Vijesti - Isusovci u Dubrovniku proslavili svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog

 

Isusovci u Dubrovniku proslavili svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog

Isusovci u Dubrovniku proslavili svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog Autor: ika
Objavljeno: 31. 07. 2015 - 20:27

Sv. Ignacije Loyola je svetac koji je imao Božje darove u određenom povijesnom trenutku i stavio ih sve kroz sebe u službu Crkve

Članovi Družbe Isusove proslavili su svetkovinu svoga utemeljitelja sv. Ignacija Lojolskog u petak 31. srpnja u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku. Središnje večernje misno slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić.

U propovijedi se mons. Palić osvrnuo na apostolsko pismo pape Franje u povodu Godine posvećenog života te ga promotrio u kontekstu života i djela sv. Ignacija Lojolskog, kao i djelovanja isusovaca koje je on utemeljio. U svom pismu Papa je uputio na tri cilja Godine posvećenog života, a prvi od njih je „gledati prošlost sa zahvalnošću", za što je mons. Palić rekao da u tome Papa prepoznaje djelovanje Boga koji, u svome Duhu, poziva neke osobe da bliže nasljeduju Krista, da pretoče evanđelje u posebni oblik života, da čitaju očima vjere znakove vremena, da s kreativnošću odgovore na potrebe Crkve, a što je mons. Palić prepoznao upravo u sv. Ignaciju za čiji život je rekao da je bio bogat te da plodove tog života „baštinimo i mi danas u njegovim duhovnim sinovima" tj. isusovcima i u njihovom djelovanju u Crkvi. Propovjednik se prisjetio jedne latinoameričke poslovice: „Ako jedan sam sanja, to ostaje samo jedan san. Ako više njih sanja zajedno, onda je to početak jedne nove stvarnosti", a za sv. Ignacija i njegovu braću je rekao da su ostvarili svoj san koji je postao nova stvarnost utemeljivši Družbu Isusovu, te su „odgovorili Gospodinovu pozivu i stavili se u službu Crkvi i odgovoriti na izazove svoga vremena". Primijetio je da su to većinom bili mladi ljudi te je rekao kako je, da bi se upustilo u neki novi projekt, koliko god je važno iskustvo odraslih i zrelih, potrebna mladost i otvorenost novinama, a što su imali Ignacije i njegova braća. 

Drugi cilj Godine posvećenog života koji spominje Papa je "živjeti sadašnjost s velikom ljubavlju", za što je mons. Palić rekao da nije dužnost samo redovnika i redovnica, već svakog vjernika. Istaknuo je i da nije dovoljno samo čitati evanđelje, te nije dovoljno samo nad njim razmatrati, već Isus „od nas traži da ga provodimo u djelo, da živimo te njegove riječi". Analizirajući misna čitanja upitao se „Gdje ja susrećem Gospodina? U čemu ga susrećem? I što Gospodin želi od mene?", nadodavši da „kršćanstvo nije za mlake, a to najbolje svjedoči sv. Ignacije", istaknuvši da"Bog traži da budemo ozbiljni u shvaćanju njegove riječi. Ozbiljnost znači ne biti mlak pred Božjom riječi, već se uhvatiti u koštac sa svojim obraćenjem i zahtjevima Božje riječi". 

Posljednji cilj koji Papa spominje je „prigrliti budućnost s nadom", a što između ostalog prema mons. Paliću omogućuje i činjenica da i danas nakon toliko godina ima onih koji se oduševljavaju sv. Ignacijem, o čemu svjedoči i 20.000 isusovaca u cijelom svijetu, a „svi mi beremo i uživamo plodove koje su ovi mladići s Ignacijem na čelu posijali", istaknuvši da „Ignacije poziva i sve nas, da budemo navjestitelji evanđelja!"

„Sveti Ignacije Loyola je doista svetac koji je imao Božje darove u određenom povijesnom trenutku i stavio ih sve kroz sebe u službu Crkve", zaključio je mons. Palić, utekavši se zagovoru ovog sveca: „Neka nam sv. Ignacije svojim zagovor pomogne kako bismo u životu shvatili značenje obraćenja. Molimo da nam pomogne da budemo gorljivi u naviještanju Isusa Krista i življenju njegove Radosne vijesti!".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi