Vijesti - Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke

 

Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke

Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke Autor: ika
Objavljeno: 11. 05. 2015 - 23:49

Biti s Bogom, dovoljno je za sreću

Dominikanka s. Barbara Bagudić u ponedjeljak 11. svibnja u klaustru dominikanskog samostana sv. Križa u Gružu u Dubrovniku izvela je monodramu o životu prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske pod nazivom "Biti s Bogom, dovoljno je za sreću – Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke".

Veliki broj vjernika pozorno je pratio monodramu koja prikazuje život blažene Ozane koja je rođena u obitelji stočara kod Podgorice. Nakon viđenja Malog Isusa i nakon smrti oca, otišla je u službu u Kotor. Obitelj kod koje je služila poučila ju je u katoličkoj vjeri. Nakon nekog vremena odlučila se živjeti kao "zazidana djevica" kakvih je u Kotoru u to vrijeme bilo više, a živjele su u sobicama od tek nekoliko četvornih metara, izgrađenima uz crkvu i s malim otvorom prema svetištu crkve. Postala je i dominikanska trećoredica. U ćeliji uz kapelu Sv. Bartola živjela je 7 godina, a potom se preselila u isposnicu uz crkvu Sv. Pavla, gdje su se oko nje počele okupljati i druge djevojke, te je osnovan mali samostan. Umrla je u 72. godini života na glasu svetosti. 

Danas se njezino neraspadnuto tijelo čuva na oltaru kolegijatske crkve Sv. Marije u Kotoru, a za proslavu 450. obljetnice preminuća preneseno je u kotorsku katedralu. S. Barbara sama je napisala monodramu koju je javno izvela prvi put u Kotoru 27. travnja, na blagdan bl. Ozane i uz središnju proslavu 450. obljetnice njezinog preminuća.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi