Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji

 

Otvorena Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji

Otvorena Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji Objavljeno: 30. 11. 2014 - 14:03

Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji započela je u nedjelju 30. studenoga svečanim misnim slavljem koje je u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio šibenski biskup Ante Ivas. U uvodnim mislima misnog slavlja istaknuo je kako je predstojeća godina posvećena osobama posvećenog života, a u Crkvi u hrvatskom narodu posvećena je i obiteljima.

"Svjedoci smo kako živimo u vremenu koje svim silama pritišće naš pogled i interes na zemlju i zemaljsko. I kako se na razne načine i mnogovrsnim sredstvima trudi i gotovo prisiljava uvjeriti nas da je zemlja, zemaljsko i materijalno jedina vrijednost od koje se živi. Da je sve drugo sporedno, manje važno, čak i nevažno pa i štetno. Da je dovoljno povoljno riješiti materijalno stanje da bi čovjek, obitelj i narod bio zadovoljan pa i sretan", upozorio je u homiliji biskup Ivas. Govoreći o važnosti obitelji biskup je rekao: "Po Božjem planu obitelj je prva škola ljubavi i zajedništva. U obitelji se čovjek rađa i raste i u njoj doživljava sve bogatstvo i plodove ljubavi, zajedništva i sebedarja, bez čega se čovjek ne može cjelovito razviti ni ostvariti. U obitelji, kroz uzajamno darivanje roditelja stvara se ozračje ljubavi u kojem svako dijete može razvijati svoje sposobnosti, svoje dostojanstvo i jedincatost svoje osobnosti i tako se pripremati za vlastiti životni put. U ozračju obiteljske ljubavi čovjek u ranoj odlučujućoj dobi prima prva iskustva Božje ljubavi, prve spoznaje o istini i dobroti, o ljubavi i praštanju, o pravičnosti i odgovornosti. U obitelji je osoba u središtu pozornosti, okružena pažnjom i ljubavlju pa može rasti u odgovornosti prema drugima. Zato je obitelj od bitne važnosti za život čitavoga društva. Svaki narod nužno slabi ako su mu poljuljane i zakonom nezaštićene temeljne moralne vrednote života, duhovne baštine roditelja, vjerske zajednice i kulturne baštine njegova naroda".

Tumačeći da je obitelj u svoj dubini i širini njezinih potreba i problema u središtu brige, molitve i razmišljanja cijele Crkve u ovoj godini te najavljujući da će se u listopadu iduće godine održati redovita Opća sinoda biskupa o obitelji, biskup Ivas pozvao je u prvom redu kršćanske obitelji u župnim zajednicama, dekanatima i biskupiji da mole za obitelji te da i sami organiziraju obiteljske susrete, molitve i duhovne obnove ili da se odazovu kad budu pozvani na susrete u župi i biskupiji. Biskup je potaknuo obitelji da razvijaju obiteljsku solidarnost i zalažu se za dobro braka, obitelji kao i za ljudski i kršćanski odgoj svoje djece i mladih, kako u Crkvi tako i u našoj državi.

Ističući da je papa Franjo odredio da 2015. godina bude Godina posvećenog života, redovnica i redovnika i laika posvećenih u svijetu, biskup Ivas potaknuo je sve vjernike u mjesnoj Crkvi – biskupiji da se pridruže zajedništvu sveopće Crkve u zahvali Bogu za sve redovnice i redovnike, koji su svojim životom i djelima duhovno bogatili i Šibensku biskupiju i narod. "Pridružimo se i molitvama i susretima koji će se održati i u našoj biskupiji da redovništvo i danas bude bogatstvo naše Crkve, te da naša Crkva bude i u budućnosti plodna novim zvanjima Bogu posvećenih žena i muškaraca, na duhovno bogatstvo i Božji blagoslov svemu našem narodu", potaknuo je biskup Ivas. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi