Vijesti - Dan posvećenog života proslavljen u Dubrovniku

 

Dan posvećenog života proslavljen u Dubrovniku

Dan posvećenog života proslavljen u Dubrovniku Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Angelina Tadić
Objavljeno: 28. 01. 2017 - 12:39

Putovati prema Iskonu

Dan posvećenog života na kojem su se okupili redovnice i redovnici koji djeluju u Dubrovačkoj biskupiji proslavljen je u subotu, 28. siječnja svečanim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali i prigodnim programom u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji desetak svećenika i redovnika među kojima su bili pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fra Stanko Dodig i generalni vikar mons. dr. Petar Palić.

Odgovor vjerom 

Biskup je u homiliji govorio o odgovoru vjere kojim su kroz povijest spasenja, od Abrahama, Izaka i Jakova, preko sudaca, proroka i osoba koje se spominju u Novom zavjetu kao i osoba iz crkvene povijesti, osnivača redovničkih zajednica pa sve do danas, ljudi, svatko na svoj način, odgovarali na Božji poziv. Svi su oni napuštali, upotrijebio je biskup biblijsku sliku, sigurnost ovozemaljske domovine i hrabro se zaputili u budućnost prema nebeskoj domovini. „Svaki taj poziv bio je poziv na napuštanje 'domovine', onog jednog iskona, kako bi se uputili prema drugom Iskonu, od kojeg sve potiče i u kojemu sve ima smisla. Jedini pravi odgovor na taj poziv, da bi se moglo krenuti, jest odgovor vjere i povjerenja. Bez toga se ostaje u staroj 'domovini', bez toga se nije sposobno riskirati.“ 

Biskup je također kazao kako se u određenom trenutku povijesti to ponudilo i svakome od današnjih svećenika, redovnika i redovnica: „Svaki svećenički i redovnički poziv nije ništa drugo nego onaj isti poziv upućen Abrahamu, poziv da se s vjerom uputi u nepoznato“, rekao je biskup. Dodao je da oni koji su odgovorili na Božji poziv u početku nisu znali što ih sve čeka, koje kušnje, izazovi, radosti, milosti jer se ne zna što sve život nosi. Skrenuo je i pozornost da problem može biti ako se onaj tko je krenuo za Kristom stalno vraća na ovozemaljske iskone od kojih potječemo, a nije se spreman otvoriti prema onom prvom Iskonu, prema onome što je pred njim.

Nije Isus zaspao, nego mi

Govoreći o evanđeoskom tekstu u kojem Isus stišava oluju na moru biskup ga je usporedio s događajem Isusove molitve u Maslinskom vrtu. Na Genezaretskom jezeru učenici su bili uplašeni, a Isus je spavao, dok su u Maslinskom vrtu učenici spavali, a Isus je bio budan i u tjeskobi. Upozorio je da je u oba slučaja Isus, spavao ili bio budan, znao tko je on, da je imao vjeru i povjerenje, dok su učenici bili oni koji su mislili da imaju vjeru, a nisu je imali niti su znali svoje stanje.

U krizi vjere, koja se događa i onima koji su ušli u samostan, mislimo da Isus spava i da ga nije briga, ali nije tako, kazao je biskup te nastavio: „Nije Isus onaj koji je zaspao nego smo mi zaspali, nije Isus taj kojeg nije briga za nas nego smo često mi oni koje nije briga za Isusa, nema više onog prvog žara s kojim smo odgovorili na Isusov poziv. Starimo i mi i naše zajednice, često postajemo, kako kaže papa Franjo, autoreferencijalni, plačemo nad sobom, bavimo se sami sobom, a zaboravili onaj razlog zbog kojeg smo napustili 'domovinu' da bismo krenuli prema onoj drugoj“.

Na kraju je dubrovački biskup potaknuo okupljene redovnice i redovnike da osnaže i obnove svoju vjeru riječima da ako je Bog mogao od obamrle Sare učiniti da se rodi Izak, iz obamrle Elizabete učiniti da se rodi Ivan Krstitelj, onda Bog iz naše obamrlosti, pospanosti i nezainteresiranosti za Isusa i njegove želje, može također dati da provre život. Potrebno je imati vjeru.“  

Predstavljena knjiga pjesama dominikanke s. Blaženke Rudić

Program u dvorani sv. Ivana Pavla II. bio je u ozračju 800. obljetnice ustanovljenja Reda dominikanaca i dominikanki na način da je predstavljena knjiga pjesama dominikanke s. Blaženke Rudić „Povratak iskonu“. Uz autoricu o knjizi su govorile profesorica hrvatskog jezika u biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Mirjana Žeravica i vrhovna glavarica sestara dominikanski sa sjedištem u Korčuli s. Katarina Maglica. Moderatorica predstavljanja bila je s. Barbara Bagudić, a nekoliko pjesama otpjevao je zbor sestara dominikanki. Uz predstavljanje prikazana su i tri video uratka.

Knjiga pjesama „Povratak iskonu“ podijeljena je u tri dijela: Zatočena u kamenu, Tajna duše i Razgovori s mojim pokojnima. Prvi i treći dio pisani su ikavicom, a drugi hrvatskim književnim jezikom. Svaki čovjek nosi sliku pejzaža iz kojega je ponikao, kazala je prof. Žeravica, te dodala kako se u prvom dijelu knjige osjeća upravo taj žal za zavičajnim pejzažem. Drugi dio pjesama mogao bi se svrstati u misaono-refleksivnu poeziju, istaknula je i obrazložila s. Katarina, te zahvalila autorici što je imala hrabrosti kroz pjesme razotkriti svoju dušu javnosti. S. Blaženka, vjeroučiteljica i priora u samostanu u Korčuli, je govorila o trećem dijelu zbirke te objasnila tko su pokojnici kojima je posvetila pjesme, te istaknula kako ta duhovna povezanost i dalje traje, a povratak iskonu je i povratak sebi i povratak Bogu.

Na početku susreta, nakon molitve trećeg časa, sve okupljene pozdravio je pročelnik Dodig i zahvalio im na dolasku i sudjelovanju, a biskup Uzinić je, čestitajući redovnicama i redovnicima Dan posvećenog života, u svom obraćanju predstavio ovogodišnju poruku za Dan posvećenog života koju su uputili predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević. Poruka, uz ostalo, pred redovnice i redovnike stavlja zadaću da „balzam milosrđa“ preko njih dopre do svih vjernika i onih koji su udaljeni od vjere, a biskup Uzinić im je u tom smislu poželio autentičnim svjedočenjem ispunjenu ovu godinu.

Dan posvećenog života u cijeloj Katoličkoj Crkvi slavi se na Svijećnicu, 2. veljače, a kako se na taj dan u Dubrovačkoj biskupiji otvara Festa sv. Vlaha, zaštitnika biskupije, ovaj dan se onda proslavlja ranije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi