Vijesti - Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

 

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću Autor: ika
Objavljeno: 03. 04. 2021 - 21:41

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, na Veliku subotu 3. travnja, upriličena je već tradicionalna uskrsna čestitka predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću.

Susretu su nazočile i poglavarice četiriju redovničkih zajednica koje svoje provincijsko središte imaju u Splitu: s. M. Andrijana Mirčeta (Provincija Navještenja Gospodinova), s. Andrea Nazlić (Provincija Presvetog Srca Isusova), s. M. Terezija Pervan (Provincija Svetog Josipa) te s. Mariangela Galić (Hrvatska provincija sv. Ćirila i Metoda).

U ime svih sestara čestitku nadbiskupu Barišiću pročitala je karmelićanka Božanskog Srca Isusova s. Benjamina Mrakovčić.

Zahvalivši Nadbiskupu na pastirskoj brizi kojom redovnicama i svim vjernicima pokazuje pravi put u ovim teškim vremenima, s. Benjamina je naglasila: „Usprkos svemu, znamo da je uskrsli Gospodin naša jedina nada i svjetlo u tami koja se nadvila nad čovječanstvom. Željeli bismo da oni kojima smo poslani osjete radost Božje blizine.“ Čestitavši Nadbiskupu Uskrs, s. Benjamina mu je zaželjela da ga „Uskrsli obdari svakim nebeskim darom kako bi i dalje mogao vršiti svoje odgovorne dužnosti na dobrobit naše Nadbiskupije“.

Zatim je prigodnu riječ redovnicama uputio nadbiskup Barišić. Istaknuvši da su Marija Magdalena i druge žene bile emotivno vezane za Gospodina zbog nade koju je budio u ljudima, nadbiskup Barišić je rekao i da su žene prvi svjedoci Uskrsa. „Žene su željele miomirisima pomazati Kristovo tijelo u grobu. Zbog toga su požurile prema grobnici prvoga dana u tjednu, u ranu zoru. No, Krist ih je preduhitrio, kao što preduhitruje i svakoga čovjeka. Krist nas sve preduhitruje svojim milosrđem, ljubavlju i praštanjem. On je onaj koji nam u svemu prethodi, koji iz kaosa, tame i bezdana stvora svjetlost“, nastavio je nadbiskup, poručivši kako su žene s praznog groba poslane u Galileju te kako na isti način Krist suvremenog čovjeka šalje u Galileju svakodnevnog života.

Kazavši da su vjernici u suvremenoj Galileji dužni svjedočiti povezanost s Njim i novost Uskrsa, mons. Barišić je poručio: „Ljudima trebamo svjedočiti da je Onaj koji je pobijedio smrt i grob puno jači od naših svakodnevnih križeva, grijeha i bolesti.“

Čestitavši redovnicama Uskrs, nadbiskup ih je ohrabrio riječima: „Danas je teško govoriti o nadi, dobroti, istini i ljubavi. No, znam da su vaše redovničke zajednice oaze mira i zbog toga vas potičem da i dalje, u sredinama u koje vas je Gospodin poslao, budete svjedokinje Kristove radosne vijesti i novosti prvoga dana u tjednu.“

Redovnice su nadbiskupu Barišiću darovale sliku sv. Josipa i križ, a Nadbiskup je redovnicama podijelio krunice sa svojim grbom.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Brošura za pripremu i slavlje Dana molitve za svećenička i redovnička zvanja
Brošura za pripremu i slavlje Dana molitve za svećenička i redovnička zvanja
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije

Linkovi