Vijesti - Tiskana fotomonografija „Zauvijek okrunjena“

 

Tiskana fotomonografija „Zauvijek okrunjena“

Tiskana fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ Autor: ika
Objavljeno: 03. 04. 2021 - 14:39

U nakladi Franjevačkog samostana Gospe Sinjske tiskana je fotomonografija „Zauvijek okrunjena“, koja na 400 stranica bilježi slavlje dvaju sinjskih jubileja: tristotu obljetnicu slave obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). Zagrebačka Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) je 31. ožujka isporučila knjigu sinjskom samostanu.

Ostvarenje tog projekta započelo je 10. prosinca 2018., tijekom susreta na kojem su sudjelovali tadašnji sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać, tadašnji samostanski ekonom fra Filip Budić i fra Šimun Markulin. Već je na tom sastanku istaknuta potreba da se u novoj knjizi – osim dvaju jubilarnih slavlja – predstave i plodovi sedmogodišnje priprave (2008. – 2014.). Osim toga, naglasak je bio stavljen i na suradnju triju institucija: Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva; čiji je zajednički rad omogućio ostvarenje mnogobrojnih projekata, a koji su izravno bili povezani s proslavom Gospinih jubileja. Na samom početku odlučeno je da se u nakladi sinjskog samostana tiska fotomonografija, izdanje koje će oku suvremenog čitatelja biti privlačnije i zanimljivije. Tada zacrtane planove potvrdio je i samostanski kapitul, a i tadašnji provincijal fra Joško Kodžoman jasno je i više puta izrazio podršku započetom djelu.

Slijedilo je istraživanje arhivske građe i prikupljanje potrebnih materijala, kao i sama sistematizacija prikupljene građe. Samostanska i župna arhiva nije sadržavala dovoljno fotografskog materijala, a mnoge pohranjene fotografije nisu zadovoljavale suvremene grafičke kriterije.

Franjevci su zamolili za pomoć profesionalne fotografe, koji su se rado odazvali. Gotovo svi su dostavljene fotografije darovali. Osim toga, 12. svibnja 2019. uputili su javni poziv svim Gospinim štovateljima i zamolili da sudjeluju u projektu dostavljanjem svojih fotografija. Odazvalo se svega nekoliko ljudi. Iako zahvalni na njihovom angažmanu, zbog grafičkih standarda fratri nisu uspjeli upotrijebiti ni jednu tako pristiglu fotografiju.

Stoga ističu pojedince čiji će profesionalni rad ostati zabilježen u povijesti: Zoran Alajbeg, Berislav Alebić, Ivan Alebić, Živko Bačić, Branko Čović, Ante Gašpar, fra Nedjeljko Jukić, Petar Malbaša, Roko Pavlinušić, Filip Ratković, Šime Strikoman, Ante Šimunović, Ivan Ugrin, Monika Vrgoč, Željko Zrnčić, Dražen Žanko i Ante Žižić. „Njihove fotografije govore tisuću riječi, pričaju priču na svim jezicima svijeta i svakom čitatelju čine prepoznatljivim sinjsko svetište“, poručili su sinjski fratri.

Osim pojedinaca, treba spomenuli su i institucije, čiji su predstavnici rado podijelili arhivsku građu, fotografsko blago. To su: Turistička zajednica Grada Sinja (Monika Vrgoč), Viteško alkarsko društvo Sinj (Boris Filipović Grčić), Muzej Cetinske krajine – Sinj (Anita Librenjak) i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja (fra Frano Doljanin, fra Ivan Udovičić i fra Stipe Buljan). Ipak, arhivska građa nije sadržavala sve potrebne fotografije pa je za taj dio bilo potrebno posebno angažirati fotografa, a spremno je djelovao Ivan Alebić. Očito da je prikupljanje i sistematizacija fotografskog materijala bio zahtjevan posao, a tijekom 18 mjeseci pregledano je gotovo 260 tisuća fotografija.

Fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ ima 6 poglavlja i kronološki obrađuje slavlja i događaje od 3. kolovoza 2008. do kraja 2016. godine. U tom vremenskom luku treba istaknuti 3 slavlja:

1) otvaranje sedmogodišnje priprave – kardinal Vinko Puljić

2) središnje slavlje tristote obljetnice slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor – kardinal Josip Bozanić

3) središnje slavlje tristote obljetnice krunjenja Slike – mons. Marin Barišić.

Važnost tih slavlja ponajbolje opisuje odluka Hrvatskog sabora od 20. siječnja 2009., u kojoj se ističe da je jubilarna proslava slavne obrane od „nacionalnog značenja“; kao i pismo pape Franje od 20. svibnja 2015., u kojem Vrhovni svećenik ističe da je veoma obradovan „ljepotom marijanske pobožnosti koja se njeguje u svetištu Blažene Djevice Marije u Sinju“.

Opisivanje tog veoma važnog razdoblja u povijesti sinjskog samostana i župne zajednice svojim stručnim i bratskim savjetima pratili su: fra Petar Klapež, fra Ante Čovo, fra Perica Maslać, fra Filip Budić, fra Gabrijel H. Jurišić, fra Stjepan Čovo, fra Frano Doljanin, fra Pavao Vučković, fra Antonio Mravak, fra Stipe Šušnjara, fra Bože Vuleta, fra Domagoj Runje, fra Jure Župić, don Josip Dukić, don Slavko Kovačić, Ivan Balta, Ivan Botica, Igor Vidalina, Anita Librenjak i Monika Vrgoč.

Nakon što su tekstualni i fotografski materijali bili pripremljeni, pristupilo se grafičkom oblikovanju i pripremi, što je strpljivo i profesionalno uradio Nino Tocigl. U tom dijelu frranjevcima su od pomoći bili Jakov Borković, Anja Kovačić i Marina Žuljević.

Lektor i korektor tekstova bio je Hrvoje Markulin, a jezičnim savjetima pomogli su fra Bernardin Vučić i fra Mladen Marić. Prevoditelji sažetaka su Christina Posavec (engleski jezik), fra Petar Milanović Trapo (talijanski jezik) i Danijela Grubišić (njemački jezik).

Pozdravne retke napisali su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, bivši provincijalni ministar Franjevačke provincija Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, provincijalni ministar fra Marko Mrše, bivši sinjski gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske fra Petar Klapež, gvardijan fra Ante Čovo, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac i predsjednik VAD-a Stipe Jukić. Njihovi tekstovi dragocjeni su doprinos boljem razumijevanju jubilarnih slavlja u viteškom Sinju. Osim toga, ostvarena je plodna suradnja s akademskim slikarom Ivanom Grgatom, kao i suradnja s akademicima Kažimirom Hrastom i Radoslavom Tomićem te Zoraidom Demori Staničić. Savjetovali su, pomagali, pratili i poticali i mnogi drugi.

Nakladnik izdanja je Franjevački samostan Gospe Sinjske, glavni urednik je fra Šimun Markulin, a odgovorni urednik fra Petar Klapež. Članovi Uredničkog vijeća su fra Filip Budić, fra Perica Maslać, fra Antonio Mravak i Monika Vrgoč. Knjiga je tiskana u nakladi od 1000 primjeraka, a ISBN je 978-953-98170-9-9. Format je 23 × 30 cm, sadržaj je tiskan na papiru Garda matt 135 gr, a sve su fotografije lakirane. Knjiga, između ostaloga, ima zlatnu označnu vrpcu, ovitak i kutiju, a jubilarni karakter izdanja označava i zlatorez.

Deo Optimo Maximo zahvaljujemo za dovršeno djelo, a posvećujemo ga svim štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske i njezinim hodočasnicima. S ponosom čitateljima predajemo učinjeno, a nadati nam se da će fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ onima koji dolaze biti lijepo svjedočanstvo proslave jubilarnih slavlja 2015. i 2016. godine“, poručili su franjevci.

Knjiga se može nabaviti u sinjskom samostanu ili naručiti putem e-maila zupa.sinj@gmail.com.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Uskrs 2021.
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi