Vijesti - Božićno čestitanje biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

 

Božićno čestitanje biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

Božićno čestitanje biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica Autor: ika
Objavljeno: 21. 12. 2017 - 23:26

Uzajamno božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u četvrtak 21. prosinca u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola.

Na početku uime svećenika okupljenima se obratio generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, podsjetivši kako će ova građanska godina biti zabilježena po tome što je bila posvećena djeci i bl. Alojziju Stepincu. „Braćo i sestre! Božić je! Bog postaje čovjekom da bi nas ljubio i nas same učinio sposobnim za ljubav. Tako je to započelo u Betlehemu. Sve njegove čežnje, njegovo djelovanje, njegovo razmišljanje i osjećaji sastoje se u ovoj poruci: Budite ljubljeni! Od mene, iz cijeloga srca! I ljubite jedni druge! Ne osjećajima ili riječima, nego iz svega srca, svojim životom! Božićni čovjek ne slavi Božić samo jedanput u godini. Božićni čovjek je čovjek koji se cijeloga života bori za Božju ljubav, pušta da ga ona vodi, dalje je daruje i s time ozbiljno računa. I u patnji. I pritom svu svoju radost nalazi u Bogu. Zbog toga se i kaže: Čestit Božić. Dragi naš biskupe Vlado, draga braćo svećenici, redovnice, braćo i sestre! Bio Vam sretan i blagoslovljen Božić, doživjeli Kristov mir i uživali u Božjoj blizini. Neka vas prati Božji blagoslov u Novoj 2018. godini", istaknuo je u čestitki mons. Cvitkušić. 

Uime redovnica biskupu je čestitku uputila s. Krešimira Katarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene u Selima, istaknuvši kako Krist koji se jednom rodio u vremenu, „želi se svake godine roditi u našem srcu i donijeti nam istinski mir, radost i zajedništvo". „Nebrojena vojska anđela i nama danas kao i pastirima, tim skromnim ljudima koji su čuvali svoja stada na Betlehemskim poljanama, žele javiti veliku radost Kristova rođenja, i žele da tu radost međusobno dijelimo. Mi svi, ovdje nazočni, želimo tu radost podijeliti s Vama biskupe Vlado, kao s našim pastirom ove sisačke Crkve, i zahvaliti Bogu na Vama, hrabrom i neustrašivom biskupu Crkve u Hrvatskoj koji čini puno u širenju istine i borbi protiv svih krivih i pogubnih ideologija, koje žele zatrti ono istinsko, kršćansko i katoličko u ljudima današnjice. Hvala Vam na svemu što ste do sada učinili za sveopću, a posebno za našu mjesnu sisačku Crkvu". 

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić zahvalio je svima na suradnji i svemu dobrom učinjenom u ovoj građanskoj godini, podsjetivši kako je biskupija ove godine bogatija za dva svećenika i jednog đakona, ali i kako su put vječnosti otišli brojni dobri svećenici i laici. U nastavku osvrnuvši se na brojna aktualna društvena pitanja, biskup je ohrabrio suradnike za vrijeme koje dolazi. „Kao što se Božić utjelovio tako i mi ne možemo govoriti samo o vjeri, molitvi, Bogu, služiti liturgiji i sakriti se u crkvu te biti vjernici na nekakvoj privatnoj razini. Mi vjerom želimo mijenjati čitavo društvo. Isus je rekao da smo mi kvasac i da trebamo biti svjetlo svijeta, da se ne stavlja svijeća pod posudu nego na svijećnjak. Mi se moramo boriti za vrijednosti koje kao kršćani imamo da bi se one inkardinirale u društvo. Bog je došao nama, u naše društvo te želi da se mi mijenjamo, budemo njemu nalik, ali i da se drugi mijenjaju i da se pobožanstvene", poručio je biskup te objavio kako je u srijedu 20. prosinca primio mišljenje Ministarstva kulture kojim se odobrava postavljanje kipa bl. Alojzija Stepinca na trgu ispred sisačke katedrale. 
Prije čestitanja svećenici i redovnici okupili su se u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Mato Malekinušić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi