Vijesti - Završen redovni kapitul Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša

 

Završen redovni kapitul Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša

Završen redovni kapitul Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša Autor: ika
Objavljeno: 21. 04. 2017 - 09:35

U samostanu na zagrebačkom Ksaveru, 21. travnja završen je redovni kapitul Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. Kapitulom je predsjedao generalni ministar fra Nicholas Polichnowski iz Rima, sudjelovali su novi provincijal fra Ivo Martinović, članovi dosadašnje i nove provincijske uprave te petnaest izabranih članova kapitula, među kojima su bila i šestorica mlađih redovnika.

Na početku kapitula 18. travnja slavila se euharistija kojoj je predsjedao dosadašnji provincijal fra Niko Barun. Nakon zaziva Duha Svetoga prigodno izlaganje, nagovor na temu „Krizni pokazatelji u zajednicama posvećenog života u nas – izazov premišljanju formacije, prisutnosti i evangelizacije" održao je karmelićanin dr. Jakov Mamić. Zatim je bilo euharistijsko klanjanje za vrijeme kojega je svoje razmatranje iznio Generalni ministar. Na kraju prijepodneva fra Nicholas Polichnowski je, prema Obredniku Reda, uveo u službu novog provincijala fra Ivu Martinovića, novog vikara fra Ivana Paponju i nove provincijske vijećnike fra Zvonimira Brusača, fra Petra Grubišića, fra Branka Lovrića i fra Ivana Širokog, a fra Ivo Martinović se prigodnim riječima obratio nazočnoj braći na početku svoje službe. Prigodom uvođenja u službu nove uprave sve je članove kapitula posjetio i pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
U nastavku rada, prvog dana, Generalni ministar je iznio izvješće o svome kanonskom pohodu Provinciji u siječnju ove godine. Zatim je izvješće o životu i stanju Provincije 2013.-2017. g. iznio dosadašnji provincijal fra Niko Barun. Slijedila su drugoga dana izvješća, za isto razdoblje, provincijskoga ekonoma i provincijskih koordinatora za zvanja, početnu formaciju, trajnu formaciju i kulturnu baštinu te izvješća nacionalnih asistenata Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži.

Na temelju prijekapitulskih samostanskih sastanaka i bratskih susreta u tri regije (Zagrebačkoj, Kvarnerskoj i Zadarsko-splitskoj), održanih prošle jeseni, i na temelju rada i iskustva dosadašnje provincijske uprave priređen je „Prijedlog tema za raspravu na Provincijskom kapitulu 2017. g.", kao polazište za rad kapitula. Izabravši trećega dana teme za raspravu na ovom kapitulu članovi kapitula su se podijelili u pet radnih skupina: Briga za zvanja, Početni odgoj, Trajna formacija i redovnička duhovnost, Apostolat i pastoralni rad, Ekonomija-građenje-kulturna baština. Rasprave o izabranim temama te o prijedlozima za odluke i preporuke kapitula nastavljene su i tijekom poslijepodneva.

Četvrtog dana prijepodne, nakon završne rasprave, kapitul je usvojio četrnaest odluka koje nova uprava treba ostvariti tijekom sljedeće četiri godine te osam preporuka, smjernica za daljnji život i djelovanje Provincije. Odluke se, između ostalog, odnose na brigu za nova zvanja, na poboljšanje medijske dostupnosti i prisutnosti Provincije, na trajnu formaciju mlađe braće i na neka aktualna ekonomska pitanja. U preporukama kapitula se između ostalog govori o početnom redovničkom odgoju i o pristupu pastoralnome radu u župama u sadašnjim, smanjenim mogućnostima Provincije.

U Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša sada su šezdeset i dvojica redovnika sa svečanim, doživotnim zavjetima, trojica redovnika u razdoblju privremenog zavjetovanja, dvojica novaka, dvojica postulanata i jedan sjemeništarac. Braća žive i djeluju u 15 samostana i 12 župa u Hrvatskoj te na dvije hrvatske katoličke misije u inozemstvu. Provincija djeluje u kontinuitetu od utemeljenja u Zadru 1473. do danas.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi