Vijesti - Ilijino u Stepinčevu Karmelu

 

Ilijino u Stepinčevu Karmelu

Ilijino u Stepinčevu Karmelu Autor: ika
Objavljeno: 20. 07. 2017 - 22:50

„Slavimo velikog starozavjetnog proroka sv. Iliju Tišbijca. Njega su resile divne kreposti, ali jedna od najdivnijih je revnost za Gospodina. Na Ilijinoj duhovnosti nadahnjivali su se mnogi redovi u Crkvi; među njima je i Karmel", rekao je između ostalog preč. Vlado Razum, duhovnik zagrebačkih bogoslova, predvodeći misu na blagdan sv. Ilije, u četvrtak 20. srpnja, u Stepinčevu Karmelu u Brezovici. Misno slavlje animirale su pjesmom čuvarice svetišta, a narod im se pridružio.

Nadahnjujući se na blagdanskim čitanjima i konkretizirajći ih u našu svakidašnjicu, propovjednik se osvrnuo na Ilijino poslanje i revnost za Gospodina zbog čega je doživljavao osporavanja i nutarnje vihore, oluje i potrese. „Ako želimo vjeru živjeti, doživljavamo napade, klevete, kritike. Želimo poput Ilije umrijeti i pobjeći. Sve je to potrebno u sebi smiriti da bi čovjek čuo Boga, šapat Božjeg lahora", reko je propovjednik. 

Potom je govorio o Ilijinom susretu s Gospodinom na Horebu, koji mu je vratio i obnovio snagu duha i tijela za daljnje poslanje. Preč. Razum se osvrnuo i na Isusov put u Jeruzalem i njegov susret s Ocem na Taboru, u društvu Mojsija i Ilije, te uz apostole: Petra, Ivana i Jakova, koje je to iskustvo osposobilo za njihovo poslanje. 

Spomenuo je i to „da smo i mi trajno na putu i da nas život udara sa svih strana". No, „važno je spoznati da na tom putu nismo sami i da nas Gospodin krijepi svojom Riječju, euharistijom i blizinom". „Gospodin nas vodi prema svom vječnom susretu kojega već ovdje možemo doživjeti slaveći euharistiju. Neka nas dotakne iskustvo Boga. Bez Boga ne možemo", istaknuo preč. Razum. 

Sv. Iliju proroka, duhovnog nadahnitelja i na svoj način utemeljitelja kamelskog Reda, proslavile su karmelićanke i svečanom Večernjom Časoslova, u radosti i zahvalnosti srca na daru elikog revnitelja za „Gospodina nad vojskama", a nije izostao niti rekreativno-glazbeni dio.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi