Vijesti - Srebrni jubilej karmelićanke Terezije Viktorije od sv. Alojzija (Zoja Shtufi)

 

Srebrni jubilej karmelićanke Terezije Viktorije od sv. Alojzija (Zoja Shtufi)

Srebrni jubilej karmelićanke Terezije Viktorije od sv. Alojzija (Zoja Shtufi) Autor: ika
Objavljeno: 21. 06. 2015 - 13:01

„Prije 25 godina započela je jedna plovidba u barci Karmela. Kada je s. Viktorija čula Gospodinov poziv 'Pođi za mnom!' krenula je na drugu obalu. Radovala se, razmišljala, ali stvari nije spremila. Bogu je rekla da On o svemu vodi brigu, a ona će samo o njemu", rekao je dr. o. Vinko Mamić, OCD, u nedjelju 21. lipnja u Karmelu Brezovici, u homiliji mise slavljene u prigodi 25. obljetnice polaganja svetih zavjeta č. Majke s. Terezije Viktorije od sv. Alojzija (Zoja Shtufi).

Uz njega su bili koncelebranti o. Petar Galauner, DI, o. Slavko Pavin, DI iz Zagreba, zatim o. Daniel Chowning, OCD, iz Washingtona, župnik župe sv. Josipa u Zagrebu vlč. Damir Ocvirk te ministrantice Karmela Matijević i Sara Šošić iz Brezovice. Na početku misnoga slavlja vlč. Ocvirk pozdravio je biranim riječima sve okupljene, osobito predslavitelj o. Mamića i Majku Viktoriju kojoj je čestitao srebrni jubilej sv. zavjeta. 

U nastavku homilije propovjednik je, nadahnut misnim čitanjima, posebno Markovim evanđeljem, spomenuo potrebu hrabrosti i vjere za plovidbu na drugu obalu. Jednako tako rekao je da Gospodin vodi tim putem svoje voljene, koji redovito prolaze kroz kušnje, koje ih mogu uplašiti, jer im neke stvari izmiču iz kontrole. 

„Redovnice u klauzuri su hrabre redovnice u vjeri. Otisnule su se na drugu obalu. Nisu znale kako će tamo biti. Znale su da će biti i radosti i žalosti kao kod njihovog Zaručnika. Bog kroz kušnju želi u svaku osobu utisnuti sliku Isusa Krista. To je život kroz koji prolazimo. Takvim trenucima bio je ispunjen i život Majke Viktorije", posvjedočio je o. Vinko. 

Osim vanjskih oluja, rekao je dalje, postoje i nutarnje oluje i noći duše kad Isus spava. I kroz te kušnje mora proći svaka karmelićanka. I sam Krist Gospodin je prošao kroz te noći duha da bi došao do sjedinjenja s Ocem kroz muku na križu. To je bit karmelske duhovnosti, koju su živjeli i svjedočili sv. Terezija Avilska i sv. Ivan od Križa, a jednako tako i sv. Mala Terezija, protumačio je propovjednik. 

„I Majka Viktorija prošla je puno oluja i dopustila Isusu da spava. Zato je mogla drugima pomoći na tom putu. Imala je brojna iskustva milosti Božje kojima je obogatila mnoge", primijetio je o. Vinko. A onda je zahvalio Majci Viktoriji na svemu što je svojim životom molitve, predanja Gospodinu i patnje učinila za Boga, Crkvu i ljude, i što je vjerno plovila na drugu obalu. Na tom putu obećao joj je molitvenu pratnju i preporučio joj je da i dalje sve zagovara pred Gospodinom. 

Na kraju jubilarnog slavlja o. Vinko zahvalio je svima za euharistijsko zajedništvo, osobito o. Danijelu Chowningu, OCD, te zamolio Majku Viktoriju da ukratko ispriča svoj put do Karmela i svoju plovidbu kroz 25 godina karmelskog života. 

Ona je zahvalila svima koji su bili dionici njezinog puta, posebno dragom Bogu na njegovoj 25-godišnjoj ljubavi i vjernosti prema njoj. Majka Viktorija je rođena 1963. godine u Đakovici, na Kosovu, u brojnoj obitelji. O svom zvanju rekla je između ostalog i ovo: „Svako zvanje ima svoju povijest. Možemo reći, povijest jedne ljubavi. Živjela sam u dobroj katoličkoj obitelji. Voljela sam život i mislila sam da ću biti sve, samo ne redovnica. Božji pogled se zaustavio na meni, opirala sam se, ali Bog me nije puštao na miru. Bog čovjeka ne pušta na miru. Kroz pet godina traženja Boga shvatila sam da se Bog ne umara, da ne radi pritisak na čovjeka i da ne posustaje od čovjeka. Shvatila sam također da Bog čeka čovjekov pristanak, ako treba i čitav život. Jer naš Bog je velik! On je pobjednik u mom životu! Da bi čovjek bio sretan, ne treba mu ništa, već jedan Božji pogled koji ga nosi kroz čitav život", posvjedočila je slavljenica. Potom se prisjetila svog prvog susreta s Karmelom u Brezovici; svoje molitve pred Raspetim i spoznaje da ju On čeka tu u Karmelu. Prisjetila se o prekida FTI Družbe Isusove u Zagrebu i 1989. godine kad je ušla u Karmel, te 21. lipnja 1990., kad je položila svoje prve zavjete, da bi sve primila i darovala Gospodinu i da bi stajala pred Licem njegovim za sve ljude i narode, posebno za svećenike i za obitelji. 

Euharistijsko slavlje animirao je vokalni mješoviti ansambl „Prvi komin Snježanin" koji je nakon misnog slavlja održao prigodni koncert. 

Posebno iznenađenje i radost jubilarnog slavlja bio je prijateljski susret Zajednice s o. Danijelom Chowningom, OCD, generalnim definitorom iz provincije Washingtona, SAD, i s o. Vinkom Mamićem, OCD iz Zagreba. O. Daniela je č. Majka Viktorija upoznala s hrvatskim karmelima, a on je redovnice upoznao s karmelima u SAD-u. Tu je bilo, između ostalog i razgovora o nedavno završenom Generalnom kapitulu u Avili, o njegovim zaključcima, osobito o proučavanju Konstitucija braće karmelićana, o čudu bl. Elizabete od Presvetog Trojstva, OCD, i skorog njezinog proglašenja svetom. O. Daniel upoznao je redovnice s biskupijskim postupkom za proglašenje blaženom s. Lucije iz Fatime, uz razne duhovne aktualnosti, kojima o. Daniel ne oskudijeva. Tim više što je magistrirao duhovnost sv. Majke Terezije i sv. Ivana od Križa na Teresianumu, u Salamanci i CITES-u. Bio je i dugogodišnji magistar novaka, a govori engleski, španjolski, francuski i talijanski.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ i prof. Ivan Milotić

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Slavoljuba Bulvana 4, Zagreb)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi