Vijesti - Terenska nastava Novicijatske škole

 

Terenska nastava Novicijatske škole

Terenska nastava Novicijatske škole Autor: s. Marija Lucija Eršek, karmelićanka BSI
Objavljeno: 14. 12. 2016 - 18:38

Kod isusovaca na Jordanovcu

Polaznice Novicijatske škole u posljednjem tjednu nastave zimskog semestra, 14. prosinca 2016. posjetile su Jordanovac, tj. župu Bezgrješnog Srca Marijina i Filozofski fakultet Družbe Isusove. Susretljivošću i gostoljubivošću p. Nike Bilića, DI, i p. Ivice Muse, DI, predavača u Novicijatskoj školi, omogućen je ovaj susret i upoznavanje duhovnog, kulturnog i obrazovnog blaga Jordanovca.

Susret je započet u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina gdje je sestre dočekao p. Musa i ukratko im ispričao o povijesti župe, izgradnji crkve, unutrašnjem uređenju crkve te župnim pastoralnim prostorima. Velik dojam na sestre ostavila je priča o „Marijinom domu“. U župi i njenoj blizini nalazi se nekoliko bolnica. Kako na liječenje dolaze bolesnici iz cijele Hrvatske, s nekima od njih dolaze osobe u pratnji kojima je potreban smještaj. „Marijin dom“ izlazi u susret upravo tim osobama. U uređenim prostorijama za noćenje, koje se nalaze u jednom dijelu župne zgrade, pruža se smještaj i besplatno noćenje takvim osobama koje, prema potrebi, ostaju nekoliko dana ili čak mjeseci. Kroz godinu dana u „Marijinom domu“ ostvari se oko 2000 noćenja. Primjer je to vrlo konkretnog i organiziranog djela ljubavi cijele župne zajednice prema bližnjima u potrebi.

Vrlo snažan dojam na novakinje ostavilo je uređenje svetišta župne crkve Bezgrješnog Srca Marijina. Riječ je o najvećem sakralnom mozaiku u Hrvatskoj koji zadivljuje, a njegova izrada još traje. Autor i graditelj je časni brat Zdenko Vidović, DI. Mozaik u vanjskom luku prikazuje na svom vrhu Gospodina Isusa Krista, Stvoritelja svega svijeta, a Njegov zemaljski život simbolično je prikazan likom Djeteta Isusa s lijeve strane, te Krista Raspetoga s desne strane oltara. Od Krista Stvoritelja naniže prema svetištu prikazano je trinaest plamenova što simbolizira silazak Duha Svetoga u liku plamenih jezika na dvanaest apostola i Blaženu Djevicu Mariju. U sedam plamenova uklopljeni su simboli sedam svetih sakramenata. U najnižem dijelu, koji je u izradi, prikazana je Crkva kroz izbor svetaca od apostolskih vremena pa do današnjih dana: sv. Petar apostol, sv. Ivan apostol, sv. Pavao, bl. Alojzije Stepinac, sv. Josip, sv. Franjo i Jacinta iz Fatime, sv. Franjo Asiški, sv. Ignacije Lojolski, sv. Majka Terezija iz Kalkute, sv. Mala Terezija i sv. Ivan Pavao II, a u sredini se nalazi lik Blažene Djevice Marije i njenog Bezgrješnog Srca.

Novakinje su potom posjetile i prostorije u kojima se izrađuje mozaik koje se nalaze se u jednoj od susjednih zgrada. Imale su priliku upoznati i brata Zdenka te od njega čuti mnoge pojedinosti i detalje o slaganju kamenčića u mozaik. Tako su doznale da kamenčići ugrađeni u mozaik dolaze sa svih strana svijeta. Časni brat Zdenko trenutno izrađuje lice Blažene Djevice Marije i otkrio je da mu je za izradu jednog njenog oka potrebno dva dana (uz prethodnu pripremu), a za izradu cijelog lika veličine dva i pol metra potrebno je šest mjeseci ako na njemu rade dvije osobe. Za ovaj posao je potrebno imati iznimno veliko strpljenje, ustrajnost i volju, a iznad svega veliku ljubav.

Potom je p. Musa novakinje upoznao s obrazovnim institucijama koje djeluju na Jordanovcu: Filozofskim fakultetom, Studijem religijskih znanosti te Filozofsko - teološkim institutom Družbe Isusove, knjižnicom Juraj Habdelić sa 150000 svezaka, a u kojoj se, između ostalog, čuva pedesetak inkunabula.

Radni dio susreta započeo je predavanjem p. Ivice Muse iz „Povijesti Crkve“, a nastavio se predavanjem p. Nike Bilića iz predmeta „Petoknjižje“.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Prethodni članak:
Redovnici/ce na Sinodi
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Korizmena duhovna obnova

U nedjelju, 21. ožujka 2021. u Crkvi sv. Antuna - Sv. Duh 31 u 15.30 sati.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi