Vijesti - 43. plenarna skupština HKVRPP-a

 

43. plenarna skupština HKVRPP-a

43. plenarna skupština HKVRPP-a Autor: Marinko Nikolić
Objavljeno: 26. 10. 2011 - 03:13

Razlog i smisao ujedinjenja Konferencije i Unije: perspektive za budućnost

U dominikanskom samostanu u Ivanićgradskoj ulici u Zagrebu, 26. listopada, nakon molitve Trećega časa, započela je 43. plenarna skupština HKVRPP-a na temu: Razlog i smisao ujedinjenja Konferencije i Unije: perspektive za budućnost.

Nakon pozdrava predsjednice HUVRP-a, s. Marie-Ane Kustura i predsjednika HKVRP-a, fra Ivana Paponje - koji su se zahvalili apostolskom nunciju u RH, mons. Mariju Robertu Cassariju za prisutnost i neprestano praćenje svih događanja oko pripreme novih Statuta i radu na ujedinjenju Konferencije i Unije, za njegovu zauzetost i ljubav prema redovništvu u Hrvatskoj - okupljenim poglavarima i poglavaricama obratio se apostolski nuncij obznanivši proglasom da je Sveta Stolica, odnosno Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, 12. veljače 2011. odobrila Statute Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica.

Skupu je pročitano i pismo mons. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa i predsjednika Vijeća HBK-a za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. U pismu biskup Uzinić čestita ujedinjenje Konferencije i Unije u Hrvatsku konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i na službenom proglasu novog Statuta kojim se na razini Republike Hrvatske utemeljuje zajedničko upravno tijelo svih redovnika i redovnica u Hrvatskoj. „Novoj Konferenciji želim sretnu budućnost riječima Psalma 133: ‘Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća (i sestre) zajedno živjeti. ... Ondje Gospodin daje svoj blagoslov i život dovijeka’“, istaknuo je biskup.

Mons. Mario Cassari uputio je svoju riječ svim višim poglavarima i poglavaricama, članovima HKVRPP-a, izražavajući svoju radost što može prenijeti čestitke i pozdrave predsjednika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. “Na ovom skupu neće nedostajati blagoslov Svetog oca, i on će biti obaviješten o ishodu Plenarne skupštine. Važan je ovo događaj, Statut HKVRPP-a je odobren, pa vam od srca čestitam. Sveti otac i nadležni dikasterij izražavaju vam u Dekretu veliko povjerenje, što se izražava riječima: ‘Zato ovaj dikasterij vrlo rado izdaje priloženi Dekret o osnivanju, u čvrstom uvjerenju da će nova ujedinjena Konferencija, znak snažnijeg zajedništva i duboke suradnje, znati dati novi polet u službi čitavog Božjeg naroda u Hrvatskoj, u stalnom dijalogu s episkopatom i sa svima onima koji se žele zauzeti u izgrađivanju Božjeg kraljevstva i širenja evanđelja’”, pročitavši odlomak iz pisma Kongregacije zaključio je apostolski nuncij. Na kraju je još poželio plodonosan rad dubrovačkom biskupu koji je izabran za predsjednika Vijeća HBK-a za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, biskupu Mati Uziniću.

Prvi dan plenuma obilježilo je predavanje: o. Jakov Mamić, na temu: Razlog i smisao ujedinjenja Konferencije i Unije i perspektive za budućnost. Otac Jakov sagledao je temu pod teološkim i ekleziološkim vidom zaključivši da je ovakav ujedinjena Konferencija „izraz naravi i potreba redovničkog života kako ga ocrtava koncilski i poslijekoncilski nauk Crkve.“ te da je „Statut Konferencije ničim ne uvjetuje ni jednu redovničku zajednicu u njezinom specifičnom življenju karizme i poslanju u Crkvi i svijetu; naprotiv: stavlja na uslugu bogatstvo mnoštva da bi se specifično što autentičnije ostvarivalo i djelovalo“. Što se tiče odnosa na hijerarhijsku strukturu Crkve „Statut pomno preporuča česte i redovite kontakte s Kongregacijom, te održavanje aktivnog odnosa punog povjerenja s HBK i pojedinim biskupima. Ničim u ovom obliku Konferencije nije narušena narav osoba ili zajednica kleričkog karaktera (redovnici svećenici) niti onih samo redovničkog karaktera (sestre i braća redovnici), ali je podvučeno zajedničko blago Crkve koje tvore sve osobe posvećenog života“ istaknuo je otac Jakov zaključivši da je „Ujedinjena Konferencija okolnost je redovništvu dobrog i pravovremenog ispita vlastite savjesti o samom sebi i o svojem poslanju danas prema potrebama Crkve u skladu sa svojom karizmom redovništva kao takvoga; Čini nam se da je ovo neizbježni korak u vremenima kada sve teži k određenom jedinstvu, iako se, istovremeno, ogromna pozornost poklanja specifičnostima koje su uvijek u funkciji cjeline: tako, u svijetu gospodarstva standard, u svijetu znanosti: čovjek, u svijetu politike: učinkovitost, u svijetu religije: sveto. I na koncu, Konferencija (bila u ujedinjenom ili dvojnom obliku), sama po sebi neće značajnije pridonijeti niti kvalitetnijoj naravi i poslanju posvećenog života, niti uočavanju potreba Crkve i svijeta, ako se svi njezini članovi ne postave odgovorno pred izazove sekularizacijskog procesa Crkve i laicizacijskog procesa društva, te ako ne stave svoj najbolji ljudski i materijalni potencijal u funkciju Radosne vijesti koja ima snagu, unatoč svemu, stvarati novi svijet po mjeri Božje ljubavi prema čovjeku i svijetu.“

Nakon rasprave o temi predavanja pristupilo se čitanju izvješća predsjednice HUVRP-a, a zajedničko godišnje izvješće predsjednika i predsjednice je dostavljeno svim članovima Skupštine.

Zatim su pročitani i Statuti radi biljeg razumijevanja i razjašnjenja eventualnih nejasnoća, posebno za nove članove HKVRPP-a. Čitao je fr. Anto Gavrić, provincijal dominikanaca.

U popodnevnom dijelu najprije je u župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića slavljena sveta misa u kojoj su sudjelovali svi poglavari poglavarice, a koju je predvodio fra Ivan Paponja. U homiliji se fra Ivan, razmišljajući nad čitanjem, upitao “Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?” Nakon svega valja ustanoviti činjenicu da je Božja volja spasenje svih ljudi. Ta, Krist je umro za sve ljude! To je stvarnost i istina. To nas ohrabruje kada nam je teško. No to ne znači da moramo ići lakšim putem. Na tome putu nitko nije povlašten, “ni Židov, ni Grk”, ni kršćanin. “Vrata su uska”. Za sve ljude vrata su jednako uska, no važni je da su vrata otvorena. Isus nam slikom “uskih vrata” možda želi reći da “ne nosimo puno tereta na svojim leđima, u svojoj duši, jer s tolikom teretom ne možemo proći kroz uska vrata… Samo osoba može proći, samo osoba vrijedi… Uložimo u svoj život. Uložimo u njega svega sebe. Živimo u pravednosti, u poniznosti i čistoći, bez kalkulacija. Živimo imajući na srcu jedinu istinsku stvarnost - Ljubav - koja će proći s nama kroz ta ‘uska vrata’”, poručio je fra Ivan.

Nakon svete mise nastavljen je rada Plenuma. Voditelji povjerenstva i komisija podnijeli su izvješća o radu za 2010. godinu. Za Komisiju za evangelizaciju HKVRP-a i Povjerenstvo za trajni odgoj redovnica HUVRP-a, izvješća su podnijeli fr. Anto Gavrić, s. Vianeja Kustura; za Komisiju za odgoj i obrazovanje HKVRP-a i Povjerenstvo za početni redovnički odgoj HUVRP-a, izvješća su podnijeli don Ivan Marijanović, s. Viktorija Predragović; za Komisiju za komunikaciju i tisak, o. Jozo Ivić (pismeno); za Komisiju za pastoral zvanja, s. Ana Begić; za Povjerenstvo za Predškolski odgoj, s. Katarina Pišković i za Povjerenstvo za medicinske sestre, s. Valerija Široki.

Drugog dana 43. plenarne skupštine članovi i članice HKVRPP-a izabrali su za predsjednika HKVRP-a o. Vinka Mamića, OCD, provincijala Hrvatske karmelska provincija Svetoga Oca Josipa, a za potpredsjednicu je izabrana s. Jasna Lučić, poglavarica Hrvatska provincija uršulinki rimske unije.

Izabrani su i članovi Vijeća HKVRPP-a:

  • Fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije,
  • Fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda
  • s. Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog,
  • s. Martina Koprivnjak, vrhovna glavarica Družbe sestara Naše Gospe

Pri Konferenciji su imenovana i sljedeća Povjerenstva:

  • Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica;
  • Povjerenstvo za trajnu formaciju redovnika i redovnica;
  • Povjerenstvo za predškolski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove ili su u njihovu vlasništvu;
  • Povjerenstvo za medicinske sestre članice redovničkih ustanova;
  • Povjerenstvo za promicanje redovničkih zvanja;
  • Povjerenstvo za sredstva društvenog komuniciranja i izdavačku djelatnost.

Nakon izbora novog vodstva HKVRPP-a u župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića slavljena sveta misa u kojoj su sudjelovali svi poglavari poglavarice, a koju je predvodio novoizabrani predsjednik HKVRP-a.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi