Vijesti - Vrhovni poglavar Karmelskoga reda o. Saverio Cannistra u pohodu Hrvatskoj karmelskoj provinciji

 

Vrhovni poglavar Karmelskoga reda o. Saverio Cannistra u pohodu Hrvatskoj karmelskoj provinciji

Vrhovni poglavar Karmelskoga reda o. Saverio Cannistra u pohodu Hrvatskoj karmelskoj provinciji Objavljeno: 03. 02. 2013 - 22:58

Vrhovni poglavar Karmelskoga reda, general Saverio Cannistra zajedno s generalnim definitorom o. Albertom Wachom tijekom svoga pohoda Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa od 31. siječnja do 6. veljače, na uočnicu Svijećnice, 1. veljače posjetio je Stepinčev Karmel u Brezovici, a u nedjelju 3. veljače zajednicu sestara karmelićanki u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj.

Za posjeta Stepinčevu brezovačkom Karmelu nakon srdačne dobrodošlice i pjesme "Krist jednom stade na žalu", molitve u sestarskom koru te zajedničkog pozdrava Presvetoj Djevici Mariji "Salve Regina" i kratkog predstavljanja zajednice, slijedio je srdačan i otvoren bratski susret s generalom iz Rima. Karmelićanke su sa svojim poglavarom razgovarale o aktualnostima unutar Reda, teoretski i egzistencijalno, između ostalog i o autonomiji samostana, o zadaći federacija i asocijacija te o najnovijim datostima na tom području. Bilo je govora i o karmelskim zvanjima u svijetu; o procvatu Reda na Istoku te o smanjenju zvanja na Zapadu. Braće u svijetu već dulje vrijeme ima oko 4000, dok se kod sestara broj smanjio na oko 10.000, mada se otvaraju nove karmelske zajednice na Madagaskaru i u Vijetnamu. Među uzrocima smanjenja zvanja o. Saverio je rekao: "Osobno vidim redovnički život kao izraz vjere jednoga naroda. Zvanja nema i zbog toga što su se promijenile životne okolnosti u svijetu. Redovnički život treba nove oblike izražavanja... Smatram da postoje oblici našeg zvanja koji trebaju biti obnovljeni... Osobno ne vjerujem da je problem redovništva u zvanjima, već u zvanju, u jednini. To jest, problem je motiv zbog kojega se živi određeni poziv. Zvanje ne ovisi samo o nama. Briga o mom zvanju ovisi o meni i o mojoj zajednici. To je, ne samo osobna stvar, već stvar zajednice. Tu imamo puno toga još napraviti", poručio je, između ostalog, Cannistra. Potom je govorio o potrebi življenja karmelskog zvanja s nutarnjim uvjerenjem, radošću i slobodom tako da molitva i zajedništvo izgrađuje i hrani dušu. Podijelio je sa sestrama svoja bogata iskustva na tom, i drugim područjima te im zahvalio što nastoje oko zauzetog življenja svoga karmelskog poziva.

3. veljače general reda je posjetio zajednicu sestara karmelićanki u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Upoznavši se ukratko s poviješću te redovničke zajednice, general je uputio redovnicama riječi ohrabrenja s konkretnim poticajima za budućnost. "Duhovnost znači dobro živjeti ovaj hod na zemlji, živjeti u ljubavi", rekao je između ostaloga i podsjetio da "nije dovoljno samo vjerno slijediti zakon – ako to ne radimo s radošću, ne živimo svoj poziv". Potaknuo je sestre da u spisima sv. Terezije otkrivaju smisao stvari koje rade, pitajući se: "Je li taj smisao stvaran i za nas, živimo li ga danas, želimo li ga stvarno živjeti?"

U svojem razmišljanju o upravljanju u samostanima o. Cannistra želio je potaknuti na put do zrelosti i odgovorne slobode. Kako bi sestrama pomogao u ostvarivanju nakane Crkve da "sa slobodom duha i osjećajem odgovornosti odlučuju o onome što spada na njihov redovnički život", kako donosi uputa o kontemplativnom životu i klauzuri monahinja "Verbi Sponsa", izdvojio je neke od potrebnih uvjeta za odgovorno sudjelovanje u upravljanju zajednicama: svijest odgovornosti koju je Crkva povjerila zajednici redovnica, teoretska formacija u odgoju za izvršavanje vlastitih dužnosti i prava kao člana zajednice te praktična formacija. Govoreći o praktičnoj formaciji osobito je istaknuo značenje dijaloga koji uključuje: pažljivo i usredotočeno slušanje druge osobe bez predrasuda, tražeći "djelić istine" koji svako mišljenje sadrži; izražavanje vlastitog mišljenja na jasan, svima razumljiv način; vrednovanje različitih mišljenja na temelju argumenata vjere i razuma (koji nisu u suprotnosti već bacaju svjetlo jedno na drugo); glasovanje na slobodan i neuvjetovan način te prihvaćanje odluke zajednice u duhu vjere i mira.

Promišljajući o karmelskom poslanju u današnjem svijetu, general je istaknuo vrijednost života satkanog od jednostavnih stvari te primijetio: "Koliko je velikih stvari učinio sveti Ivan od Križa? Ne znam. Ali je promijenio povijest Crkve. To je skriven unutarnji put, ali Crkva ima za tim potrebu – osobito u ovom svijetu konzumiranja trajnih informacija i slika, kad nemamo ni vremena ni volje da se zaustavimo" te je ustvrdio "Vjerujem da Karmel ima poslanje u tom smislu." (ika/www.karmel.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi