Vijesti - Dan bl. Ozane Kotorske na 6. danima hrvatskih svetaca i blaženika

 

Dan bl. Ozane Kotorske na 6. danima hrvatskih svetaca i blaženika

Dan bl. Ozane Kotorske na 6. danima hrvatskih svetaca i blaženika Objavljeno: 25. 05. 2014 - 22:58

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim bl. Ozani Kotorskoj, misnim slavljem koje je predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić te predstavljanjem knjige posvećene bl. Ozani Kotorskoj u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 25. svibnja 2014. završeni su 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Bl. Ozani posvećeni pretprogram, govoreći i pjevajući o životu bl. Ozane Kotorske, izvele su članice Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela Čuvara.

Uslijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, provincijalom Hrvatske karmelske provincije Vinko Mamićem, promicateljem kanonizacije i štovanja dominikanskih svetaca Marijanom Biškupom te križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić. On je u propovijedi govorio o tome kako bl. Ozani najstroža pravila nisu bila teret, da su to ljudi prepoznali i dolazili k njoj po pomoć, a da ih je ona iz svoje oaze mira neumorno tješila, hrabrila i mirila. Obraćajući se djeci i roditeljima dr. Gavrić je pojasnio da ne bi bilo bl. Ozane da nije bilo njezine majke, da je Ozani obitelj bila temelj, veliko svetište u kojem joj je majka bila prvi svećenik i prva crkva jer je Ozana bila rođena u selu u kojem nije bilo ni svećenika ni crkve. „Kao djevojčica Ozana je ispitivala majku o tome tko je Bog, može li se Bog vidjeti, a majka joj je darivala prekrasnu pedagogiju neuke žene, učila ju je da je sve na svijetu stvorio Bog“ – pripovijedao je o životu bl. Ozane Kotorske dr. Gavrić naglasivši da su se takvi Ozanini vjernički počeci s vremenom pretvorili u Ozaninu želju da se zatvori u malu sobicu u kojoj će se potpuno posvećivati Kristu i razmatranju njegove muke. „Iako je bl. Ozana živjela prije pet stoljeća, izazov nam je, primjer, nadahnuće i poticaj danas pa molimo njezin zagovor da sve više rastemo u ljubavi prema Isusu, obitelji i domovini, da nam kao ekumenska svetica, kojoj su se povjeravali i utjecali i katolici i pravoslavci, izmoli mir, da bude uzor za jedinstvo kršćana i kršćanskih crkava“ – zaključio je u propovijedi dr. Gavrić. Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je Zbor dominikanskih bogoslova „Jordan Viculin, OP“

Nakon mise dr. Gavrić i fr. Mirko Irenej Vlk koji je voditelj dominikanskoga laičkog bratstva mladih „Bl. Ozana Kotorska“ predstavili su upravo objavljenu knjigu dominikanca Innocenta Taurisana „Blažena Ozana Kotorska – dominikanka (1493. – 1565.)“ za koju su rekli da je najbolji životopis bl. Ozane objavljen dosad.

Time su završeni četverodnevni 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Grada Križevaca, Privredne banke Zagreb i „Tim Kabela d.o.o.“. Suorganizatori su bili: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb te križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković“, Glazbena škola Alberta Štrige i Turistička zajednica Križevci.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi