Franjevke misionarke iz Asiza

 
English

Franjevke misionarke iz Asiza

Franjevke misionarke iz Asiza

Poglavarica: s. Anica Jureta
Adresa: Svačićev trg 4/3, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4577-664
Faks: 01/ 4576-771
E-mail: sfmazg@gmail.com

Družbu sestara Franjevki misionarki iz Asiza osnovao je u Asizu 1702. franjevac konventualac o. Josip Antun Marcheselli sa franjevačkom trećoredicom sestrom Anđelom Marijom del Giglio. Svrha Družbe bila je potpuno posvećenje Bogu putem redovničkih zavjeta uz intenzivni molitveni život i pokoru, te vršenje djela milosrđa. Od samog početka sestre su se posvetile odgoju i poučavanju djevojaka. Živjele su prema Pravilu koje je sveti Franjo asiški napisao za Treći red, a o. Marcheselli je napisao knjižicu “Uputa” odnosno prve Konstitucije. Tek nakon 200 godina života i djelovanja samo u gradu Asizu sestre odlaze u misije, najprije u Grčku, zatim u Rumunjsku i Tursku (1902. godine). Između godine 1957. i 1960. odlaze u Australiju, Japan, Zambiju, Brazil i SAD. Godine 1960. dolazi do osnutka Generalne delegature u Hrvatskoj, ali bez prisustva talijanskih sestara. Godine 1980. otvorena je misija u Koreji, a 1990. u Keniji. Tako “misionarnost” čini jednu od temeljnih oznaka i ciljeva Družbe, te ona dobiva naziv: Družba sestara franjevki misionarki del Giglio (kasnije je del Giglio promijenjeno u di Assisi).

Generalna Delegatura Družbe u našoj zemlji osnovana je krajem 1960. na otoku i u gradu Cresu, zaslugom provincijala franjevaca konventualca o. Pija Polonijo. Danas je to Hrvatska provincija sv. Maksimilijana Kolbea, koja je nedavno proslavila 40 godina svog postojanja i djelovanja.

Provincija broji 25 sestara koje djeluju u tri samostana franjevaca konventualaca u Hrvatskoj (Cres, Vinkovci, Novi Marof) te u jednom samostanu u Njemačkoj (Kaiserslautern) i u dvije gore navedene vlastite kuće. Sestre na župi i u samostanu vode domaćinstvo, sviranje i pjevanje u crkvi i katehizaciju u župi i školi, pomažu starima, bolesnima, siromašnima i duhovno potrebnima. Nove Konstitucije obvezuju na usmjerenje služenja prema najsiromašnijima i nezaštićenima, odbačenima i hendikepiranima, već prema mjestima i najhitnijim potrebama. A posebnu pažnju treba upraviti obiteljima u poteškoćama i onima koji trpe zbog siromaštva, napuštenosti ili osamljenosti. Budući da pripadamo misionarskoj Družbi, sve trebamo rasti u raspoloživosti da budemo u misije i poslane. Tko osjeti Božje nadahnuće neka očituje svoju nakanu višoj poglavarici na koju spada da ocijeni molbu. (Iz Konstitucija).

Provincija još nema vlastitih misija “ad gentes”, ali za tim teži, a sve ovisi o misijskim zvanjima. Misijska redovnička formacija ostvaruje se najprije u vlastitoj provinciji, a upotpunjuje u generalnoj kući u Asizu i u samim misijama.

Prethodni članak:
Franjevke od Bezgrješne
Slijedeći članak:
Dominikanke
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi