Vijesti - Svijećnica i Dan posvećenog života u bjelovarskoj katedrali

 

Svijećnica i Dan posvećenog života u bjelovarskoj katedrali

Svijećnica i Dan posvećenog života u bjelovarskoj katedrali Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2020 - 22:53

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, 2. veljače, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Nakon ulazne procesije biskup je u središnjem dijelu lađe pozvao okupljeni narod Božji da otvore svoja srca i u tom euharistijskom slavlju prikažu sebe i svoje živote Bogu i susretnu tog istog živog Boga u Riječi i lomljenju kruha. Nakon blagoslova svijeća procesija s ministrantima i svećenicima u koncelebraciji krenula je do oltarnog prostora.

U homiliji biskup Huzjak istaknuo je: „Mi smo već u samoj ulaznoj procesiji označili što danas slavimo. Bog dolazi, u rukama svoje majke i sv. Josipa, ispuniti pravednost zakona i prožeti ljudsku stvarnost svojim svjetlom. U dubini se ovdje uzdiže čovjekovo dostojanstvo i pobožanstvenjuje se, Bog i čovjek se susreću u hramu. Izvana izgleda posve jednostavno i skromno: Josip i Marija prikazuju svoga prvorođenca i prinose za nj ono što zakon propisuje, dvije grlice ili dva golubića. Ta upravo skromnost označuje Božju brigu za čovjeka. Jer i naš se život odvija u ovim odnosima; On nam daje dostojanstvo djece Božje, da budemo svjetlo ovome svijetu. Svijest da smo i da nosimo svjetlo Božje treba nam biti snaga za naš život. Kome možemo nositi svjetlo? Ili jedno pitanje bih postavio sebi i vama: Imamo li mi pravo svijetu navijestiti Svjetlo, Boga? I pozvani smo i poslani naviještati, najprije svojim životom, svojim primjerom, svojim obraćenjem, svojom odanošću Bogu. A ono prvotno što je sadržaj navještaja je da Bog jest. Prisutan je. Tako je bilo lijepo izrečeno na Teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu. On je živ i prisutan. Smijemo li takvog Boga naviještati? Ili, stidimo li se te istine, da Boga ne možemo sakriti? On je vidljiv i on je tu. Tamu može jedino Bog prosvijetliti. A svjetlo ulazi u svijet po žrtvi. Naši životi, ako ne izgaramo za Boga, gase se, u njih se uvlači tama. Propadamo kao pojedinci i kao zajednice i kao društvo.“

„Dan posvećenog života, što se slavi na Svijećnicu, stavlja pozornost na one koji se Bogu posvetiše na poseban način, u redovništvu. Molimo za sve koji se Bogu posvetiše, da nam budu poticaj i snaga u svakidašnjici života posvećivati se Bogu i živjeti od svjetlosti, kojoj su i sami povjerovali te da budu ustrajni u osluškivanju Boga kojeg susreću u hramu svoje duše. Živimo od Božje svjetlosti, Božje riječi. Zato i mi možemo Boga navijestiti svakome i tako što nećemo u naše riječi i razgovore uvlačiti ono što pripada tami. Zašto ne bi naši razgovori bili o Bogu, o onome što nas ispunja i izgrađuje. Neka nas zato Božji duh prožme, kao što je i starca Šimuna, da naša svjetlost svijetli na posvećenje naših života i našega naroda”, pozvao je biskup Huzjak.

U euharistijskom slavlju koncelebrirali su biskupijski ekonom preč. Josip Stipančević, župnik katedralne župe Branko Fresl, i župni vikar Josip Benko, a ispovijedao župni vikar Luka Premelč.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem mo Ivane Matkov.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
SVETA BAKITA
Povratak na sve vijesti
 
 
Korizmena molitva za duhovna zvanja

Subota, 29. veljače 2020. godine u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, na adresi Kaptol 9 (Opatovina) u Zagrebu

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Korizmena duhovna obnova

29. ožujka 2020. u 15.30 sati kod otaca isusovaca u Palmotićevoj. Voditelj: p. Nikola Stanković

Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans

Linkovi