Vijesti - Zagrebački nadbiskup na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela u Brezovici

 

Zagrebački nadbiskup na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela u Brezovici

Zagrebački nadbiskup na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela u Brezovici Objavljeno: 21. 12. 2014 - 09:45

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 21. prosinca zahvalno misno slavlje u prigodi završetka proslave jubilarne 75. obljetnice osnutka Stepinčeva Karmela u Brezovici. Uz njega su koncelebrirali dr. o. Vinko Mamić, OCD, don Stjepan Bolkovac, SDB, nadbiskupski tajnik Marko Vuković i domaći župnik Zvonko Vuković.

Slavlje su animirale bosonoge karmelićanke, uz sudjelovanje župljana i prijatelja Karmela.

Na početku misnoga slavlja dr. Mamić zaželio je kardinalu Bozaniću dobrodošlicu i zahvalio mu za njegov dolazak na završno slavlje 75. obljetnice osnutka brezovičkog Karmela koji je osnovao njegov predšasnik bl. Alojzije Stepinac, važna osoba za život vjere u hrvatskom narodu, što je kardinal prepoznao za dobro našega naroda, i čijim je stopama nastavio ići.

U podzdravu nadbiskup je zaželio da nazočni zahvale u ovoj misi za 75-godišnje postojanje Karmela i djelovanje karmelićanki, koje vrše svoju molitvenu dužnost ne samo za Zagrebačku nadbiskupiju, već i za čitavu Crkvu.

"Misna čitanja vode nas prema otajstvu Božića. Tu su osobito važna dva biblijska lika: lik Ivana Krstitelja i lik Blažene Djevice Marije", pojasnio je u homiliji kardinal Bozanić te je potom ocrtao Isusovu Majku otvorenu za Boga i njegove planove kao i Majku učiteljicu koja nas primjerom uči kako dočekati Boga koji nam dolazi u susret. "Marija nas uči kako trebamo biti sabrani pred Bogom, kako živjeti s Bogom, kako Boga prihvaćati, premda mnoge stvari ne razumijemo, i kako nositi teškoće i križeve života. Bog je tu za nas da nam pomogne i da nam pokaže pravi put. Marija je ispunjena Bogom. Ona je puna milosti, Božje ljepote izvana, a još više iznutra, koja nam govori da se i mi saberemo i otvorimo Bogu i da poput nje budemo ispunjeni Bogom. To je Marija koja nas vodi k slavlju Boga, Božića", rekao je između ostalog kardinal Bozanić. Istaknuo je i da Marija poziva iz vreve života u tišinu "gdje možemo čuti Boga i poput nje vršiti volju Božju".

Na kraju misnoga slavlja o. Mamić pročitao je dopis nadbiskupa Bozanića vjernicima i njegova usmjerenja o predsjedničkim izborima. Nakon toga je vlč. Zvonko Vuković zahvalio kardinalu Bozaniću na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela, kao i na ohrabrenju i vjernosti u crkvenom zajedništvu. "Bogu zahvalimo za 75 godina djelovanja ovoga samostana u kojem je posebno važno da ga je osnovao i želio bl. Alojzije Stepinac, a samostan ima misiju koju mu je on dao. Papa Franjo otvorio je Godinu posvećenih osoba koje su se Bogu posve posvetile. To su i naše karmelićanke, kojima želim da ono što su Bogu obećale, vjerno izvrše. Budimo velikodušni prema mladima koji se žele Bogu posvetiti", poručio je nadbiskup i svima zaželio radostan Božić i novu 2015. godinu.

Kardinal Bozanić zadržao se s redovnicama u vrlo srdačnom i vedrom susretu u klauzuri Karmela. Porazgovarao je s njima o aktualnostima iz karmelskog života, kao i iz života Crkve i Domovine, uz posebno zanimanje redovnica za proglašenje svetim njihovog utemeljitelja. Isto tako iznenadio je redovnice s posebnom relikvijom sv. Ivana Pavla II. koju je uručio časnoj majci Viktoriji T. Shtufi, na opću radost sviju. Nakon fotografiranja, preporuka u molitve te Domjanićeve "Za vsaku dobru reč" karmelićanke i nadbiskup su nastavili novim poletom svoju duhovnu misiju u Crkvi. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi