Vijesti - Svečano otvorena Godina posvećenoga života za Đakovačko-osječku nadbiskupiju

 

Svečano otvorena Godina posvećenoga života za Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Svečano otvorena Godina posvećenoga života za Đakovačko-osječku nadbiskupiju Objavljeno: 30. 11. 2014 - 13:58

"Gospodine, dok danas označujemo početak Godine posvećenoga života koju je za cijelu Crkvu najavio papa Franjo, zazivamo tvoju ljubav i smjerno te molimo: neka nas sve obasja milost tvoga Duha Svetoga. Neka nas ražare primjeri i zajedništvo svetih, napose onih koji tebi omiliše svojim posebnim životnim predanjem, prihvaćajući i nasljedujući evanđeoske savjete u zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće", molio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu svećenika, redovnica, vjernika grada Đakova te umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića, otvarajući Godinu posvećenog života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji tijekom svečanog misnog slavlja u đakovačkoj prvostolnici na prvu adventsku nedjelju, 30. studenoga.

Nakon zajedničke molitve, dok su pjevane litanije Svih svetih, kroz katedralu je prošla svečana procesija u kojoj su bile i brojne redovnice, članice Družbe milosrdnih sestara sv. Križa. Tri sestre u rukama su nosile svijeće s natpisima: prošlost, budućnost i sadašnjost. Odlažući jednu po jednu svijeću, sestre su kazivale kako se sa zahvalnošću treba spomenuti nedavne prošlosti, posebno Drugoga vatikanskoga koncila, uz 50. obljetnicu Dekreta o obnovi posvećenoga života; potom kako valja s nadom prigrliti budućnost, svjesni da kriza kroz koju prolazi društvo i Crkva dotiče u punini i posvećeni život, ali da se ta kriza ne smije shvatiti "kao predsoblje smrti, nego kao kairos, prava prigoda za duboki rast i nadu potaknutu sigurnošću da posvećeni život nikada neće moći nestati iz Crkve, jer ga je želio sam Isus kao neizostavan dio svoje Crkve". I na kraju, odlažući svijeću s natpisom sadašnjost, da je potrebno sa strašću živjeti sadašnjost, što podrazumijeva zaljubljenost, istinsko prijateljstvo i duboko zajedništvo, jer je to upravo ono upravo ono što "čini lijepim život tolikih muškaraca i žena koji zavjetuju evanđeoske savjete te u tom životnom staležu iz bližega slijede Krista".

Osvrćući se u homiliji na čitanje iz Knjige proroka Izaije, nadbiskup Hranić govorio je kako prorok u svojoj ljudskoj nemoći vapi Bogu, čitavim svojim bićem bori se protiv pesimizma, rezignacije i fatalizma - u sebi i u narodu. Ne želi upasti u beskorisno plakanje i uzajamno optuživanje, nego moli Gospodina da se vrati svome narodu. "Njegove predivne misli i vapaji pružaju nam ozračje koje na osobit način nadahnjuje vrijeme došašća i prati život Bogu posvećenih osoba. No, ta prorokova molitva je i ozračje u kojemu se odvija i život svakog autentičnog i iskrenog vjernika", rekao je nadbiskup, dodavši kako je kršćanski život ujedno prožet i iskustvom Božje odsutnosti. Rekao je: "Nisu li takvi trenuci iskustva da nas je Bog napustio istodobno i trenuci našeg snažnog vapaja pred Bogom, autentični trenutci vjere i snažne molitve?! Iskusili smo ih kao narod u svojoj nedavnoj prošlosti. Iskustvo zla i nevolje tako se često spontano pretvara u iskustvo javne molitve te zajedničkog jecanja i vapaja pred Bogom, pretvara se u javno ispovijedanje vjere."

U normalnim i redovitim uvjetima života, u suvremenom europskom društvu u javnosti nema potrebe za Bogom niti mjesta za Boga, a čovjek sve više postaje ravnodušan u odnosu prema Bogu, rekao je nadbiskup Hranić te naglasio: "U takvom ozračju, onaj koji moli i računa na Boga postaje neshvaćen i nerazumljiv, a oni koji javno mole sve češće postaju smiješni. Kriza religioznog iskustva posljedično uzrokuje i krizu svećeničkih i redovničkih zvanja. I kad se taj suvremeni čovjek, kojemu Bog više ništa ne znači, nađe pred poteškoćama, on se osjeća nemoćan i sam pred neumoljivim zakonima i utjecajima, pregažen i prepušten samome sebi. Upada u stanje gubitka nade."

Bogu posvećene osobe sa svojim zavjetima dragovoljne poslušnosti, dragovoljno izabranog siromaštva i čistoće tijela koja se odriče bračne ljubavi nadbiskup je predstavio kao ljekovito cjepivo za suvremenog čovjeka koji je sam sebi dosta i ne prihvaća nikakav autoritet; kojemu je bog jedino vlastiti profit i ugoda. "Bogu posvećene osobe sa svojim zavjetom vjernosti Bogu, odnosno djevičanstva i čistoće, predstavljaju podršku i ohrabrenje mladićima i djevojkama te bračnim parovima koji nastoje živjeti predbračnu i bračnu vjernost i čistoću. Predstavljaju ljekovito cjepivo protiv promiskuiteta i robovanja tijelu i nagonima. Prihvaćajući dragovoljno siromaštvo, Bogu posvećeni život predstavlja ljekovito cjepivo za društvo opterećeno korupcijom, ogromnim socijalnim razlikama, siromaštvom, trgovinom ljudima i ljudskim organima, novim oblicima ropstva i gaženjem temeljnih ljudskih prava sve do temeljnog prava, a to je pravo na život", istaknuo je nadbiskup.

Otvorenjem Godine posvećenog života nadbiskup je s cijelom Crkvom zahvalio Bogu za sve redovničke zajednice, posebno za sve one koje žive i svjedoče evanđeoske ideale te sudjeluju u evangelizacijskom poslanju Đakovačko-osječke nadbiskupije, a posebnu blizinu i zajedništvo izrazio je sestrama sv. Križa, koje su na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Amalijom Kupčerić nazočile u velikom broju. Okupljene vjernike nadbiskup je podsjetio kako osim sestara sv. Križa u Nadbiskupiji djeluje još 16 ženskih redovničkih zajednica i 2 svjetovna instituta te osam muških redovničkih zajednica. Nadbiskup je u molitvu uključio i vjernike laike koji također polažu zavjete te poziv na svetost nastoje živjeti u braku i u svijetu, živeći skromno, čisto i u potpunoj pripadnosti Bogu, te na kraju homilije pozvao okupljene da si posvijeste da su vrijeme došašća i Godina posvećenog života vrijeme budnosti i budnih. Na kraju misnog slavlja upućena je Molitva Djevici Mariji za posvećene osobe, a Zbor sestara otpjevao je Marijin hvalospjev "Veliča". (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi