Vijesti - Predstavljena „Samostanska kuharica“

 

Predstavljena „Samostanska kuharica“

Predstavljena „Samostanska kuharica“ Objavljeno: 25. 02. 2014 - 07:54

Knjiga „Samostanska kuharica“ s. Anice Jozić, školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina predstavljena je u utorak, 25. veljače u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu. Predstavljanju knjige nazočio je i provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, mnogobrojne redovnice raznih družbi, među kojima i mnoge kuharice, kao i vrhovna glavarica Služavki Malog Isusa s. Radoslava Radek.

Uvodeći u predstavljanje, urednik knjige fra Ivan Bradarić, OFMConv. podsjetio je na mnogobrojna mjesta u Svetom pismu gdje nalazimo temu jela i hrane, raznih gozbi i svečanosti. 

Isus je svoje najljepše prispodobe ispričao koristeći sliku gozbe i najbolje kateheze je održao, hraneći ljude, rekao je fra Bradarić, predočujući sliku umnažanja kruha u pustinji, te naglašavajući kako je Isus i sam prisustvovao gozbama, te u konačnici i sam pripravio večeru, Posljednju večeru.

Isus je tako posvetio ne samo oltare, žrtvenike i mjesta liturgije, već i naš zajednički stol bratstva i sestrinstva, zajednički obiteljski stol oko kojeg se okupljamo, napomenuo je.

Osvrčući se pak na knjigu, naglasio je kako „govor o Samostanskoj kuharici nije samo govor o knjizi s puno recepata za spremanje dobrih jela. Nego, to je govor o časnoj sestri, samostanskoj kuharici koja poput sestre koludrice zatvorena u svoju ćeliju, bez ikakvog uzvišenog govora teologa i propovjednika, danonoćno bdije, progovara samo kroz ukus svojih jela i koja svoje redovničko posvećenje živi služeći drugima“.

Provincijska predstojnica SSF s. Ivanka Mihaljević ne krijući radost objavljivanja knjige, istaknula je, kako uz obilje korisnih informacija koje će biti od velike pomoći za sve one koji rade u kuhinji, stranice ove knjige otkrivaju mudrost, kreativnost, požrtvovnost i ljubav osoba koje su svoje vrijeme i svoj trud ulagale za drugoga.

Rad naših sestara gotovo se redovito odvija, rječnikom današnjih medija, iza kulisa. Kako ne prepoznati u njihovu radu izvrstan oblik jednostavnog, a opet sasvim konkretnog služenja, naglasila je, te podsjetila kako knjiga „otkriva bogatstvo jela koja su plod neumornosti u inventivnosti kao i bezgraničnog strpljenja koje karakterizira naše sestre kuharice. Raznolikost predstavljenih jela nije moguće zamisliti bez radosti u vršenju ovoga poziva i profesije“.

Podsjećajući kako je njezinoj redovničkoj zajednici svojstven odgoj, istaknula je, kako su sestre kroz povijest, unatoč burnim društvenim previranjima nastojale uvijek iznova pronaći putove odgoja. Tako su organizirajući razne tečajeve poučavale djevojke, supruge i majke ručnom radu i domaćinskim poslovima. A ujedno, to je bio oblik povezivanja s pukom.

Ovom knjigom s. Anica ističe zahvalnost sestrama koje su nam prethodile i puno toga ostavile u baštinu, baštinu koja nas i danas nadahnjuje, ali i obvezuje. K tomu, s. Anica na indirektan način ističe vrijednost i važnost kuharice i kuhinje, te daje svjedočanstvo radosnog služenja u našoj zajednici koju je prepoznala kao mjesto ostvarenja svoga franjevačkog poziva, rekla je s. Mihaljević, te zaključila sa zahvalom.

Zahvaljujući Tebi, s. Anica zahvaljujem ujedno svim našim sestrama koje su umijeću kuhanja posvetile cijeli svoj život unoseći toplinu u mnoge župne kuće, samostane. Zahvaljujem i sestrama koje su posvećujući se drugim domaćinskim poslovima, otkrivale i nalazile smisao svoga služenja.

Pjevačica i TV voditeljica Sanja Doležal je naglasila kako ovo nije kuharica brze hrane, odnosno hrane koja se može „ponijeti“ sa sobom, već je to kuharica koja vraća u djetinjstvo.

Na to ne asociraju samo recepti, već i sama naslovnica koja predstavlja tek pečeni domaći kruh, rekla je Doležan, te priznala, da nikada nije razmišljala kako je to u samostanu, no iz vlastitog iskustva zna kako je kuhati za svoju obitelj, a za blagdane i širu obitelj. 

Ovo su recepti za 12 osoba, a po potrebi i više, no sastojci se jednostavno mogu prepoloviti, odnosno prilagoditi broju osoba, uputila je, te posebno istaknula kako u ovoj kuharici nalazimo sve namirnice koje poznajemo, sve su to namirnice našega podneblja. Pohvalila je i uvodnu riječ Veljka Barbierija, koji uz „analizu“ sadržaja, daje i povijesni prikaz razvoja kuhanja u samostanima, uz navođenje i nekih velikih imena.

Doležan je podsjetila, kako su u svijetu najpopularniji kuhari muškarci, no iza svakog stoji jedna žena, kao prvo njegova majka koja mu je prenijela tu ljubav. 

Obraćajući se okupljenima, autorica s. Anica Jozić u svojoj jednostavnosti nije krila radost da u dvorani u kojoj je sama nazočila mnogim predstavljanjima velikih naslova i poznatih autora, došao red i na nju.

Naglasila je, kako je svaka nova knjiga uvijek i novi izazov, no ova je ipak posebna, „jer je prvotno ispisana dugogodišnjim životnim iskustvom i radom u kuhinji, a tek onda slovima u obliku knjige“.

Živjeti svoje redovničko posvećenje kao sestra franjevka za mene je najuzvišeniji poziv koji Bog može darovati nekoj osobi, jer se njegovo ostvarenje ponajprije događa u služenju bližnjemu i to na vrlo konkretan način: u pripremi hrane za objed. S ljubavlju pripremljen stol objeda unosi puno radosti i topline kako u samostansku zajednicu, tako i u svaku obitelj, rekla je s. Anica.

Nadalje, je naglasila kako se u knjizi nalazi odabranih 55 menija, isprobanih i prilagođenih lakoj pripremi za 12 osoba, kao sjećanje na Isusa koji je zajedno sa svojim apostolima blagovao i time pokazao da je zajedničko blagovanje u miru i radosti od presudne važnost za život, međuljudske odnose svake zajednice. Također je rekla, da bi voljena napredovati u svom daljnjem radu poučavajući u kuharstvu sebe i druge, pišući nove recepte i isprobavajući i pripremajući nova jela.

U tom duhu želim približiti ljepotu samostanske kuhinje i probuditi interes za zdravu prehranu kako sestrama, tako i mladima koji nam se obraćaju na kuharsku pouku. Nadam se, da će sav ovaj sadržaj ostati kao trajna uspomena na naše vrijedne sestre kuharice, koje danas više nisu među nama, a čije su sposobnosti u nju itekako  itekako utkane kao nadahnuće drugima za ovaj važan i vrijedan rad, rekla je s. Anica, te zaključila.

„Što reći na kraju predstavljanja, osim da želim poručiti svima kako je prekrasno biti sretna i ispunjena u svom redovničkom pozivu u kuhinji kroz nesebično služenje i darivanje sestrama i svakom čovjeku kojeg je Gospodin stavio na moj životni put!“

U glazbenom dijelu sudjelovale su Školske sestre franjevke Bosanske-hrvatske provincije. Sav prihod od prodaje knjige na predstavljanju, prema odluci sestara franjevki, namijenjen je za najsiromašnije i gladne, prema onoj Isusovoj „Gladna nahrani, a žedna napojiti!“ (mb)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi