Vijesti - Završetak mjesečnih duhovnih obnova za redovnice

 

Završetak mjesečnih duhovnih obnova za redovnice

Završetak mjesečnih duhovnih obnova za redovnice Autor: www.dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno: 20. 06. 2015 - 23:27

Nastojanje oko savršene ljubavi

Posljednja duhovna obnova u ovoj pastoralnoj godini za redovnice Dubrovnika i okolice održana je u subotu, 20. lipnja u samostanu Službenica Milosrđa na Pilama. Prigodni duhovni nagovor održao je prior dominikanskog samostana u Gradu fr. Matijas Farkaš, a s. Barbara Bagudić izvela je svoju monodramu o životu prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske „Biti s Bogom, dovoljno je za sreću – Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke“.

Prior Farkaš je okupljene redovnice, kojima se pridružilo i nekoliko redovnika kao i dominikanski novaci, podsjetio na Dekret o prilagođenoj obnovi redovničkog života ”Perfectae caritatis” Drugog vatikanskog sabora čiji zahtjevi su i danas aktualni u Crkvi. „Nastojanje oko savršene ljubavi po evanđeoskim savjetima proistječe iz nauka i primjera božanskog Učitelja, a pojavljuje se kao sjajan znak nebeskoga kraljevstva,“ početna je rečenica toga dokumenta koji usmjerava pogled redovnica i redovnika na evanđeoske savjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Predavač je podrobnije govorio o svakom zavjetu: o čistoći koja oslobađa čovjekovo srce da se rasplamsa ljubavlju prema Bogu i ljudima, o siromaštvu po dragovoljnom izboru što je teško shvatljivo iz perspektive materijalizma i o poslušnosti kao predanju vlastite volje u Božje ruke na način da izvršavanje Božje volje postaje slobodan čin, a ne nekakvo ropstvo. Govoreći o ljepoti i poteškoćama redovničkog života prior Farkaš je naglasio kako je ovo vrijeme u kojem redovništvo ponovo mora sebe pronaći, a evanđeoski savjeti su ideali kojima treba težiti.

Monodrama o životu bl. Ozane Kotorske približila je redovnicama upravo te ideale koji su se u Crkvi, unatoč poteškoćama, živjeli i žive.

Biskupijski koordinator za duhovne obnove redovnica fra Stanko Dodig zahvalio je svima koji su tijekom protekle pastoralne godine pomogli ostvarenju svega planiranog u Godini posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji, te podsjetio na sve događaje. Uz dobre želje za dane godišnjeg odmora najavio je i Redovnički dan koji će se u Dubrovniku održati 5. rujna.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi