Vijesti - Zagrebački nadbiskup na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela u Brezovici

 

Zagrebački nadbiskup na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela u Brezovici

Zagrebački nadbiskup na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela u Brezovici Objavljeno: 21. 12. 2014 - 09:45

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 21. prosinca zahvalno misno slavlje u prigodi završetka proslave jubilarne 75. obljetnice osnutka Stepinčeva Karmela u Brezovici. Uz njega su koncelebrirali dr. o. Vinko Mamić, OCD, don Stjepan Bolkovac, SDB, nadbiskupski tajnik Marko Vuković i domaći župnik Zvonko Vuković.

Slavlje su animirale bosonoge karmelićanke, uz sudjelovanje župljana i prijatelja Karmela.

Na početku misnoga slavlja dr. Mamić zaželio je kardinalu Bozaniću dobrodošlicu i zahvalio mu za njegov dolazak na završno slavlje 75. obljetnice osnutka brezovičkog Karmela koji je osnovao njegov predšasnik bl. Alojzije Stepinac, važna osoba za život vjere u hrvatskom narodu, što je kardinal prepoznao za dobro našega naroda, i čijim je stopama nastavio ići.

U podzdravu nadbiskup je zaželio da nazočni zahvale u ovoj misi za 75-godišnje postojanje Karmela i djelovanje karmelićanki, koje vrše svoju molitvenu dužnost ne samo za Zagrebačku nadbiskupiju, već i za čitavu Crkvu.

"Misna čitanja vode nas prema otajstvu Božića. Tu su osobito važna dva biblijska lika: lik Ivana Krstitelja i lik Blažene Djevice Marije", pojasnio je u homiliji kardinal Bozanić te je potom ocrtao Isusovu Majku otvorenu za Boga i njegove planove kao i Majku učiteljicu koja nas primjerom uči kako dočekati Boga koji nam dolazi u susret. "Marija nas uči kako trebamo biti sabrani pred Bogom, kako živjeti s Bogom, kako Boga prihvaćati, premda mnoge stvari ne razumijemo, i kako nositi teškoće i križeve života. Bog je tu za nas da nam pomogne i da nam pokaže pravi put. Marija je ispunjena Bogom. Ona je puna milosti, Božje ljepote izvana, a još više iznutra, koja nam govori da se i mi saberemo i otvorimo Bogu i da poput nje budemo ispunjeni Bogom. To je Marija koja nas vodi k slavlju Boga, Božića", rekao je između ostalog kardinal Bozanić. Istaknuo je i da Marija poziva iz vreve života u tišinu "gdje možemo čuti Boga i poput nje vršiti volju Božju".

Na kraju misnoga slavlja o. Mamić pročitao je dopis nadbiskupa Bozanića vjernicima i njegova usmjerenja o predsjedničkim izborima. Nakon toga je vlč. Zvonko Vuković zahvalio kardinalu Bozaniću na završnom slavlju 75. obljetnice osnutka Karmela, kao i na ohrabrenju i vjernosti u crkvenom zajedništvu. "Bogu zahvalimo za 75 godina djelovanja ovoga samostana u kojem je posebno važno da ga je osnovao i želio bl. Alojzije Stepinac, a samostan ima misiju koju mu je on dao. Papa Franjo otvorio je Godinu posvećenih osoba koje su se Bogu posve posvetile. To su i naše karmelićanke, kojima želim da ono što su Bogu obećale, vjerno izvrše. Budimo velikodušni prema mladima koji se žele Bogu posvetiti", poručio je nadbiskup i svima zaželio radostan Božić i novu 2015. godinu.

Kardinal Bozanić zadržao se s redovnicama u vrlo srdačnom i vedrom susretu u klauzuri Karmela. Porazgovarao je s njima o aktualnostima iz karmelskog života, kao i iz života Crkve i Domovine, uz posebno zanimanje redovnica za proglašenje svetim njihovog utemeljitelja. Isto tako iznenadio je redovnice s posebnom relikvijom sv. Ivana Pavla II. koju je uručio časnoj majci Viktoriji T. Shtufi, na opću radost sviju. Nakon fotografiranja, preporuka u molitve te Domjanićeve "Za vsaku dobru reč" karmelićanke i nadbiskup su nastavili novim poletom svoju duhovnu misiju u Crkvi. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi