Vijesti - Slavlje u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču

 

Slavlje u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču

Slavlje u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču Autor: ika
Objavljeno: 08. 08. 2018 - 23:53

Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u srijedu 8. kolovoza u dominikanskom samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu na Braču gdje tamošnji redovnici pastoralno poslužuju župu Gospe Karmelske. Središnje misno slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk. Koncelebrirali su generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, prior tamošnjega samostana fr. Damir Šokić, bolski župnik fr. Mirko Jagnjić te redovnički i dijecezanski svećenici. Na početku liturgijskoga slavlja prior bolskoga samostana čestitao je svetkovinu sv. Dominika okupljenim dominikancima i vjernicima koji slave toga sveca.

Pozdravljajući pristigle vjernike, biskup Štambuk čestitao je dominikancima svetkovinu njihova utemeljitelja. Podsjetio je da je bolski samostan podignut 1475. godine, o čemu svjedoči spomen–ploča postavljena o 500. obljetnici dolaska dominikanaca u predvorju samostana. Prema natpisu s ploče, dominikanci su te godine stigli, kako je upisano, „na ove hridi Brača te svojim djelovanjem isklesaše Bogu, Redu, Bolu i hrvatskom narodu trajan spomenik vjerske i i kulturne baštine u zahvalu Bogu i Gospi od Milosti". Podsjetio je da je rado s franjevcima iz Sumartina znao dolaziti u Bol u posjet samostanu, gdje su se franjevci i dominikanci družili, zajednički molili i pjevali. 

U homiliji vjernicima je na razmišljanje ponudio misao sv. Ivana Marie Vianneyja, župnika arškoga, „Divne li čovjekove dužnosti da moli i voli", a čiji spomendan Crkva slavi početkom kolovoza. Ustvrdio je kako se ta misao može povezati s temeljnim pitanjima o tome zašto biti kršćanin, zašto biti sol zemlje i svjetlo svijeta, zašto pružiti primjer ljudskoga i kršćanskoga života. „Koliko smo sposobni u svakodnevnom životu živjeti tu svečevu misao? Koliko smo sposobni moliti lijepo, prikladno, ljudski i sa srcem? Koliko smo spremni moliti i voljeti poput Dominika koji je to činio svakodnevno? Osim molitve Dominik je činio i dobra djela. To su ljudi osjetili i doživjeli, posebno u susretu s njime. Radovao se s ljudskim radostima, žalostio s ljudskim žalostima. Bio je čovjek dobrih djela", istaknuo je, između ostalog, biskup Štambuk. 

Poručio je kako su prema tome geslu „moli i voli" arškoga župnika živjeli toliki sveci te kako nema drugoga puta prema svetosti. Potaknuo je mlade da u životu žive prema tome geslu. „Uzmite sv. Dominika za primjer. Nećete pogriješiti. Slijedite ga u životu. Molite i volite! Volite i molite", poručio im je mons. Štambuk. Pred kraj misnoga slavlja biskup Štambuk zahvalio je dominikancima na njihovoj pomoći u životu i djelovanju Hvarske biskupije. 

U samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu žive i djeluju trojica dominikanaca: fr. Damir Šokić kao starješina i čuvar samostanskoga muzeja, fr. Mirko Jagnjić kao župnik i fr. Ivo Plenković kao pomoćnik u pastoralnom radu. Osim brige za drevni samostan i uređenje tamošnjega muzeja duhovno se brinu i za vjernike Bola i obližnje Murvice. Osim toga, bolski župnik pastoralno poslužuje i župu sv. Nikole biskupa u Gornjem Humcu. U prigodi 800. obljetnice njihova Reda, 2016. godine bolskim dominikancima uručeno je vrijedno priznanje Općine za doprinos kulturnomu i vjerskomu životu građana Bola.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi