Vijesti - „Aktualno“ HKR-a o hodočašću Ikone Kraljice Franjevačke obitelji po Hrvatskoj

 

„Aktualno“ HKR-a o hodočašću Ikone Kraljice Franjevačke obitelji po Hrvatskoj

„Aktualno“ HKR-a o hodočašću Ikone Kraljice Franjevačke obitelji po Hrvatskoj Autor: ika
Objavljeno: 13. 01. 2023 - 12:43

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u petak 13. siječnja nacionalni koordinator hodočašća i međunarodni vijećnik Franjevačkog svjetovnog reda Goran Luketa predstavio je hodočašće Ikone Kraljice Franjevačke obitelji po Hrvatskoj.

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji nastala je 2018. u Litvi gdje se održavao Treći kongres Frame i OFS-a Europe. Nakon toga kongresa Ikona je krenula na hodočašće po bratstvima OFS-a i Frame po državama Europe s ciljem obilaska svih mjesnih bratstava te čak i obitelji članova OFS-a kojih ima dosta starijih ili bolesnih. Tako netko iz bratstva pronese Ikonu po njihovim domovima i to je baš pravo hodočašće, istaknuo je Luketa.

Već od samoga početka sv. Franjo je Gospu u našem Pravilu nazvao zaštitnicom i odvjetnicom svoje obitelji pa tako Ikona pomaže u povezivanju i življenju franjevačke duhovnosti, a Gospa upućuje na Isusa. Na Ikoni je prikazana Blažena Djevica Marija koja u naručju nosi Isusa. Kao i svaka druga ikona, puna je simbolike i svaki detalj nešto znači. Na Ikoni su, ispod Blažene Djevice Marije s Isusom, lik sv. Franje, sv. Klare i sv. Elizabete Ugarske te njihove moći – to daje ozračje franjevačke obitelji Prvoga, Drugoga i Trećega reda, rekao je Luketa.

Hodočašće Ikone Kraljice Franjevačke obitelji po Hrvatskoj je krenulo krajem rujna 2022. godine. Prvi put Ikona je predstavljena na Kongresu hrvatskoga bratstva OFS-a u Taboru. Nakon toga uputila se prema jugu i hodočašće je krenulo od Cavtata, Korčule i Pelješca, Splita i dosad je već posjetila brojna bratstva. Trenutačno je na zagrebačkom području, a svoj će put završiti na osječkome području. Nakon Hrvatske ide u Bosnu i Hercegovinu, a zatim će u kolovozu nastaviti svoj put u Portugalu na Svjetskom susretu mladih, prije kojega će biti održan i Svjetski susret franjevačke mladeži, također u Lisabonu.

Ikona putuje i kopnom i morem, što je bio slučaj u Dalmaciji. Luketa šaljivo ističe da su imali veliku milost. Naime, 40 dana je Ikona bila na splitsko-dubrovačkom području i svih je 40 dana bilo sunce, bez kapi kiše. Hodočašće od bratstva do bratstva bilo je vrlo svečano i lijepo, a odaziv dobar, dodao je. Tiskani su preklopnici i sličice za uspomenu i to su ih morali i dodatno tiskati jer je interes bio velik. Primili su, istaknuo je, brojne milosti te spomenuo da je djevojka koja je radila na prijevodu tekstova za preklopnik, a koja je dugo tražila posao, baš u to vrijeme dobila ponudu za posao.

Luketa je pojasnio da tijekom hodočašća ne pohode samo crkve i samostane, već posjećuju starije i bolesne članove u njihovim domovima. „Donese im se Ikona te zajedno izmolimo franjevačku krunicu u obiteljskoj atmosferi. Velike su to milosti i za one koji prime Ikonu, ali i za one koji hodočaste“, istaknuo je. Zahvalni su, dodao je, što mogu ugostiti Isusa i Gospu na taj način. Radi se o starijim i bolesnim članovima koji ne mogu dolaziti na susrete i skupštine te sudjelovati u radu i životu Reda. „Želimo im omogućiti da susretnu Gospu, da vide Ikonu i da se zajedno pomolimo. Želimo ih podsjetiti na to da nisu sami, da smo braća i sestre te da živimo zajedništvo“, naglasio je.

Dodao je da s Ikonom putuju i liturgijski materijali koji su pomoć članovima bratstva te župnicima koji prime Ikonu. Više je molitvenih obrazaca te se može odabrati obrazac kojim će se Ikona štovati. Luketa je istaknuo da imaju izvrsna iskustva, prisjetivši se susreta s klarisama iz Splita. „Taj nam je susret ostao u lijepom sjećanju. Sestre su bile oduševljene. Pomolili smo se zajedno“, rekao je te dodao da je svaki doček i ispraćaj Ikone popraćen oduševljenjem.

„Moja obitelj i ja zajedno s jednom obitelji s osječkoga područja i jednim bratom smo ovoga ljeta išli na primopredaju Ikone u Mađarsku. To putovanje, preuzimanje i predaja Ikone u Hrvatsku je bilo posebno. Imali smo čast intimno se pomoliti kao obitelj pred Ikonom. Djeci je to bilo zanimljivo i baš su to iskreno doživjeli. To me baš veseli“, zaključio je  nacionalni koordinator hodočašća i međunarodni vijećnik FSR-a Goran Luketa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi