Vijesti - Trogirski dominikanci proslavili svetkovinu utemeljitelja Reda

 

Trogirski dominikanci proslavili svetkovinu utemeljitelja Reda

Trogirski dominikanci proslavili svetkovinu utemeljitelja Reda Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 08. 08. 2018 - 23:50

Svetkovina sv. Dominika svečano je 8. kolovoza proslavljena u crkvi Sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru. Slavlje je započelo ispred crkve dočekom braće franjevaca. Prema običaju franjevci predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika, a dominikanci kod franjevaca za blagdan sv. Franje.

Izmijenili su riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće: „Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik, oni nas poučiše zakon tvoj Gospodine!" te se zajedno uputili prema oltaru. 

Na početku koncelebriranoga misnog slavlja koje je predvodio fra Matija Matošević, župnik župe sv. Jakova na Čiovu, okupljene vjernike i svećenike Trogirskoga dekanata, uz dekana don Vinka Sanadera, pozdravio je starješina dominikanskog samostana na trogirskoj rivi fr. Petar Galić, OP. 

Predstojnik franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na Čiovu fra Franjo Zelenika u propovijedi se osvrnuo na život svetog Dominika naglasivši kako je živio svetim životom i brzo proglašen svecem. Kazao je kako je duga tradicija u kojoj na blagdan sv. Dominika franjevci predvode slavlje kod dominikanaca i obrnuto kad je blagdan sv. Franje. -Ta dva sveca veže ista gorljiva ljubav prema Kristu koju su svjedočili u krajnjem siromaštvu. Lijepo bi bilo kada bismo mi svi poput svetog Dominika živjeli i radili, slušali riječ Božju, po njoj živjeli, po njoj išli prema Nebu, kazao je fra Zelenika.

Proslavu blagdana pjesmom je animirao Zbor bl. Augustina Kažotića koji djeluje pri samostanu, a starješina fr. Petar Galić zahvalio je braći franjevcima i ostalim svećenicima, članovima zbora te svim vjernicima zaslužnim da se svetkovina sv. Dominika u Trogiru dostojno proslavi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi