Vijesti - Izložba fotografija fra Augustina Kordića

 

Izložba fotografija fra Augustina Kordića

Izložba fotografija fra Augustina Kordića Autor: ika
Objavljeno: 21. 03. 2016 - 15:18

Inspiraciju i motive za stvaranje nalazi u svemu što ga okružuje

Izložba fotografija franjevca konventualca fra Augustina Kordića otvorena je u ponedjeljak 21. ožujka u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku u sklopu Dana kršćanske kulture. Autor je izložio dvadeset fotografija. Na otvorenju izložbe govorila je voditeljica centra za audio-vizualnu kulturu šibenske Knjižnice prof. Zdenka Bilušić.

"Fotografijom se bavi dugi niz godina. Inspiraciju i motive za stvaranje nalazi u svemu što ga okružuje", dvije su rečenice iz životopisa fra Augustina Kordića, rekla je Bilušić. Istaknula je kako ga upravo one rječito predstavljaju kao autora koji svijet gleda očima radoznalog djeteta. "Da ga se vidjeti često kako s malim fotoaparatom spretno zauzima pravi položaj, traži dobar kut, bira kadar, dokumentira. Potpuno neopterećen željom za bilježenjem nečega spektakularnoga, bremenom koje ljudi koji sebe zovu fotografima često nose, slika on najčešće krajobraze i žanrovske scene u mjestima u kojima boravi, s kojima živi. Fotoaparat mu tako postaje sredstvo za komunikaciju s pejzažom, svojevrsna slikovna ispovjedaonica, način na koji on prisvaja ambijent i postaje jedno s njim. Bilo da se radi o Božjem, nebeskom ili čovječjem, zemaljskom domu, običnom toru ili štaglju, stablu kao kući za vrane, fra Augustin ulazi u prizor s osjećajem i dušom. Možda baš stoga što nije fotografski, niti umjetnički zanatski obrazovan, on je tim više neposredan, jednostavan i iskren", rekla je Bilušić.

Pažljiviji promatrač u fotografijama fra Augustina Kordića otkrit će uvijek i svugdje skrivenu duhovnu poruku, misao koja se provlači kako u onim običnim, katkad i nemarno kadriranim, svakodnevnim prizorima, tako i u onima koji su pomno birani, čekani i dočekani. Ovaj kratki putopis jednoga života obuhvatio je sve predjele važne ovom duhovniku, od rodne mu Hercegovine, njegova zavičaja, pa do Rima, njegova duhovnog zavičaja, od mjesta kojima je tek prolazio do onih na kojima je obitavao, živio i s njima se suživio, od gotovo biblijskog prizora neba i oblaka kroz koje se, tako simbolično, probijaju sunčeve zrake do tako prizemnih, ali ne manje velikih i važnih seoskih prizora s puricama i kokama, od slavonske magle do dalmatinske morske izmaglice. Proveo nas je fra Augustin Zdravko Kordić, franjevac konventualac kroz svoje vrijeme i svoje dane poklonio Danima kršćanske kulture, rekla je, između ostalog Bilušić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi