Vijesti - Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

 

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Autor: ika
Objavljeno: 27. 01. 2018 - 09:29

Stvarati nove strukture ukorijenjene u Kristovom nauku

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji proslavljen je u subotu 27. siječnja, a proslavu na kojoj su se okupile redovnice i redovnici iz cijele biskupije organiziralo je biskupijsko Vijeće za posvećeni život.

U dvorani sv. Ivana Pavla II. susret je započeo molitvom trećeg časa i pozdravom pročelnika Vijeća fra Stanka Dodiga. Slijedilo je predavanje pod naslovom „Osvrt na dokument 'Za novo vino, nove mješine'" koje je održala vrhovna glavarica dominikanki Kongregacije sv. Anđela čuvara u Korčuli s. Katarina Maglica.

Tekst ovog dokumenta se oslanja na razmišljanja sudionika plenarnog zasjedanja Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života održanog u Rimu 2014. godine o temui„Novo vino u nove mješine. Posvećeni život 50 godina nakon konstitucije Lumen Gentium i dekreta Perfctae caritatis", kazala je predavačica, a smjernice su ujedno plod brojnih susreta redovnika i redovnica iz svih krajeva svijeta u Rimu u Godini posvećenog života. Dokument je podijeljen u tri osnovne cjeline: Za novo vino nove mješine; Još uvijek prisutni izazovi i Pripremiti nove mješine.

Govoreći o sva tri dijela dokumenta, predavačica je kazala da je on izazovan i obvezujući, a njegova prednost je i u tome što su ga pisali oni koji sami žive i razumiju posvećeni život. Dokument sadrži materijale za studiranje i razmišljanje što dovodi do priznavanja stvarnosti redovničkih zajednica, preispitivanja vlastitog života i djelovanja, te traženje novih pristupa i putova. Ujedno daje potrebne smjernice koje bi, primijenjene u životu pojedinaca i zajednica, mogle vratiti životnu vitalnost svakoj redovničkoj zajednici.

„Novo vino treba tražiti u Evanđelju, a ne isključivo u dostignućima psihologije, pedagogije i sociologije, premda ni njih ne treba zanemariti. Najsigurnije ćemo ga naći na Izvoru, meditirajući i usvajajući Kristovu riječ i njegov primjer života i djelovanja. Tu se nalazi mudrost i snaga za dosljednost, jer duhovnost zajedništva i logika Evanđelja traže od svakog pojedinca u zajednici ' da pere noge braći i sestrama'. To je novo vino o kojem govori ovaj dokument", istaknula je poglavarica Maglica i nastavila: „Posljedice takvog življenja su neminovne promjene u odnosu na Boga, na braću i sestre, pa zajednica i poslanje postaju vidljivi i opipljivi. Promjene trebaju biti stvarne i korjenite, ne frizirane, ne one koje ne dodiruju srce posvećenog života. Nužno je stvarati nove strukture ukorijenjene u Kristovom nauku, jer jedino će tako biti fleksibilne i prilagodljive, prikladne odgovoriti na stvarnosti oko nas koje se bez naše volje mijenjaju, a opet ostati na raspolaganje Božanskom naumu. To bi bile te nove mješine, svježe i prilagodljive, koje se mogu, po potrebi širiti, dok novo vino u njima vrije i traži više prostora".

Redovnici i redovnice i u svijetu posvećeni laici potom su u zbornoj crkvi Sv. Vlaha sudjelovali u obredu blagoslova svijeća kojeg je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić te su zatim u procesiji krenuli prema katedrali Gospe Velike gdje su slavili euharistiju na kojoj su obnovili redovnička obećanja.

Misu je predvodio i na njoj propovijedao biskup Uzinić. Tumačeći pročitana misna čitanja, biskup je skrenuo pozornost na to kako se „i nama ponekad čini da je Isus zaspao i da ne vidi što nam se događa, baš kao i učenicima koji su bili na lađi s Isusom koji je zaspao a nastala je oluja". Taj događaj nam se može učiniti i kao ispit kojim je Isus provjeravao jesu li njegovi učenici spremni ići s njim do kraja, do dna Galilejskoj jezera, umrijeti s Isusom. Alternativa tome nije bila niti će ikada biti ostati s Isusom na lađi nego je alternativa potonuti, ali bez Isusa, upozorio je biskup. Nasuprot tome umirući s Isusom čovjek s njim i uskrišava i rađa se na nov život, a to je put Bogu posvećenih osoba kao i svih kršćana.

Iz ovogodišnje Poruke prigodom Dana posvećenog života naslovljene „Siromaštvo i zajedništvo" koju su uputili mons. Zdenko Križić i s. Ana Marija Antolović, biskup je istaknuo neke misli upravo o vrijednosti siromaštva i zajedništva te preporučio čitanje poruke i razmišljanje o njoj u redovničkim zajednicama.

Lako je prepoznati grijehe drugih, a teško je vidjeti svoje grijehe, kazao je biskup te potaknuo redovnike i redovnice da ne traže grijehe u svojim poglavarima i odgojiteljima, o čijoj odgovornosti za zajednice govori i dokument o kojem su razmišljali, ili u drugim institucijama, nego da svatko povede računa o osobnom obraćenju. U našim zajednicama mora postojati povjerenje da poglavari mogu reći članovima zajednice ono što trebaju reći, ali i obratno. Priupitajmo se jesmo li spremni „biti Natan" jedni drugima.

S obzirom da se slavio spomendan sv. Anđele Merici, biskup Uzinić je njezinom mišlju o snazi duhovnog majčinstva - o majkama koje u svom srcu nose svu svoju djecu, a duhovna ljubav je snažnija od one koja proizlazi iz krvne veze - i nedavno izrečenom mišlju: Nemojte da vam netko ukrade majčinstvo, koju je stavio u ovaj kontekst duhovnog očinstva i majčinstva, zaključio propovijed.

Redovnice, redovnici, novaci i novakinje animirali su liturgijsko slavlje, a pjevanje je predvodio zbor dominikanki pod vodstvom s. Blaženke Rudić ojačan pjevačicama iz drugih zajednica. Na kraju mise riječi otpusta nakon blagoslova izgovorio je đakon dominikanac fr. Marko Dokoza.

Potom su se svi sudionici okupili na zajedničkom objedu. Na susretu je sudjelovala i vrhovna poglavarica franjevki Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubrovniku s. Ružica Barić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi