Vijesti - 125. obljetnica smrti sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića

 

125. obljetnica smrti sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića

125. obljetnica smrti sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića Autor: ika
Objavljeno: 04. 11. 2022 - 20:43

Sluga Božji Ivan Bonifacije Pavletić, rođen u Zbjegovači kraj Kutine, preminuo je 4. studenoga 1897. u Rimu odakle se, povodom 125. obljetnice preminuća, za Hrvatski katolički radio javio sisački biskup Vlado Košić koji će s ostalim hodočasnicima iz Sisačke biskupije na njegovom grobu slaviti misu.

Biskup Košić podsjetio je da je brat Ivan Bonifacije Pavletić, član Družbe sinova Bezgrješnog Začeća (CFIC), prije točno 125. godina preminuo u Rimu gdje je živio deset godina, do svoje 33. godine.

„Tu je položio zavjete i kao brat redovnik, nije bio svećenik, pomagao, prije svega, u bolnici Santo Spirito in Sassia gdje se i sam zarazio, ali je bio toliko brižan da su ga svi željeli, tako da je svjedočio veliku kršćansku ljubav i ujedno redovničku ozbiljnost. Tako da ga je otac Luigi Monti njegov tada pretpostavljeni – osnivač družbe, a danas blaženik, imenovao čak i magistrom novaka“, rekao je biskup.

„Svakako, nama je to lijepa prilika da Bogu zahvalimo za njegov život i njegovo svjedočanstvo“, dodao je.

Misa koju će slaviti na grobu sluge Božjega je potvrda želje „da ga se što više promovira i časti, i da što prije dođe do oltara. A s druge strane to je i promocija naše zemlje i našeg naroda i naše biskupije i naše Moslavine.“

Mons. Košić kazao je da se ponose što je u tom kraju ponikao takav „ponizni čovjek“.

Sisačka biskupija je 2010. osnovala Zakladu „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ sa svrhom stipendiranje studenata s područja biskupije. „Željeli smo, kao što je on bio mlad čovjek, učiniti nešto za mlade, pomagati im u njihovom studiju, osobita onima koji su u težoj materijalnoj situaciji, a sposobni su i dobro im je dati potporu“, pojasnio je tu inicijativu sisački biskup.

Uz to, Katolička malonogometna liga u Sisačkoj biskupiji nosi ime „Brat Bonifacije Pavletić“.

Uprava Družbe počela je proces za proglašenje blaženim i svetim brata Ivana Bonifacija već 1920. godine no zbog povijesnih, političkih i drugih okolnosti proces je usporen. Obred prijenosa redovnikovih posmrtnih ostataka s rimskog groblja Campo Verano u generalnu kuriju CFIC-a predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 28. rujna 2008. i otad su intenzivirane aktivnosti u Hrvatskoj, koje su se nastavile dolaskom o. Mariana Passerini u suradnji s Družbom klanjateljica Krvi Kristove.

Rimska biskupija je postupak otvorila tek 13. svibnja 2016., čime je Pavletić postao sluga Božji, a tom događaju nazočio je i biskup Košić.

Dokumentacija je predana Kongregaciji (danas Dikasteriju) za kauze svetih da bi se ustanovila njegova svetost, njegove izvanredne vrline i potvrdilo čudo po njegovu zagovoru te utvrdila živa pučka pobožnost.

„Evo, i mi smo sada tu, i biskup i desetorica svećenika i 150 vjernika na ovom hodočašću da pokažemo da ga poštujemo, da nam je stalo do njega, jer to je sad već ipak jedna povijesna osoba i baš ta pobožnost naroda treba sve pokazati. Zato potičem sve da se mole sluzi Božjemu, poniznom čovjeku, redovniku, i velikom našemu zaštitniku.“

Podsjetio je da je Ivan bio običan postolar prije stupanja u Družbu u kojoj je dobio redovničko ime Bonifacije. „Pa znamo reći da se molimo da i nama napravi postole, cipele za nebo. On je znao kako tamo doći. Znao je i služiti bližnjima, biti pun ljubavi prema patnicima i bolesnicima. To je i nama danas potrebno“, zaključio je mons. Košić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi