Vijesti - Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

 

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Autor: ika
Objavljeno: 27. 01. 2018 - 09:29

Stvarati nove strukture ukorijenjene u Kristovom nauku

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji proslavljen je u subotu 27. siječnja, a proslavu na kojoj su se okupile redovnice i redovnici iz cijele biskupije organiziralo je biskupijsko Vijeće za posvećeni život.

U dvorani sv. Ivana Pavla II. susret je započeo molitvom trećeg časa i pozdravom pročelnika Vijeća fra Stanka Dodiga. Slijedilo je predavanje pod naslovom „Osvrt na dokument 'Za novo vino, nove mješine'" koje je održala vrhovna glavarica dominikanki Kongregacije sv. Anđela čuvara u Korčuli s. Katarina Maglica.

Tekst ovog dokumenta se oslanja na razmišljanja sudionika plenarnog zasjedanja Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života održanog u Rimu 2014. godine o temui„Novo vino u nove mješine. Posvećeni život 50 godina nakon konstitucije Lumen Gentium i dekreta Perfctae caritatis", kazala je predavačica, a smjernice su ujedno plod brojnih susreta redovnika i redovnica iz svih krajeva svijeta u Rimu u Godini posvećenog života. Dokument je podijeljen u tri osnovne cjeline: Za novo vino nove mješine; Još uvijek prisutni izazovi i Pripremiti nove mješine.

Govoreći o sva tri dijela dokumenta, predavačica je kazala da je on izazovan i obvezujući, a njegova prednost je i u tome što su ga pisali oni koji sami žive i razumiju posvećeni život. Dokument sadrži materijale za studiranje i razmišljanje što dovodi do priznavanja stvarnosti redovničkih zajednica, preispitivanja vlastitog života i djelovanja, te traženje novih pristupa i putova. Ujedno daje potrebne smjernice koje bi, primijenjene u životu pojedinaca i zajednica, mogle vratiti životnu vitalnost svakoj redovničkoj zajednici.

„Novo vino treba tražiti u Evanđelju, a ne isključivo u dostignućima psihologije, pedagogije i sociologije, premda ni njih ne treba zanemariti. Najsigurnije ćemo ga naći na Izvoru, meditirajući i usvajajući Kristovu riječ i njegov primjer života i djelovanja. Tu se nalazi mudrost i snaga za dosljednost, jer duhovnost zajedništva i logika Evanđelja traže od svakog pojedinca u zajednici ' da pere noge braći i sestrama'. To je novo vino o kojem govori ovaj dokument", istaknula je poglavarica Maglica i nastavila: „Posljedice takvog življenja su neminovne promjene u odnosu na Boga, na braću i sestre, pa zajednica i poslanje postaju vidljivi i opipljivi. Promjene trebaju biti stvarne i korjenite, ne frizirane, ne one koje ne dodiruju srce posvećenog života. Nužno je stvarati nove strukture ukorijenjene u Kristovom nauku, jer jedino će tako biti fleksibilne i prilagodljive, prikladne odgovoriti na stvarnosti oko nas koje se bez naše volje mijenjaju, a opet ostati na raspolaganje Božanskom naumu. To bi bile te nove mješine, svježe i prilagodljive, koje se mogu, po potrebi širiti, dok novo vino u njima vrije i traži više prostora".

Redovnici i redovnice i u svijetu posvećeni laici potom su u zbornoj crkvi Sv. Vlaha sudjelovali u obredu blagoslova svijeća kojeg je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić te su zatim u procesiji krenuli prema katedrali Gospe Velike gdje su slavili euharistiju na kojoj su obnovili redovnička obećanja.

Misu je predvodio i na njoj propovijedao biskup Uzinić. Tumačeći pročitana misna čitanja, biskup je skrenuo pozornost na to kako se „i nama ponekad čini da je Isus zaspao i da ne vidi što nam se događa, baš kao i učenicima koji su bili na lađi s Isusom koji je zaspao a nastala je oluja". Taj događaj nam se može učiniti i kao ispit kojim je Isus provjeravao jesu li njegovi učenici spremni ići s njim do kraja, do dna Galilejskoj jezera, umrijeti s Isusom. Alternativa tome nije bila niti će ikada biti ostati s Isusom na lađi nego je alternativa potonuti, ali bez Isusa, upozorio je biskup. Nasuprot tome umirući s Isusom čovjek s njim i uskrišava i rađa se na nov život, a to je put Bogu posvećenih osoba kao i svih kršćana.

Iz ovogodišnje Poruke prigodom Dana posvećenog života naslovljene „Siromaštvo i zajedništvo" koju su uputili mons. Zdenko Križić i s. Ana Marija Antolović, biskup je istaknuo neke misli upravo o vrijednosti siromaštva i zajedništva te preporučio čitanje poruke i razmišljanje o njoj u redovničkim zajednicama.

Lako je prepoznati grijehe drugih, a teško je vidjeti svoje grijehe, kazao je biskup te potaknuo redovnike i redovnice da ne traže grijehe u svojim poglavarima i odgojiteljima, o čijoj odgovornosti za zajednice govori i dokument o kojem su razmišljali, ili u drugim institucijama, nego da svatko povede računa o osobnom obraćenju. U našim zajednicama mora postojati povjerenje da poglavari mogu reći članovima zajednice ono što trebaju reći, ali i obratno. Priupitajmo se jesmo li spremni „biti Natan" jedni drugima.

S obzirom da se slavio spomendan sv. Anđele Merici, biskup Uzinić je njezinom mišlju o snazi duhovnog majčinstva - o majkama koje u svom srcu nose svu svoju djecu, a duhovna ljubav je snažnija od one koja proizlazi iz krvne veze - i nedavno izrečenom mišlju: Nemojte da vam netko ukrade majčinstvo, koju je stavio u ovaj kontekst duhovnog očinstva i majčinstva, zaključio propovijed.

Redovnice, redovnici, novaci i novakinje animirali su liturgijsko slavlje, a pjevanje je predvodio zbor dominikanki pod vodstvom s. Blaženke Rudić ojačan pjevačicama iz drugih zajednica. Na kraju mise riječi otpusta nakon blagoslova izgovorio je đakon dominikanac fr. Marko Dokoza.

Potom su se svi sudionici okupili na zajedničkom objedu. Na susretu je sudjelovala i vrhovna poglavarica franjevki Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubrovniku s. Ružica Barić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi