Vijesti - Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika

 

Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika

Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika Objavljeno: 21. 04. 2017 - 09:32

Stalno povjerenstvo za promociju studija u dominikanskom redu održalo je svoje redovito zasjedanje od 19. do 21. travnja u generalnoj kuriji reda u Rimu. Povjerenstvo je sastavljeno od osam članova iz cijeloga svijeta, s izabranim predstavnicima pojedinih kontinenata i područja. Hrvatski dominikanac fr. Anto Gavrić, regens studija Hrvatske dominikanske provincije i profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izabran je za koordinatora regensa studija za Europu te je u tom svojstvu i član ovog Povjerenstva. Povjerenstvom predsjeda asistent učitelja reda za intelektualni život fr. Michel Mascari (USA).

Cilj je Stalnog povjerenstva svratiti dominikancima pozornost na današnja glavna doktrinarna pitanja i pripremiti ih za dijalog sa suvremenim svijetom kroz istraživanja i studij, ali posebice istraživanja i proučavanja pitanja koja odgovaraju intelektualnom svijetu i kulturi. Sve to zahtijeva planiranje trajne formacije, koordinaciju profesora i specijaliziranih institucija na regionalnoj ili međunarodnoj razini. Promicanje studija u dominikanskom redu nužno podrazumijeva pozornost na pripremanje budućih profesora i stručnjaka.

Ove je godine Stalno povjerenstvo analiziralo odredbe glede studija koje je donijela Opća skupština dominikanskog reda održana 2016. u Bologni i pismo vrhovnog poglavara reda po završetku kongresa o poslanju reda, kojim je zaključena proslava jubileja 800 godina Reda propovjednika. Asistent za intelektualni život prikazao je situaciju na ustanovama koje su pod izravnom jurisdikcijom vrhovnoga poglavara dominikanskog reda, a Povjerenstvo je iznijelo svoje primjedbe i prijedloge. Povjerenstvo je predložilo kriterije za osnivanje budućeg centra specijaliziranih studija u Aziji, kojeg će svrha biti promicati međureligijski dijalog  između kršćanstva i velikih religija u Aziji, posebice hinduizma, budizma, konfucionizma i islama. Također je donijelo kriterije za osnivanje instituta u Africi za promicanje dijaloga između teologije, različitih afričkih kultura i različitih religijskih tradicija. Povjerenstvo je nastavilo s traženjem različitih putova suradnje radi organiziranja naših resursa, formiranja mlađe braće za akademske ustanove provincija i reda te promicanja vizije studija koju donosi novi Program studija (Ratio studiorum).

Na zasjedanju su sudjelovali: fr. Bryan Kromholtz (USA, koordinator regensa za Sjevernu Ameriku), fr. Pablo Sicouly (Argentina), koordinator regensa za Latinsku Ameriku i Karibe, fr. Anto Gavrić, koordinator regensa za Europu, fr. Paul Akin-Otiko (Nigerija), koordinator za Afriku, fr. Jannel Abogado (Filipini), koordinator regensa za Aziju i Pacifik te članovi koje je izravno imenovao učitelj Reda propovjednika: fr. Benoît-Dominique de la Soujeole (Sveučilište u Fribourgu, Švicarska). fr. Michal Paluch (Poljska) novoimenovani rektor Papinskog sveučilišta sv. Tome u Rimu (Angelicum).

Članovi Povjerenstva posjetili su i teologa Papinskog doma fr. Wojciecha Giertycha, koji je član Poljske dominikanske provincije, a služba teologa Papinskog doma već osam stoljeća povjerava se dominikancima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi