Vijesti - Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku

 

Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku

Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku Objavljeno: 25. 03. 2015 - 14:47

Mladi zahvalili redovnicima i redovnicama za sve što čine

Tribina za mlade o redovničkim zajednicama prisutnim u Dubrovačkoj biskupiji pod nazivom "Što čuješ?" održana je u sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku u srijedu 25. ožujka.

Moderatorica Ana Marčinko pozdravila je sve uime Vijeća za mlade, ali i redovnika i redovnica koji djeluju na području Dubrovačke biskupije. Rekla je da ovim programom mladi žele zahvaliti redovnicima i redovnicama za sve što čine. Kratkim dramsko-scenskim prikazom mladi su uprizorili susret jedne mlade osobe s utemeljiteljima redovničkih zajednica prisutnih na području Dubrovačke biskupije koja se na taj način upoznaje i s njihovim karizmama. Mladi su uprizorili sv. Franju, sv. Dominika, sv. Vinka Paulskog, bl. Mariju Propetog Petković, sv. Paolu di Rosu, sv. Ivana Bosca, sv. Ignacija Antiohijskog, Josipa Stadlera i Franzisku Lechner, što je sve nazočne oduševilo, ali i nasmijalo s obzirom da su mladi te susrete prikazali na veoma zanimljiv i humorističan način.

Nakon uprizorenja, moderatorica Marčinko je u ambijentu zamišljene televizijske emisije vodila opušteni razgovor s jednom redovnicom i jednim redovnikom o njihovu pozivu, ali i mnogim drugim pitanjima o redovništvu. Prior dubrovačkog dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš i odgojiteljica u Učeničkom domu Paola di Rosa s. Ružica Dodig su na taj zanimljiv način posvjedočili o svom pozivu.

Fr. Matijas izrazio je oduševljenje zanimljivim prikazom susreta s utemeljiteljima, a s. Ružica je rekla da je mladi o pozivu najčešće pitaju u nekom poslu gdje je doživljavaju kao najobičniju i najnormalniju osobu te se to pitanje o pozivu jednostavno spontano javi.

Fr. Matijas rekao je da je njegova odluka o redovničkom pozivu izrasla iz intenzivnijeg druženja s fratrima koji su ga oduševljavali pristupom, posebno nedjeljom popodne kada je s njima igrao nogomet. Iskreno je posvjedočio i o svojim sumnjama i traženjima neposredno pred ređenje, kada je čak neko vrijeme mislio i da put svećeništva nije za njega, no upravo kroz iskustvo sumnje je još snažnije učvrstio svoju odluku i svoj poziv te je danas radostan i ispunjen redovnik. S. Ružica rekla je da nije odrastala ni s redovnicama ni sa svećenicima te da joj je sve to bilo strano i o redovništvu nije niti razmišljala, sve dok nije doživjela intenzivno iskustvo molitve u kojem je shvatila da je Bog živ. Iskreno je priznala i zašto je upisala teologiju: jer nije uspjela upisati studij umjetnosti, pa je kao rezervna opcija bila teologija, koja joj je na kraju pomogla da stupi u kontakt sa službenicama milosrđa te postane jedna od njih. Rekla je da je kod njezinih sestara oduševilo što joj nisu "nudile" priču o zvanjima, već su to nenametljivo svjedočile, te joj se svidjelo što ne guše slobodu pojedinca. Upravo o toj slobodi posvjedočio je i fr. Matijas koji se iznenadio kad je jedna od prvih stvari koje je dobio neposredno nakon dolaska u samostan bio ključ samostana, što mu je bio znak povjerenja koje braća imaju u njega.

Rekao je i da se u samostanu nikoga ne sputava u njegovim dobrim idejama, već da se potiče kroz zajedničko razmišljanje i pastoralno planiranje. S. Ružica posvjedočila je o podršci sestara koje su je poslale na studij kako se filmom i novim medijima ne bi bavila amaterski, nego stručno, na čemu je i danas zahvalna te to vraća svojim angažmanom na tom području.

Program su dodatno obogatili i video uradci s. Ružice na temu posvećenog života te su kroz ovu večer mladi, ali i redovnici i redovnice, prikazali redovništvo na način koji je različit od uobičajenog shvaćanja života u samostanu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Novi ciklus nastave studija Teologije posvećenog života u Zagrebu

U petak, 18. listopada u 16.30 sati započinje novi, četvrti, ciklus predavanja studija Teologije posvećenog života na adresi: Duhovni centar sv. Ivana od Križa, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb.

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi