Vijesti - Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

 

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice Objavljeno: 21. 12. 2014 - 09:48

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju 21. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 180 redovnica iz 16 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina.

Fra Petar je na početku pozdravio nadbiskupa i redovnice i rekao kako ih svega tri dana dijele od Božića. "Ovog puta slavimo ga u sklopu Godine posvećenog života, koja je za nas, po evanđeoskim savjetima Bogu posvećene, posebna prigoda, ali i izazov. Petrov nasljednik i naš brat, koji je posvećen Bogu kao i mi, kako za sebe reče papa Franjo, želi da ovo bude jako vrijeme kako bismo s cijelom Crkvom proslavili dar svoga poziva te kako bismo dali novi poticaj svomu proročkom poslanju. Jer, kako on kaže, naše blistavo svjedočanstvo života bit će poput svjetiljke postavljene na svijećnjak kako bi darovala svjetlo i toplinu svemu narodu Božjem", rekao je fra Petar.

Započinjući duhovni nagovor nadbiskup je pozdravio sve provincijalke, redovnice i kandidatice svih redovničkih zajednica, a zatim rekao kako „nijedan događaj ne zahvaća u našu stvarnost kao događaj Božića jer taj događaj zahvaća i trgovačke centre i obitelji". To su dvije razine Božića, prva koja obuhvaća trgovinu i darove, a druga dimenzija se odnosi na obiteljsko zajedništvo i druženje. Međutim, te dvije razine ne označavaju pravi smisao Božića, a opasnost je da se i Bogu posvećene osobe uključe u te razine koje donose osjećaj praznine i tuge. Događaj Božića zahvaća i osobe posvećenog života, to je treća razina, rekao je nadbiskup, i nastavio kako je Isus u središtu njihova života. „Ovaj advent je poseban jer je bio početak Godine posvećenog života i sigurno je ostavio traga i pokazao koliko se još može napredovati u duhovnom i zajedničkom rastu. Taj rast je nezamisliv bez betlehemskog djeteta jer je on ušao u našu ljudskost i dolazi svojima, samo je pitanje je li ga njegovi prepoznaju. Utemeljitelji i utemeljiteljice izrasli su iz poznavanja Isusa Krista", rekao je nadbiskup. Pozvao je redovnice da u svjetlu karizme upoznaju Isusa ljubeći jedni druge u svojim zajednicama jer je svakom bratu i sestri važno prepoznati Isusa. Ivan Krstitelj se u pustinji oblačio u devinu kožu, hranio se divljim skakavcima i medom, nastavio je nadbiskup i pojasnio da devina koža simbolizira „snagu Riječi Božje koja nas može iznijeti iz pustinje života, a skakavci, koji ubijaju zmiju i ona im ništa ne može, simbol su snage i jakosti Riječi Božje". Riječ Božja, koja nas štiti i hrani, jest put za rast u životu u čemu je primjer blažena Djevica Marija koja je slušala Riječ Božju, o njoj razgovarala i odgovorila na Riječ Božju 'neka mi bude', rekao je nadbiskup. Zahvalivši svim redovnicama za prisutnost u Gradu i Nadbiskupiji, nadbiskup je govor završio riječima molitve da se u svim zajednicama rodi živi Betlehem čestitajući svima Božić i Novu godinu.

Karmelićanke su, uime svih redovničkih zajednica, nadbiskupu uputile riječi zahvale i uručile dar, zaželjevši mu blagoslovljen Božić i novu 2015. godinu. Fra Petar Lubina na kraju je zahvalio nadbiskupu, najavio nacionalno hodočašće u Mariju Bistricu u Godini posvećenog života te čestitao Božić i Novu godinu osobito starijim i nemoćnim te bolesnim redovnicama koje nisu mogle biti nazočne. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023. 
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi