Vijesti - Započeo 15. Provincijalni sabor salezijanaca

 

Započeo 15. Provincijalni sabor salezijanaca

Započeo 15. Provincijalni sabor salezijanaca Objavljeno: 05. 02. 2013 - 10:01

U provincijalnoj kući na Knežiji (Zagreb) započeo je 5. veljače 15. Provincijalni sabor don Boscovih salezijanaca. Na euharistijskom slavlju kojemu je predsjedao provincijal don Pejo Orkić, okupilo se 26 sabornika kojima su se pridružili gosti predstavnici Salezijanske obitelji i mladih. Sestre Kćeri Marije Pomoćnice predstavljale su: provincijalka sestara slovensko-hrvatske provincije s. Damjana Tramte i ravnateljica sestarske zajednice u Jarunu s. Jelena Kolar.

U ime Salezijanaca suradnika prisutnima se obratio pokrajinski koordinator g. Zlatko Štorek, Don Boscove bivše učenike predstavljao je g. Petar Mrkonjić, a Pokret salezijanske mladeži  gđica Antonija Ledenko. Sabor obrađuje temu pod naslovom: „Svjedoci evanđeoske radikalnosti“ u tri radna podnaslova: Mistici u duhu, Proroci bratstva i Sluge mladima. Regulator sabora je don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih i zvanja. Nakon pozdrava gostiju i uvodne tehničke saborske procedure, prisutnima se obratio don Pejo Orkić „Izviješćem o stanju provincije“ u kojem je iznio statističke podatke o članovima Hrvatske salezijanske provincije, istaknuo aktivnosti i ustanove, analizirao opće stanje Družbe i prilike u svijetu, spomenuo kulturalne, crkvene i institucionalne izazove istaknuvši mlade kao, za salezijance, osobito važan izazov. Podrobno je analizirao  stanje salezijanskog odgojno-pastoralnog rada na ovim prostorima. Hrvatska salezijanska provincija, naime, ove godine slavi 100. obljetnicu dolaska salezijanaca u Hrvatsku, a u Godini vjere i Godini don Boscove pedagogije, priprema se za proslavu 200. obljetnice don Boscova rođenja. 

U popodnevnom dijelu zasjedanja sabornici su radom po grupama obradili dvije teme: Mistici u duhu i Proroci bratstva sagledavajući ih u praktičnom življenju karizme osluškujući životne okolnosti, razlučujući prioritete, usredotočeni na izazove. Sabor će trajati do 8. veljače, a svojim će zaključcima biti izvorni doprinos 27. općem saboru Družbe koji će se održati u Rimu 2014. godine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi