Vijesti - Izložba fotografija fra Augustina Kordića

 

Izložba fotografija fra Augustina Kordića

Izložba fotografija fra Augustina Kordića Autor: ika
Objavljeno: 21. 03. 2016 - 15:18

Inspiraciju i motive za stvaranje nalazi u svemu što ga okružuje

Izložba fotografija franjevca konventualca fra Augustina Kordića otvorena je u ponedjeljak 21. ožujka u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku u sklopu Dana kršćanske kulture. Autor je izložio dvadeset fotografija. Na otvorenju izložbe govorila je voditeljica centra za audio-vizualnu kulturu šibenske Knjižnice prof. Zdenka Bilušić.

"Fotografijom se bavi dugi niz godina. Inspiraciju i motive za stvaranje nalazi u svemu što ga okružuje", dvije su rečenice iz životopisa fra Augustina Kordića, rekla je Bilušić. Istaknula je kako ga upravo one rječito predstavljaju kao autora koji svijet gleda očima radoznalog djeteta. "Da ga se vidjeti često kako s malim fotoaparatom spretno zauzima pravi položaj, traži dobar kut, bira kadar, dokumentira. Potpuno neopterećen željom za bilježenjem nečega spektakularnoga, bremenom koje ljudi koji sebe zovu fotografima često nose, slika on najčešće krajobraze i žanrovske scene u mjestima u kojima boravi, s kojima živi. Fotoaparat mu tako postaje sredstvo za komunikaciju s pejzažom, svojevrsna slikovna ispovjedaonica, način na koji on prisvaja ambijent i postaje jedno s njim. Bilo da se radi o Božjem, nebeskom ili čovječjem, zemaljskom domu, običnom toru ili štaglju, stablu kao kući za vrane, fra Augustin ulazi u prizor s osjećajem i dušom. Možda baš stoga što nije fotografski, niti umjetnički zanatski obrazovan, on je tim više neposredan, jednostavan i iskren", rekla je Bilušić.

Pažljiviji promatrač u fotografijama fra Augustina Kordića otkrit će uvijek i svugdje skrivenu duhovnu poruku, misao koja se provlači kako u onim običnim, katkad i nemarno kadriranim, svakodnevnim prizorima, tako i u onima koji su pomno birani, čekani i dočekani. Ovaj kratki putopis jednoga života obuhvatio je sve predjele važne ovom duhovniku, od rodne mu Hercegovine, njegova zavičaja, pa do Rima, njegova duhovnog zavičaja, od mjesta kojima je tek prolazio do onih na kojima je obitavao, živio i s njima se suživio, od gotovo biblijskog prizora neba i oblaka kroz koje se, tako simbolično, probijaju sunčeve zrake do tako prizemnih, ali ne manje velikih i važnih seoskih prizora s puricama i kokama, od slavonske magle do dalmatinske morske izmaglice. Proveo nas je fra Augustin Zdravko Kordić, franjevac konventualac kroz svoje vrijeme i svoje dane poklonio Danima kršćanske kulture, rekla je, između ostalog Bilušić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi