Vijesti - Tečaj za duhovne asistenta OFS-a i FRAMA-e

 

Tečaj za duhovne asistenta OFS-a i FRAMA-e

Tečaj za duhovne asistenta OFS-a i FRAMA-e Objavljeno: 26. 02. 2014 - 10:04

U kući susreta "Tabor" pri franjevačkom samostanu u Samoboru od 24. do 26. veljače održan je VIII. nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (FRAMA) na kojem se okupilo 50-tak franjevaca i franjevki iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tema Tečaja je bila "Duhovna asistencija i promicanje identiteta Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži".

Na početku programa okupljene je pozdravio voditelj kuće "Tabor" fra Ivan Matić, OFM, a prigodnim riječima su se obratili i provincijali fra Željko Železnjak, OFM, i fra Ljudevit Maračić, OFMConv, te uime organizatora fra Zvonimir Brusač, TOR, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj, i fra Danijel Rajić, OFM, nacionalni duhovni asistent FRAMA-e u BiH.

Prvo predavanje održao je fra Zvonimir Brusač s temom "Temeljna obilježja identiteta Franjevačkoga svjetovnog reda", a odmah potom i fra Milan Krišto, OFM, s temom "Identitet Franjevačke mladeži u usporedbi s drugim skupinama i pokretima mladih".

Drugi dan susreta, utorak 25. veljače, počeo je molitvom Jutarnje iz Časoslova, a potom je fra Ivan Matić, donedavni generalni duhovni asistent OFS-a i FRAMA-e izlagao na temu "Franjevački svjetovni red u usporedbi s drugim vjerničkim društvima, zajednicama i crkvenim pokretima". Fra Ivan je istaknuo kako na popisu Papinskog vijeća za laike stoji stotinjak zajednica i pokreta. Franjevački svjetovni red na poseban se način ističe među njima jer njegove konstitucije potvrđuje Kongregacija za posvećeni život, a svoje statute smiju sami potvrđivati. Uz to ima povlasticu da su mu franjevci duhovni asistenti koji imaju ovlasti i ustanoviti nove zajednice, a članovi Reda polažu zavjete u smislu svojega laičkog staleža. Time zapravo Franjevački svjetovni red ima neke oblike redovništva, za razliku od ostalih zajednica.

U popodnevnom dijelu rada fra Ratko Radišić, OFM, doktor kanonskog prava, izlagao je na temu "Služba i zadaća 'duhovnog asistenta' u javnom vjerničkom društvu", dok je fra Augustin Kordić, OFMConv, govorio o specifičnostima koje ima "Duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda prema Konstitucijama iz 1957. i 2000. g.". Uspoređujući ta dva pravna dokumenta predavač je istaknuo razlike po kojima je duhovni asistent u Konstitucijama iz 1957. godine bio "upravitelj" pojedinog bratstva OFS-a s vrlo širokim pravima i obvezama, dok su novije Konstitucije iz 2000. g. sveli te ovlasti uglavnom na duhovnu narav praćenja članova Reda, dok su ostale obveze predane pojedinim članovima uprave Reda.

Završni dan Tečaja obilježen je predavanjem fra Nikole Vukoje, OFM, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na temu "Opomene sv. Franje – poticaj i nadahnuće za život u bratstvu". Predavač je okupljenima posvjestio kako je sv. Franjo koristio "bratske opomene" za ohrabrivanje i podržavanje braće sa željom da se sjete značenja Evanđelja na koje su se zavjetovali i kako bi ga ponovno vratili u središte svojega života, a nikako nije želio samo prekoravati braću za njihove pogreške. Zaključno predavanje "Život i lik sv. Ljudevita, zaštitnika Trećega franjevačkog reda" održao je fra Zvonimir Brusač povodom proglašenja godine sv. Ljudevita.

Trodnevni susret duhovnih asistenata i asistentica bio je ispunjen radom u skupinama u kojima su se izmjenjivala osobna iskustva u radu s članovima OFS-a i FRAMA-e, a posebni trenuci zajedničke molitve bile su mise koje su predslavili fra Ljubo Kurtović i provincijal fra Nikola Barun. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi