Vijesti - Proslava sv. Leopolda u istoimenoj kapucinskoj župi u Zagrebu

 

Proslava sv. Leopolda u istoimenoj kapucinskoj župi u Zagrebu

Proslava sv. Leopolda u istoimenoj kapucinskoj župi u Zagrebu Autor: ika/hkvrpp
Objavljeno: 12. 05. 2015 - 23:35

Kakve su obitelji takvi će biti i redovnici, redovnice i svećenici

Vjernici koji se okupljaju u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića koju vode franjevci-kapucini u Zagrebu-Dubrava svečano su 12. svibnja proslavili svoga nebeskog zaštitnika. Središnje misno slavlje u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, zajedno s provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem, župnikom fra Ivicom Vrbićem, gvardijanom fra Jurom Šimićem i više svećenika.

Na početku misnoga slavlja biskup Petanjak, koji je kao kapucinski provincijal više godina djelovao u toj župi i samostanu, blagoslovio je novopostavljeni kip sv. Leopolda u kojemu su ugrađene i svečeve moći.

Ime Leopolda Bogdana Mandića povezano je sa Zagrebom od Stare godine 1942. kada je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u propovijedi predstavio toga hrvatskoga kapucina zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti. Od tada je Leopold Bogdan Mandić vezan uz Zagreb, zatim uz istoimenu kapelicu u zagrebačkoj Dubravi, pa za ovu župu i crkvu, istaknuo je biskup Petanjak u propovijedi. Kada se govori o sv. Leopoldu svi znaju njegove hendikepe, rekao je krčki biskup, ali se ne govori o tome da je zapisano da je bio vrlo inteligentan i pametan, da je bio profesor patrologije i odgojitelj bogoslova, kojeg su smijenili zbog blagosti. Podsjetivši da je svaki svetac suvremen za svako vrijeme, propovjednik se usredotočio na Godinu posvećenoga života, te na obitelj, kako onu utemeljenu na krvnoj vezi tako i na redovničku obitelj. Leopold je govorio da je najveća milost poziv u redovništvo, ali i da je redovnički život svojevrsno mučeništvo, te je sam bio spreman proliti krv za Krista. Govoreći o vrednotama koje je sv. Leopold ponio iz svoje obitelji, koja je bila siromašna ali nije izgubila svoju vjeru i dostojanstvo, krčki biskup upozorio je na različite obiteljske stvarnosti koje ostavljaju trag na svim članovima obitelji, posebno djeci. Vjera daje hrabrost i svjetlo, daje smjer i smisao kako bi se izašlo iz teškoća na novi život, rekao je biskup te potaknuo vjernike da budu oslonac i potpora jedni drugima. Upozorivši na važnost obitelji i njezina dostojanstva, biskup Petanjak je istaknuo da kakve su obitelji takvi će biti i redovnici, redovnice i svećenici i, kako je rekao, još i malo gori, jer se neki od njih zbog nauka i položaja uzohole. Stoga je potrebno razvijati suradnju između obitelji i redovnika, redovnica i svećenika, kako bi svi zajedno rasli na putu svetosti, ustvrdio je biskup Petanjak.

Uz mnoštvo župljana i štovatelja sv. Leopolda, na misi su sudjelovali i brojni rodovnici i redovnice, kao i predstavnici gradskih, općinskih i mjesnih vlasti. Župnik Vrbić je na kraju mise darovao uime župe krčkome biskupu kip sv. Leopolda. Misno pjevanje predvodio je župni zbor Anselmo Canjuga pod ravnanjem Frane Kussa.

Prijepodnevno dekanatsko misno slavlje predvodio je kapucinski provincijal fra Jure Šarčević uz sudjelovanje više svećenika predvođenih dekanom fra Brankom Lipšom. Na misi su sudjelovali učenici OŠ Dr. Ante Starčević, zajedno sa svojim učiteljima i profesorima, a pjevao je školski zbor. U propovijedi o. Šarčević govorio je o jednostavnosti, skromnosti i milosrđu sv. Leopolda, stavivši njegovu karizmu u kontekst Godine milosrđa koju će proglasiti papa Franjo.

Svetkovini je prethodila pobožnost devet srijeda sv. Leopoldu, te trodnevnica koju je predvodio fra Bojan Rizvan, član zadarske franjevačke provincije. Svake večeri prije mise bila je molitva krunice i pobožnosti sv. Leopoldu, a nakon mise prigodni program. Prvoga dana bio je nastup kulturno-umjetničkih društava "Bosiljak" iz Čučerja i "Novo Čiče" iz Čiča s pjesmama i plesovima Prigorja, Janjeva i Turopolja, drugi je dan bio posvećen djeci i obiteljima a pjevao je zbor Čarobna frula, a treći dan održan je koncert duhovne glazbe na kojemu su nastupili zajednica mladih "Božja pobjeda", fra Marin Karačić, sestre Palić, Marija i Ivana Husar, te Nina Badrić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi