Vijesti - Sisačka biskupija

 

Sisačka biskupija

Sisačka biskupija Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2024 - 19:23

Dan posvećenog života

Proslava Dana posvećenog života i blagdana Svijećnice održana je u petak, 2. veljače u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Biskup Košić misu je slavio u zajedništvu s domaćim župnikom Robertom Jakicom, župnim vikarom Rafaelom Mlinarom, župnikom iz Hrvatskog Čuntića fra Petrom Žagarom, župnim vikarom iz Kloštar Ivanića fra Vjeranom Lazićem i p. Marianom Passerinijem iz Kutine.

Na početku biskup je okupljenim redovnicama i redovnicima čestitao njihov dan, a zatim se osvrnuo na  pročitanu Božju Riječ i Evanđelje po Luki koje opisuje događaj koji se toga dana slavi. „Na današnji dan Crkva slavi Prikazanje Gospodinovo u Hramu. Četrdeseti dan od rođenja bila je, prema židovskim zakonima, obveza prikazati dijete Isusa u Hramu. On je rođen kao prvorođenac a prema Tori svaki prvorođenac pripada Bogu. Donošenje djeteta u Hram znakovita je gesta koja izriče predanje koje ta osoba koja se posvećuje iskazuje Bogu. Marija i Josip bili su svjesni te obveze i zato su donijeli dijete Isusa u Hram, gdje su ih dočekali pravedni starac Šimun i proročica starica Ana. Ova dva sveta starca pokazuju posebno poštovanje prema Isusu. Šimun ga uzima u ruke i pjeva mu prelijepu pjesmu, himan: Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodine, po riječi svojoj u miru – taj stih, latinski, uglazbila je i rado pjeva zajednica Taize: Nunc dimittis servum tuum, Domine,  secundum verbum tuum in pace. To se baš lijepo pjeva, i pjevajući moli“, istaknuo je biskup.

U nastavku predstavio je poruku pod naslovom „Posvećeni život – svjedočanstvo Kristova mira“ koju potpisuju predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević, SSFCR.

„Poruka počinje riječima sv. Ivana Pavla II. iz poruke za 1. Dan posvećenoga života, 1997. godine. Sveti Papa poručio je da prikazanje Isusovo u Hramu na taj način predstavlja rječitu sliku potpunog darivanja vlastitog života za sve one koji su pozvani životom u Crkvi i svijetu, putem evanđeoskih savjeta, oslikavati ‚karakteristične crte Isusa – djevičanskog, siromašnog i poslušnog‘ (Vita consecrata 1). Tako se povezuje tema prikazanja događaja koji obilježavamo i tema mira o kojoj govori poruka Vijeća za posvećeni život…Mir je dar Božji. Mir je donio Krist Gospodin. Međutim, tko će prihvatiti njegov mir, tko li opstati pred njegovim dolaskom? Previše je grijeha i nepravdi, previše je nasilja i mržnje među ljudima da bi oni odmah prihvatili taj Božji dar, mir. Stoga je potrebno da proteknu vjekovi i da – na žalost još ni danas – Kristov mir, dar njegova dolaska ljudi nisu prihvatili. Dokaz su tome ratovi koji neprestano, svih ovih 20 stoljeća od njegova dolaska, bjesne i ubijaju ljude, nanose veliku štetu životu pojedincima i narodima. Pa ipak, ima i onih koji su Kristov mir prihvatili. Kako veli sveti Ivan evanđelista, to su oni koji ga primiše,  a onima koji ga primiše
podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od

volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. Draga braćo i sestre, redovnici i redovnice, vi ste upravo oni koji ste primili tu moć – biti djeca Božja. S vama smo i svi mi koji vjerujemo u njegovo ime. Jesmo li svjesni kakvu snagu ima naša vjera, kako je velika njezina moć? To je neizmjerno veća moć negoli snaga oružja, haubica i topova, vojnih zrakoplova i dronova, bombi i granata, metaka i pušaka. Imati vjeru, znači pobjeđivati, kako kaže sv. Ivan ap. u prvoj poslanici:  Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša. Vjerujemo li u ovo? Samo je jedno Svjetlo svijeta, to je Krist Gospodin. Onaj koji njega slijedi ne hodi u tami nego je u svjetlu, i sam postaje svjetlo.  Svjetlo na prosvjetljenje naroda, Gospodin je, kako ga je nazvao starac Šimun. I dok ga promatramo i klanjamo mu se, i sami zapalimo svoje svjetiljke da bismo mi sami bili obasjani njime, ali i pronosili svijetom njega, Svjetlo svijeta“, zaključio je na kraju biskup.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Slijedeći članak:
Požeška biskupija
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi