Vijesti - Proslava svetkovine sv. Ivana od Križa u bistričkom Karmelu

 

Proslava svetkovine sv. Ivana od Križa u bistričkom Karmelu

Proslava svetkovine sv. Ivana od Križa u bistričkom Karmelu Autor: ika
Objavljeno: 14. 12. 2016 - 19:05

S karemlićankama je slavio fra Jure Šarčević

Svečano misno slavlje 14. prosinca, na svetkovinu sv. Ivana od Križa, karmelićanina i crkvenog naučitelja, u Karmelu u Mariji Bistrici predslavio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić, koji je predvodio trodnevnu pripravu za svetkovinu.

Potaknut životom i spisima sv. Ivana od Križa i misnim čitanjima, fra Jure pronašao je ohrabrujuće poruke za današnjega čovjeka i za naš narod u ovim kriznim trenucima povijesti. Naglasio je kako je važno imati pouzdanje u Boga i svijest da je On s nama, da mu je stalo do nas i da se brine za svakoga od nas, za naš narod. To da ostaje s nama u svim prilikama i neprilikama, pokazuju nam zorno i životi svetaca u kojima je vidljivo da Bog vodi život svakog pojedinca i cijelu povijest i da sve izvodi na dobro. Primjer sv. Ivana od Križa pokazuje nam kako valja živjeti u zajedništvu s Bogom i prepoznati Njegovu prisutnost i govor i u teškim situacijama života, rekao je Šarčević. Već je u trodnevnici vlč. Antun Motočić osobito prepoznao važnost toga kako se sv. Ivan nosio s nevoljama života, a fra Šarčević istaknuo je kako su Svecu iskušenja, progonstva, nevolje, koje je doživio prilikom obnove svoga Reda, poslužile da otkrije veličinu i ljepotu Križa i da se kroz patnju vine na Goru, do Krista Gospodina. To je poruka i nama, rekao je propovjednik, da bez obzira u kakvim se okolnostima nalazili, kao pojedinci ili kao narod, otkrijemo prisutnost Božju i tada to može biti milosno vrijeme za nas. Spisi sv. Ivana govore nam i o suradnji s Bogom u čišćenju naših duša od svega što nas udaljuje od Boga. „Valja ulagati u vlastito čišćenje i u vlastito posvećenje duše jer je smisao našeg života i života svekolike Crkve u sjedinjenju s Bogom. Što je čovjek bliže Bogu, to je sretniji, ispunjeniji, a što je dalje od Boga, to je nesretniji", rekao je Šarčević. Kao predsjednik Hrvatske redovničke konferencije, zahvalio je Bogu za prisutnost karmelićanki u Mariji Bistrici, koje svjedoče upravo tu blizinu s Bogom, a njih i sve prisutne vjernike pozvao na molitvu za uspjeh Sinode Zagrebačke nadbiskupije, da Bog po njoj obnovi život Crkve, da bismo prepoznavali Njegovu prisutnost koja će nam svima biti na radost.

Nakon misnog slavlja, u kojem su sestre zahvalile i za osamnaest godina kanonskog utemeljenja samostana, počašćena je i relikvija sv. Ivana od Križa. Fra Jure Šarčević zadržao se s redovnicama u ugodnom razgovoru, podijelivši s njima crtice iz svoga bogatog životnog i redovničkog iskustva.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi