English

Dominikanke

Dominikanke

Poglavarica: s. Jaka Vuco
Adresa: Put sv. Nikole 31, p.p. 19, 20 260 Korčula
Telefon: 020/ 716-800
Faks: 020/ 716-255
E-mail: vus-dominikanki@du.t-com.hr
URL: www.dominikanke.org/

Početkom XIII. stoljeća u zemljama zapadne Europe kršćanstvo je došlo u krizu, vjerski život je slabio. Da bi vratio Kristov duh u Crkvu, Dominik Guzman osniva apostolski red čiji su članovi primjerom evanđeoskog života i propovijedanjem Božje Riječi privodili ljude istini.

Znakovito je da Dominik najprije osniva sestarsku zajednicu koja će molitvom i žrtvom zazivati Božji blagoslov na Red propovjednika / dominikance. Prva takva zajednica osnovana je 1206. godine u Prouilleu, u južnoj Francuskoj.

Na ovim našim prostorima sestre dominikanke pojavljuju se 1241. godine u Ninu, kod Zadra. Znakove svoje prisutnosti ostavile su u Splitu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i u ostalim gradovima po Dalmaciji. Iz 1345. godine sačuvan je Red i zakon sestara Reda sv. Dominika, do sada najstariji tekst pisan latinicom. Povijesne neprilike utrnule su život većine ovih samostana, osim onih u Splitu i Šibeniku, koji postaju jezgra sadašnje Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela Čuvara s kućom maticom u Korčuli, koju je na nove temelje postavio glasoviti propovjednik, misionar i rodoljub, otac Anđeo Marija Miškov, tadašnji provincijal Hrvatske dominikanske provincije. To je vrijeme kada u Dalmaciji postoje zavodi za odgoj djevojaka, a vode ih sestre čije su kuće matice bile u Italiji gdje su se one školovale. Odgoj u vjerskom i kulturnom pogledu bio je na visini, ali i nesvjesno protunarodan, budući da je jezik u tim zavodima bio talijanski, a književnost i povijest, koje su učile, talijanske. Taj glasoviti rodoljub, uz pomoć dobročinitelja i istomišljenika, otvara zavod za žensku omladinu i predaje ga u ruke sestara 1905. godine.

Ulogu nove Kongregacije najbolje je izrazio sam Utemeljitelj - bolje rečeno obnovitelj - riječima što ih je dao uklesati na pročelje samostana u Korčuli: BOGU, REDU, NARODU.

Nakon nepuna dva mjeseca po utemeljenju, otac A. M. Miškov ucjepljuje novu Kongregaciju u Dominikanski Red, kako bi s mnogobrojnim kongregacijama tvorila veliku dominikansku obitelj. Ni ovaj novi izdanak ne ostaje besplodan. Raste i razvija se hranjen molitvom i žrtvom, ljubavlju i zanosom svojih članova.

Danas Kongregacija broji 109 doživotno zavjetovanih sestara, 5 sestara juniorki i 4 kandidatice, koje žive i djeluju u dvadesetak zajednica.

Zbog poratnih, komunističkih prilika u zemlji, sestre su bile prisiljene napustiti škole i odgojne domove. Bilo je teško, ali nisu duhom klonule.

Tražile su nove oblike apostolata, uvijek imajući pred očima geslo uklesano u kamen i u srce svake pojedine sestre: BOGU NA SLAVU, REDU NA PONOS, NARODU NA KORIST. Zato se isplatilo žrtvovati i boriti.

Danas se sestre bave odgojem djece u dječjim vrtićima, poučavaju vjeronauk u školama i na župama, okupljaju djevojke na duhovnim obnovama, rade kao zdravstveni radnici u bolnicama, predaju na fakultetima, brinu se za starije i nemoćne, daju privatne satove, vode kućanstvo svećenicima i braći dominikancima, vode crkveno pjevanje, brinu se za liturgiju i uređenje crkava. Duhovnost ove Kongregacije je istovjetna s duhovnošću cijelog Dominikanskog Reda čiju je bit izrazio sv. Toma Akvinski: Contemplata aliis tradere - razmatrati i drugima davati plodove razmatranja. Motriti i upoznavati Božansku Riječ u Svetom Pismu objavljenu, od nje i po njoj sami živjeti i drugima svjedočiti riječima i djelima o onome u što smo se sami uvjerili. Uz pomoć molitve, studija, življenja zajedništva i djela apostolata svojstvenih našoj Kongregaciji pronalaziti djelotvorne načine utjelovljenja Božje Riječi u konkretnost življenja, odakle će Bog progovarati srcu čovjeka određenog vremena i prostora. Da bi mogle biti propovjednice Istine, trebale bi se potpuno predati toj Istini, dopustiti da Istina - Krist - ravna životom i radom svake pojedine sestre. Istina je zahtjevna, traži cijelu osobu. Sestre ne propovijedaju u doslovnom smislu riječi kao braća dominikanci, ali životom i djelovanjem naviještaju i šire istinu o Bogu i čovjeku.

Dosta vremena posvećuje se osobnoj molitvi i razmatranju vječnih istina. Zajednička molitva časoslova i krunica imaju važno mjesto u životu članova Dominikanskog Reda. Sestre posebnu pobožnost gaje prema nebeskoj Majci Mariji, muci Isusovoj i prema euharistijskom Isusu. Hranjene tom hranom, mogu biti sol zemlje i svjetlo svijeta, mogu odgovoriti dominikanskom pozivu: slava Božja, spas duša, duhovna potpora braći propovjednicima. Svaka sestra dominikanka nastoji pohranjivati Božju Riječ u svom srcu, poput Marije, s njom se sjediniti, da bi potom Riječ, njenim posredstvom, postajala kruh za spas svijeta.

Prethodni članak:
Franjevke misionarke iz Asiza
Slijedeći članak:
Bazilijanke
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi