište „Marijin dom", u kojem je danas vrtić „Trnoružica".

Izložba, koje će biti otvorena kroz mjesec dana, posjetiteljima pruža zanimljiv uvid u povijest obrazovanja sestara Sv. Križa od 1898. kada su došle u Slavonski Brod gdje su kontinuirano prisutne sve do danas kroz službe koje obavljaju u bolnici i po župama. 

Na izložbi je prezentiran samo dio onoga čime su se sestre služile, a među dobro sačuvanim eksponatima su i rijetki primjerci predmeta, ručnih radova i starih instrumenata.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi