Vijesti - Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Trogiru

 

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Trogiru

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Trogiru Autor: ika
Objavljeno: 31. 07. 2015 - 21:47

Predstavljeni su autori i njihov iznimno bogat likovni opus

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića svečano je otvorena u Muzeju grada Trogira u petak 31. srpnja, prvoga dana trodnevne duhovne priprave za blagdan najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. O izložbi su uz autore govorili trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskoga muzeja Fani Celio Cega, vlasnica galerije "Laudato" Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić.

Tom su prilikom predstavljeni autori i njihov iznimno bogat dosadašnji likovni opus, dana je i stručna analiza predstavljane izložbe, a umjetnici su pojasnili kako su stvarali portrete naših svetaca. Ksenija Abramović povezala je ključne trenutke Kažotićeva života sa skrbi Laudata oko promocije hrvatskih svetaca i blaženika te je najavila da će sljedeća izložba u Trogiru 2016. biti otvarana pred kamerama Laudato televizije koja s emitiranjem započinje za Božić ove godine. Gradonačelnik Stipčić izrazio je zadovoljstvo što izložba resi rodni grad najstarijega hrvatskog blaženika Kažotića, dok je provincijal Gavrić izložbu smjestio u kontekst proslave 800. obljetnice dominikanskoga reda koja započinje u mjesecu studenom te 70. obljetnice strijeljanja dominikanca Dominika Barača baš u Trogiru, a za kojega dominikanci žele otvoriti proces za proglašenje blaženim. U glazbenom dijelu otvorenja nastupio je bariton Vlatko Belas uz klavirsku pratnju Petre Hrženjak, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" Tanja Baran. 

Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti troje umjetnika izvelo je u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato", a pokrovitelji izložbe bili su Hrvatska dominikanska provincija i Grad Trogir. Hrvatski sveci i blaženici poznatih hrvatskih slikara ponajprije su bili oblikovani za 7. dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem svibnja. Nakon Trogira izložba će 18. rujna 2015. biti otvorena kao dio programa Redovničkih dana u Galeriji "Fr. Vinko Draganja" dominikanskoga samostana u Splitu te na blagdan zaštitnika umjetnika bl. fra Angelica 18. veljače 2016. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi