Vijesti - Završen četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života

 

Završen četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života

Završen četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života Autor: Snježana Foršek, OCDS i Jure Zečević, OCD
Objavljeno: 29. 05. 2021 - 18:28

Nastavnim vikendom u petak i subotu 28. i 29. svibnja završen je četvrti nastavni ciklus studija Teologije posvećenog života

Studij, čiji je inicijator i podupiratelj Hrvatska redovnička konferencija a osnivač i organizator Hrvatska karmelska provincija sv. o. Josipa, oblik je cjeloživotnog obrazovanja namijenjen osobnoj izgradnji, posvećivanju i duhovnom usavršavanju polaznika. Kontinuirano se odvija već osmu godinu. Svaki nastavni ciklus sastoji se od ukupno 14 nastavnih vikenda koji se izvode tijekom dviju nastavnih godina, u svakoj godini po sedam vikenda. Tri su ciklusa održana u Zagrebu (1., 2. i 4.) a jedan u Splitu (3.). Studij polaznicima nudi 24 tematska predmeta opsega od 6 do 10 nastavnih sati, koje predaju ukupno 22 nastavnika. 

Od osnutka studija do danas iskazivano je veliko zanimanje za upise na studij. U prvom ciklusu (2013.-2015.) bilo je upisano 48, u drugom (2015.-2017.) 39, u trećem (2017.-2019.) 67 i u četvrtom (2019.-2021.) 43 polaznika (33 polaznika cjelovitog i 10 polaznika djelomičnog nastavnog programa). Sveukupno je dakle, tijekom sva četiri ciklusa, na studij upisano 197 polaznika.

Premda su upravo završeni četvrti nastavni ciklus djelomično uvjetovale i pandemijske okolnosti, ipak je cjelovito zaokružen sav predviđeni nastavni program. Od ukupno sedam nastavnih vikenda u prvoj nastavnoj godini 2019.-2020., uživo, u prostorima Duhovnog centra sv. Ivana od Križa, u Remetama, prije izbijanja pandemije održana su četiri vikenda, dva su održana načinom nastave na daljinu (elektroničkom i online komunikacijom), a jedan je nastavni vikend iz te prve godine premješten i održan uživo tijekom druge nastavne godine, kada je to bilo moguće uskladiti s važećim epidemiološkim mjerama. U drugoj nastavnoj godini svih sedam nastavnih vikenda održano je uživo, uz poštivanje propisanih mjera, kao što su nošenje maski i  propisani razmak. Onim polaznicima koji su rizičnijeg zdravstvenog stanja i životne dobi te stoga ipak nisu mogli svu nastavu pratiti uživo u predavaonici, nastavni materijali su dostavljeni elektroničkim putem.

U povodu uspješnog održavanja i završetka nastave dvogodišnjeg ciklusa TPŽ-a, u subotu, 29. svibnja, u 12.00 sati, svetu misu zahvalnicu predvodio je predstojnik studija, o. prof. dr. sc. Jure Zečević, OCD. Uz poticajnu homiliju na teme misnih čitanja, predvoditelj je u svome obraćanju na kraju svete mise, zahvalio dragom Bogu, organizatorima, podupirateljima, remetskim karmelićanima - udomiteljima studija, tajnici s. Snježani Foršek, OCDS, predstavnicama studenata i osobito svim polaznicima studija, za dvije godine ne samo obrazovanja nego i dijeljenog zajedništva i duhovnog rasta. Poželio im je da sve što su pomoću ovog studija ugrađivali u svoj um i srce, posluži njihovom posvećenju i suobličenju Bogu, a time i njihovom vremenitom i vječnom dobru.

Predstavnica studenata, s. Antonija Grubišić, u svoje ime i u ime svih polaznika zahvalila je vodstvu studija, tajnici, predstojniku i ravnatelju za uspješno organiziranje četvrtog nastavnog ciklusa u zahtjevnim pandemijskim okolnostima te izrazila želju da oci karmelićani - uz izvrsne postojeće ponude studija Teologije posvećenog života i Sustavnog studija duhovnosti - našoj crkvi i društvu ponude i druge kvalitetne oblike duhovnog i molitvenog usavršavanja, koji bi mogli ponovno okupljati kako one koji su pohađali spomenute studije tako i druge polaznike koji bi bili zainteresirani za takve nove ponude.

Pred ovom generacijom polaznika studija Teologije posvećenog života, nakon završene nastave, ostaje još polaganje preostalih ispita i izrada završnih radova u suradnji s mentorima.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi