Vijesti - Svečano zavjetovanje u karmelu u Mariji Bistrici

 

Svečano zavjetovanje u karmelu u Mariji Bistrici

Svečano zavjetovanje u karmelu u Mariji Bistrici Objavljeno: 25. 06. 2014 - 08:53

Zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodio je 25. lipnja misno slavlje i obred svečanih, doživotnih zavjeta s. Marije Ivane od Dobrog Pastira u samostanskoj crkvi sestara karmelićanki u Mariji Bistrici.

Kao suslavitelji sudjelovali su fra Dragutin Bedeničić, OFM, župnik iz Našica, rodne župe s. Ivane, fra Ivan Bošnjak, OFM, fra Celzo Vlahović, fra Ante Vučković, OFM, vlč. Blaž Bartol, vlč. Stjepan Halužan, o. Stipe Tomić, OCD. Petorica karmelićanskih bogoslova bili su u asistenciji. Pjevanje na misnom slavlju animirao je zbor "Snaga Duha" iz Našica.

Na početku je slavlja vlč. Antun Motočić, rektor samostanske crkve, uime zajednice sestara karmelićanki pozdravio sve nazočne, i zaželio dobrodošlicu biskupu.

Nakon uvoda u obred zavjetovanja slijedila je propovijed biskupa koji je na početku govorio o životu kao pozivu i odazivu. Bog poziva u ljubavi a mi smo ti koji se odazivamo. Obraćajući se novozavjetovanici rekao je: "U ovim svetim, ljubomorno čuvanim prostorima Karmela, posvećujete u svoj slobodi svoj život Isusu: za spas duša, i molitvi za svećenike. Za te dvije nakane imat ćete ovdje, u ovom Karmelu, dovoljno poticaja i molbi: tu su tisuće duša - hodočasnika koji traže Put, Istinu i Život; još više: traže svjetlo i snagu za hod u Istini, tim Putem, da bi osvojili Život – Isusa. Uz hodočasnike, bistričke romare, tu su i brojni svećenici – propovjednici i ispovjednici, kojima su napose potrebni darovi Duha Svetoga: dar znanja i mudrosti, da budu istiniti i milosrdni, pouzdani vođe duša na putovanju zemljom za nebo. Na sasvim birani način i Vi danas postajete, poput sv. Male Terezije 'sestra svima', i majka svima, dobra pastirica svima: u ovom samostanu i u svim karmelskim i drugim samostanima svijeta, sestra svećenika i misionara, sestra očeva i majki, sestra djece i mladih, sestra vjernika i nevjernika, sestra pobožnih i bezbožnih. Sestra i Majka."

Potom je spomenuo mali put svete Male Terezije koja je taj put učila od Marije, ponizne službenice Gospodnje. Napomenuo je također da po svečanim zavjetima s. Ivane njezino krštenje dolazi do punog rascvata: predanja Presvetom Trojstvu.

Sam obred svečanog zavjetovanja svojim je tumačenjima popratio o. Dražen Vargašević, karmelićanin, koji je ujedno bio i ceremonijar cijelog slavlja.

S. Marija Ivana od Dobrog Pastira (Ivanka Čorda) rođena je 22. listopada 1975. u Požegi. U bistrički Karmel ušla je 21. lipnja 2008., redovničko odijelo primila je 2009. godine a prve zavjete na godinu dana položila je 24. svibnja 2011. godine. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi