Vijesti - Božićno čestitanje zadarskog nadbiskupa, svećenika, redovnika i redovnica

 

Božićno čestitanje zadarskog nadbiskupa, svećenika, redovnika i redovnica

Božićno čestitanje zadarskog nadbiskupa, svećenika, redovnika i redovnica Autor: ika
Objavljeno: 23. 12. 2017 - 23:21

Božićno čestitanje zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, svećenika, redovnika i redovnica te djelatnika u središnjim ustanovama Zadarske nadbiskupije održano je u subotu 23. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru. Prigodnu riječ prisutnima i u ime svih božićnu čestitku nadbiskupu uputio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije.

U svom je obraćanju mons. Lenkić upozorio na pojavu „razornih osvajača javnog prostora i p(r)oroka zaborava" koji su pridonijeli tome da je „posvuda zavladao svjetovni, beznačajni advent, advent pod narkozom". „Udružio se s potrošačkim mentalitetom u kojemu su reklame novi evanđeoski ulomci, a spasenje se traži u kupovnoj moći. Uvozi se prerađeni advent i prerađeni Božić, komercijalni Božić sa snažnim naglaskom na potrošnji i površno shvaćenom darivanju. Razvija se javno ozračje opoganjenog Božića bez Boga", upozorio je mons. Lenkić, istaknuvši da je „Božić sve prisutniji u javnosti, ali je sve manje božićne radosti na licima kršćana, kao i nastojanja da se po nama kršćanima Božja riječ utjelovi u sve pore života". Generalni vikar je naglasio da raste ozračje u kojem se podilazi naporima oko izvanjskoga, a gubi se sluh za ono čime nas Božić iznutra hrani, mijenja i potiče na putu našeg rasta u vjeri. „U ubrzanim društvenim promjenama, a mnogi će u njima iščitavati djelovanje Zloga, došlo je do oblikovanja želja i stremljenja drugačijih od stremljenja naših predaka. Iz godine u godinu svjedočimo kako svjetovni advent postaje ulična 'liturgija' koja nam poručuje da nas sekularizacija nije mimoišla", upozorio je mons. Lenkić. Nasuprot tome, kršćanski Božić daruje radost i bogatstvo, vraća Krista Božiću. „Božić je bogat ne po kupovnoj moći, nego po Bogu koji iz ljubavi prema nama čovjekom posta. Božić stvari je nestvaran, virtualan, prazan i prolazan. To je razina religiozne, pasivne i površne vjere koja nije svjedočki prisutna i djelatna u stvarnosti. Ona ne susreće Emanuela, Boga s nama, već je zatvorena u prošlost. Darovani kršćanski Božić, Božji Božić, radosni je događaj koji nas zahvaća i po djelotvornoj ljubavi čini prisutnim svjedocima Betlehemskog Djeteta u svakodnevnom životu", rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da je u Božiću utemeljeno čovjekovo dostojanstvo. Božić je jedno od središnjih, najvećih otajstava naše vjere pred kojim prigibamo koljena i priznajemo njegovu neizrecivu uzvišenost i nedohvatljivost. Svjetlo istinsko jedni su primili, drugi ne. „Božić nam svjedoči da se Bog ne odriče čovjeka, unatoč tome što se čovjek često odriče Boga", poručio je generalni vikar. 

Ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu u rujnu 2018. g., mons. Lenkić je govorio i o Svetoj Nazaretskoj obitelji kao uzoru, jer je i ona doživjela mnoge situacije kao i mi, ali je ostala trajno zajednica vjere i molitve, života i ljubavi. „Sam Bog je izabrao obitelj kao mjesto svoga rođenja, rasta i sigurnosti. Samim time je posvetio svaku obitelj i učinio je Božjom institucijom, zaštitio jakim moralnim propisima kao ogradom da se obitelj, unatoč nevoljama, može održati i sačuvati", rekao je mons. Lenkić, smatrajući tragičnim da je obitelj najviše u krizi upravo na području zapadne, kršćanske civilizacije. „Neka otajstvo Božića, neizrecive Božje ljubavi, zahvati našu dušu i srce, pameti i savjesti, naše obitelji, župe i sve vjernike. Nadahnjujmo se na primjeru Svete nazaretske obitelji koja neka nam bude uzor u molitvi i angažmanu, kako bismo, uzajamno se posvećujući i životom svjedočeći radost evanđelja, bili istinski znak nade i zalog budućnosti Crkve i društva u našoj domovini Hrvatskoj, te se hrvatskom narodu pokaže svjetlija budućnost", zaključio je mons. Lenkić.

Nadbiskup Puljić je rekao da je Božić veliko otajstvo koje pokazuje da „Bog nije zaboravio čovjeka, nije ga otpisao nego je pojurio s nebeskih visina da mu bude na pomoć u ovoj suznoj dolini. Pred tim otajstvom ne možemo ostati hladni. No, Božji dolazak će biti uzalud ako Boga osobno ne doživim, susretnem. One noći u Betlehemu prepoznali su ga i prihvatili obični pastiri s jednostavnom, poniznom dušom te mudraci koji su, s istoka vođeni zvijezdom, istražujući svojim umom, poklonili mu se i prinijeli darove. Neka svatko od nas u tom otajstvenom događaju doživi taj susret, da nas Bog obdari umom koji istražuje, pita i ponizno pada pred jaslicama. Klanjajmo se Bogu koji je među nas došao da jednostavnim, pastirskim srcem osjetimo blizinu Boga i zahvalimo mu što je došao među nas", rekao je nadbiskup Puljić i svima poželio čestit Božić te svakim blagoslovom obdarenu Novu godinu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi