Vijesti - Dan posvećenoga života u Šibenskoj biskupiji

 

Dan posvećenoga života u Šibenskoj biskupiji

Dan posvećenoga života u Šibenskoj biskupiji Autor: ika
Objavljeno: 28. 01. 2017 - 11:57

Dan posvećenoga života u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u nedjelju 29. siječnja u biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju. Susret koji je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić započeo je blagoslovom svijeća i procesijom prema nedavno postavljenom kipu Gospe od okova. Pred kipom redovnici su molili krunicu, a nakon krunice u crkvi bio je prigodni nagovor koji je predvodio biskup Rogić. Na slavlju je bio i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U nagovoru biskup T Rogić aktualizirao je poruku lika starca Šimuna kojeg prikazuje evanđelje Svijećnice. „Šimun pred nas postavlja pitanja: Koja to svjetla slijedimo? Izgubimo li pokatkad nadu? Znademo li gdje ćemo ju istinski obnoviti? Ma, koje je to pravo svjetlo mojega života? Možemo pitanje postaviti i drugačije: Koja je najsvjetlija točka, događaj, čin, misao mojega života", zapitao je šibenski biskup. 

Redovnice i redovnike pozvao je da uđu u duh blagdana Prikazanja Gospodinova koji starca Šimuna pruža za uzor ustrajnog tragača za svjetlom, kao uzor bogobojazna čovjeka zagledana u svjetlo i nadu spasa, koji u Hramu mjestu susreta s Bogom, traži odgovore na životna pitanja i ne odustaje! „Šimun je radostan jer su mu molitve uslišane. "Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru, u miru". Drugim riječima. Sad mogu i umrijeti. Bog me je čuo, uslišane su mi molitve, ostvario sam svoje poslanje – razmišlja i moli starac Šimun, pojasnio je biskup Rogić. 

„Što je ljepše nego osjetiti da ti je život ispunjen, da si ostvario plan koji ti je Bog namijenio, da s mirom napuštaš ovaj svijet i ulaziš u radost Gospodnju. Ne osjetimo li i mi to barem ponekad, ako smo ispunili zadaće koje su bile stavljene pred nas. Ili onda kad znamo da smo iz čiste ljubavi, bez interesa, drugome učinili dobro, pomogli, utješili, ohrabrili ili nekoga na pravi put uputili. To zapravo znači biti prikazan, posvećen pa i žrtvovan Bogu. To može ostvarivati i svaki kršćanin u svom životu, ako dopusti da ga vodi svjetlo Kristovo, ako ne gubi nadu i ustraje u molitvi, ali na to smo pozvani posebno mi – posvećena života Bogu!", rekao je biskup Rogić. 

„Na nama je izbor: živjeti kao djeca svjetla, ići za Isusovim primjerom ljubavi i žrtve ili pobjeći u mrak grijeha, dati se zarobiti prolaznim vrijednostima kratkoga sjaja. Nadahnimo se na ovom događaju našega spasenja. Budimo u molitvama ustrajni poput Šimuna, jaki u nadi poput tog starca koji je držao Spasitelja u rukama. Isus se i nama daruje u euharistiji. Primamo ga ne samo na ruke, nego i u svoje srce, svoje živote da nam bude suputnik - svakodnevni. Neka ondje zauvijek vlada njegovo svjetlo i ne moramo se bojati nikakvog mraka", zaključio je biskup.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Balzam milosrđa
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi