Vijesti - 75.rođendan Karmela u Brezovici

 

75.rođendan Karmela u Brezovici

Objavljeno: 24. 05. 2014 - 23:27

U subotu, 24. svibnja, na spomen Marije Pomoćnice kršćana, sestre karmelićanke u Brezovici zahvalile su Gospodinu i Presvetoj Djevici za 75. rođendan Stepinčevog i njihovog Karmela. Jednako tako i za njihovu 75 godišnju molitveno-duhovnu prisutnost u Hrvatskoj. Sestre su toga dana krenule na svoje duhovno-molitveno hodočašće, na karmelski način, a prikazale su ga i za blagoslovljeno hodočašće Pape Franje u Svetu zemlju.

Misno slavlje, u kojem su se sestre zahvalile za svijetle likove svojih utemeljitelja: bl. Alojzija Stepinca i č. Majku Reginu Tereziju, kao i č. Majku M. Josipu, i za sve koji su utkali svoje živote, svoju ljubav i molitvu u život prvog hrvatskog Karmela, predslavio je Don Anto Stojić, SDB, ravnatelj salezijanske zajednice na Knežiji, u Zagrebu.

Spomenuo je da je svaka subota susret s Blaženom Djevicom Marijom, a ova je poseban, jer sestre karmelićanke i oci salezijanci na osobiti način slave i časte Mariju Pomoćnicu kršćana. Upravo Kristu Gospodinu i njoj; njezinoj ljubavi i zagovoru, Karmel zahvaljuje za svoje molitveno djelovanje, poslanje i život kroz 75 godina, a zahvaljuju joj i oci salezijanci, čiji je utemeljitelj don Bosco gajio posebnu ljubav i odanost prema Mariji Pomoćnici kršćana.

Don Anto je spomenuo Marijinu pomoć u nevoljama Crkve i naroda, a isto tako i čudesa koja je Gospodin učinio kroz povijest Crkve i u don Boscovo vrijeme, a koja čini i danas, zahvaljujući Pomoćnici kršćana. Potom je uputio sestrama srdačne čestitke za njihov jubilarni 75. rođendan, te im poželio Marijinu daljnju pomoć, ljubav i zaštitu. Marija je Pomoćnica kršćana u svim nevoljama kroz koje prolazi Crkva, redovničke zajednice, pojedinci i narodi. Neka nas Ona i dalje štiti, pomaže i bdije nad nama, rekao je između ostalog don Stojić. Sestre su u radosti i zahvalnosti srca animirale misno slavlje, te nastavile svoj hodočasnički i duhovno rekreativni program.

Procesija s Gospinim kipom, svijećama, pjesmom i molitvom sv. krunice nije izostala, kao i pohod Majci Regini Tereziji i prvim sestrama na njihovom zemaljskom počivalištu. Toga dana bila su oživljena i sjećanja na početke Karmela u nadbiskupovom ljetnikovcu, u baroknom Draškovićevom Dvorcu u Brezovici. Sestre su se prisjetile tih trenutaka:

Sve je započelo na blagdan Marije Pomoćnice kršćana, 24. svibnja 1939. godine. Nadbiskupska kočija zaustavila se pred njegovim Dvorcem u Brezovici. Bilo je točno 14,00 sati. Dvije bosonoge karmelićanke, hodočasnice iz austrijskih Karmela, s. Regina Terezija Trbljanić i s. Marija Josipa Laufer, s krunicom u jednoj, a s kovčegom u drugoj ruci, izišle su iz kočije i zakoračile su, pozvane od zagrebačkog Nadpastira, na hrvatsko tlo da bi u njega presadile mladicu Karmela. U Dvorcu su živjele i molile punih pet godina dok im je zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac gradio crkvu i samostan u koji su se uselile 14. travnja 1944. godine.

Zadaću koju je Nadbiskup, Božji prijatelj i vizionar, povjerio sestrama, svojim bliskim suradnicama, ispisao im je vlastoručno, a ona glasi: Onima koje su osnovale hrvatski Karmel današnji pastir nadbiskupije Zagrebačke dovikuje: 'Učinite što možete milošću Božjom, da se hrvatski narod potpuno preporodi u Kristu, i da sve bude prožeto Duhom Božjim, i Pastiri i stado.' (Zagreb, 5. rujna 1939.). Sestre su vjerno ispunjavale povjerenu im zadaću i svojim životom molitve, predanja i služenja, bile su onda i danas, tiha duhovna prisutnost Božje blizine, ljubavi i radosti.

Na Mariju Pomoćnicu Papa Franjo hodočastio je u Isusovu zemaljsku Domovinu, a sestre bosonoge karmelićanke hodočaste već 75 godina svojom molitvom, služenjem i predanjem, zajedno s Crkvom i hrvatskim narodom, u Isusovu nebesku Domovinu. Hvala svima koji su sestre pratili na njihovu putovanju, podržavali ih i pomagali im.

(www.karmel.hr).

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Niste sami!
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi