Vijesti - 75.rođendan Karmela u Brezovici

 

75.rođendan Karmela u Brezovici

Objavljeno: 24. 05. 2014 - 23:27

U subotu, 24. svibnja, na spomen Marije Pomoćnice kršćana, sestre karmelićanke u Brezovici zahvalile su Gospodinu i Presvetoj Djevici za 75. rođendan Stepinčevog i njihovog Karmela. Jednako tako i za njihovu 75 godišnju molitveno-duhovnu prisutnost u Hrvatskoj. Sestre su toga dana krenule na svoje duhovno-molitveno hodočašće, na karmelski način, a prikazale su ga i za blagoslovljeno hodočašće Pape Franje u Svetu zemlju.

Misno slavlje, u kojem su se sestre zahvalile za svijetle likove svojih utemeljitelja: bl. Alojzija Stepinca i č. Majku Reginu Tereziju, kao i č. Majku M. Josipu, i za sve koji su utkali svoje živote, svoju ljubav i molitvu u život prvog hrvatskog Karmela, predslavio je Don Anto Stojić, SDB, ravnatelj salezijanske zajednice na Knežiji, u Zagrebu.

Spomenuo je da je svaka subota susret s Blaženom Djevicom Marijom, a ova je poseban, jer sestre karmelićanke i oci salezijanci na osobiti način slave i časte Mariju Pomoćnicu kršćana. Upravo Kristu Gospodinu i njoj; njezinoj ljubavi i zagovoru, Karmel zahvaljuje za svoje molitveno djelovanje, poslanje i život kroz 75 godina, a zahvaljuju joj i oci salezijanci, čiji je utemeljitelj don Bosco gajio posebnu ljubav i odanost prema Mariji Pomoćnici kršćana.

Don Anto je spomenuo Marijinu pomoć u nevoljama Crkve i naroda, a isto tako i čudesa koja je Gospodin učinio kroz povijest Crkve i u don Boscovo vrijeme, a koja čini i danas, zahvaljujući Pomoćnici kršćana. Potom je uputio sestrama srdačne čestitke za njihov jubilarni 75. rođendan, te im poželio Marijinu daljnju pomoć, ljubav i zaštitu. Marija je Pomoćnica kršćana u svim nevoljama kroz koje prolazi Crkva, redovničke zajednice, pojedinci i narodi. Neka nas Ona i dalje štiti, pomaže i bdije nad nama, rekao je između ostalog don Stojić. Sestre su u radosti i zahvalnosti srca animirale misno slavlje, te nastavile svoj hodočasnički i duhovno rekreativni program.

Procesija s Gospinim kipom, svijećama, pjesmom i molitvom sv. krunice nije izostala, kao i pohod Majci Regini Tereziji i prvim sestrama na njihovom zemaljskom počivalištu. Toga dana bila su oživljena i sjećanja na početke Karmela u nadbiskupovom ljetnikovcu, u baroknom Draškovićevom Dvorcu u Brezovici. Sestre su se prisjetile tih trenutaka:

Sve je započelo na blagdan Marije Pomoćnice kršćana, 24. svibnja 1939. godine. Nadbiskupska kočija zaustavila se pred njegovim Dvorcem u Brezovici. Bilo je točno 14,00 sati. Dvije bosonoge karmelićanke, hodočasnice iz austrijskih Karmela, s. Regina Terezija Trbljanić i s. Marija Josipa Laufer, s krunicom u jednoj, a s kovčegom u drugoj ruci, izišle su iz kočije i zakoračile su, pozvane od zagrebačkog Nadpastira, na hrvatsko tlo da bi u njega presadile mladicu Karmela. U Dvorcu su živjele i molile punih pet godina dok im je zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac gradio crkvu i samostan u koji su se uselile 14. travnja 1944. godine.

Zadaću koju je Nadbiskup, Božji prijatelj i vizionar, povjerio sestrama, svojim bliskim suradnicama, ispisao im je vlastoručno, a ona glasi: Onima koje su osnovale hrvatski Karmel današnji pastir nadbiskupije Zagrebačke dovikuje: 'Učinite što možete milošću Božjom, da se hrvatski narod potpuno preporodi u Kristu, i da sve bude prožeto Duhom Božjim, i Pastiri i stado.' (Zagreb, 5. rujna 1939.). Sestre su vjerno ispunjavale povjerenu im zadaću i svojim životom molitve, predanja i služenja, bile su onda i danas, tiha duhovna prisutnost Božje blizine, ljubavi i radosti.

Na Mariju Pomoćnicu Papa Franjo hodočastio je u Isusovu zemaljsku Domovinu, a sestre bosonoge karmelićanke hodočaste već 75 godina svojom molitvom, služenjem i predanjem, zajedno s Crkvom i hrvatskim narodom, u Isusovu nebesku Domovinu. Hvala svima koji su sestre pratili na njihovu putovanju, podržavali ih i pomagali im.

(www.karmel.hr).

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Niste sami!
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi