Vijesti - U rodnoj Zbjegovači proslavljen rođendan sl. Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića

 

U rodnoj Zbjegovači proslavljen rođendan sl. Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića

U rodnoj Zbjegovači proslavljen rođendan sl. Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića Autor: ika
Objavljeno: 25. 06. 2015 - 15:46

U moslavačkom selu Zbjegovači 25. lipnja 1864. godine (tada župa Kutina, a danas Ilova) rođen je sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić. Tom prigodom župa Ilova i njegova redovnička Družba sinova Bezgrešne vjernike su okupili na misi u kapeli Sv. Duha na Gojlu. U djetinjstvu i mladosti to je bilo najbliže Ivanovo svetištu, prije nego što je kao mladi postolar napustio domovinu, a u Italiji deset je godina, sve do prerane smrti 1897. godine, osobitom žrtvom služio potrebitim bolesnicima i nezbrinutoj djeci.

Misno slavlje u prvoj Bonifacijevoj godini proglašenja slugom Božjim predvodio je ilovski župnik Dražen Lauc, a na Dan državnosti misa je posvećena spomenu na hrvatske branitelje te stoljetnoj borbi hrvatskog naroda za slobodu. U tome posebno je mučeništvom svoj doprinos dao blaženik Alozije Stepinac, a koji i u aktualna vremena bez reakcija državnih dužnosnika doživljava poniženja uz lažne klevete, istaknuo je župnik Lauc. U koncelebraciji bio je preč. Dragutin Papić, župnik župe BDM Snježne u Kutini u kojoj je Ivan Pavletić kršten. 

Na kraju, o Bonifacijevu životu koji potvrđuje da se svecem postaje svaki dan govorio je o. Mariano Passerini iz zajednice Družbe Sinova Bezgrešne u Kutini. Posebno je naglasio njegovu ne samo duhovnu posvetu uime Bezgrešne već i sintezu europskog bića. Stoga nije čudo što je kardinal Josip Bozanić godine 2008. izjavio da je otkriven biser koji treba svijetliti svom zavičaju, Hrvatskoj i čitavom kršćanskom svijetu.

Otvarajući u Područnoj školi u Zbjegovači dokumentarni postav stalne izložbe o Ivanu Bonifaciju Pavletiću to je uime Povjerenstva za promicanje svetosti najznamenitije osobe moslavačkog vjerskog života istaknuo i Dragutin Pasarić. Zahvala za vrlo lijep postav o kojemu je brinuo povjesničar umjetnosti Mladen Mitar izrečena je i ravnateljici OŠ Banova Jaruga Meliti Posavčić. Ona je prepoznala da dio školskog prostora može služiti dragocjenoj spoznaji o vrijednostima Zbjegovčanina s kraja 19. stoljeća. Istaknuto je da je sin tog sela potekao u slavenskom kraju. Za svoj redovnički put opredijelio se u Grazu, dakle germanskom svijetu, a glas svetosti zadobio je u Italiji, ponajprije Rimu, vodećem u latinskom i nadasve kršćanskom ozračju.

Kutina će Bonifacijev rođendan obilježiti u ponedjeljak, na blagdan sv. Petra i Pavla, misom u 11 sati i procesijom do kuće koja uz nedaleko poprsje sluge Božjeg nosi njegovo ime. U njoj djeluje zajednica Družbe Sinova Bezgrešne, a ona potvrđuje da se Bonifacije zaista vratio kući.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi