Vijesti - Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke

 

Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke

Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke Autor: ika
Objavljeno: 11. 05. 2015 - 23:49

Biti s Bogom, dovoljno je za sreću

Dominikanka s. Barbara Bagudić u ponedjeljak 11. svibnja u klaustru dominikanskog samostana sv. Križa u Gružu u Dubrovniku izvela je monodramu o životu prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske pod nazivom "Biti s Bogom, dovoljno je za sreću – Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke".

Veliki broj vjernika pozorno je pratio monodramu koja prikazuje život blažene Ozane koja je rođena u obitelji stočara kod Podgorice. Nakon viđenja Malog Isusa i nakon smrti oca, otišla je u službu u Kotor. Obitelj kod koje je služila poučila ju je u katoličkoj vjeri. Nakon nekog vremena odlučila se živjeti kao "zazidana djevica" kakvih je u Kotoru u to vrijeme bilo više, a živjele su u sobicama od tek nekoliko četvornih metara, izgrađenima uz crkvu i s malim otvorom prema svetištu crkve. Postala je i dominikanska trećoredica. U ćeliji uz kapelu Sv. Bartola živjela je 7 godina, a potom se preselila u isposnicu uz crkvu Sv. Pavla, gdje su se oko nje počele okupljati i druge djevojke, te je osnovan mali samostan. Umrla je u 72. godini života na glasu svetosti. 

Danas se njezino neraspadnuto tijelo čuva na oltaru kolegijatske crkve Sv. Marije u Kotoru, a za proslavu 450. obljetnice preminuća preneseno je u kotorsku katedralu. S. Barbara sama je napisala monodramu koju je javno izvela prvi put u Kotoru 27. travnja, na blagdan bl. Ozane i uz središnju proslavu 450. obljetnice njezinog preminuća.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi