Vijesti - Svečano zavjetovanje fra Mirka Miškovića, franjevca trećoredca

 

Svečano zavjetovanje fra Mirka Miškovića, franjevca trećoredca

Svečano zavjetovanje fra Mirka Miškovića, franjevca trećoredca Autor: TOR
Objavljeno: 01. 09. 2019 - 19:01

Fra Mirko Mišković, redovnik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, je u nedjelju, 1. rujna, u crkvi sv. Franje Ksaverskog Zagrebu, sjedištu Provincije, položio svečane, doživotne zavjete, u ruke provincijala fra Ive Martinovića, koji je predsjedao prigodnom svečanom euharistijskom slavlju.

Koncelebrirali su osmorica svećenika redovnika iz Provincije: fra Marko Neretljak, odgojitelj bogoslova, fra Ivan Paponja, provincijski vikar i gvardijan i župnik na Ksaveru, svjedoci zavjetovanja fra Zvonimir Brusač i fra Dario Mican te ostala braća: fra Hrvoje Perković sa Ksavera, fra Joso Živković, odgojitelj novaka iz Krka i braća iz samostana u Odri fra Rafael Lukarić i fra Josip Baričević. Na slavlju su bila su nazočna i druga braća: fra Jerko Penava  i fra Josip Dolić sa Ksavera, fra Branko Lovrić, gvardijan u Odri, koji je predvodio župni pjevački zbor, fra Petar Bašić i fra Anto Lukenda iz Odre te postulanti Provincije. Uz fra Mirkove roditelje i braću bila je i njegova rodbina, mladi franjevci s Kaptola, fra Mirkovi kolege, koji će se uskoro također svečano zavjetovati, braća i sestre Franjevačke mladeži sa Ksavera, iz Kloštra Podravskog i Zagreba, među kojima je fra Mirko u posljednje djelovao kao pomoćnik njihovih duhovnih asistenata, njegovi prijatelji te župljani ksaverske župe.

Provincijal fra Ivo Martinović je u homiliji, polazeći od Evanđelja te nedjelje, istaknuo kako „prva mjesta za one koji su Božji nisu važna“. „Važno je posljednje mjesto: Bog je na posljednjem mjestu, Sin Božji je na posljednjem mjestu, on koji nije došao biti iznad svih nego svima sluga“, naglasio je . Obraćajući se fra Mirku rekao je: „Gospodin te je pozvao da ga slijediš, a ti si se odazvao; odazvao si se nakon dugotrajnog odgoja i formacije, uz pomoć tvojih odgojitelja i roditelja. Odlučio si se nakon pomnog razmišljanja. Nastoj se i nadalje opredjeljivati za Krista i sv. Franju koji nam je uzor u našem životu s Bogom. Neka ti Gospodin udijeli snage za svetu ustrajnost, a sve nas ispuni svojom milošću i blagoslovom.“

Gvardijan fra Ivan Paponja je na kraju slavlja zahvalio prije svega fra Mirku i njegovim roditeljima, a zatim i župnom pjevačkom zboru, svima koji su sudjelovali u obredu i njegovoj pripravi, te posebno časnim sestrama, školskim franjevkama  i fra Mirkovoj obitelji, koji su se pobrinuli za objed za sve sudionike euharistijskog slavlja, priređen u samostanskoj dvorani. 

Prigodom blagoslova objeda provincijal je posebno zahvalio redovnicama, školskim sestrama franjevkama u samostanu na Ksaveru, s. Ilijani Pripušić i s. Bonifaciji Barun  za njihovo sudjelovanje i rad kojim su uvelike pridonijeli životu i odgoju fra Mirka za njegova studija u Zagrebu. U obraćanju fra Mirku zaželio mu je da „bude fratar“, jednostavan i skroman, gledajući uvijek što bi u današnjim prilikama činili Isus i sv. Franjo.


Fra Mirko Mišković, podrijetlom iz Kostrča u župi Tolisa u Bosanskoj Posavini, rođen je 1993. u Vinkovcima kao prvi od četvorice sinova u svojoj obitelji. Osnovnu školu završio je u Bosanskoj Posavini, klasičnu gimnaziju, kao sjemeništarac, u Zagrebu i Splitu, a na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, završivši studij izvrsnim uspjehom, stekao je ove godine akademski naziv magistra teologije. Potkraj rujna ove godine bit će u zagrebačkoj prvostolnici   zaređen za đakona.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Korizmena molitva za duhovna zvanja

Subota, 29. veljače 2020. godine u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, na adresi Kaptol 9 (Opatovina) u Zagrebu

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Korizmena duhovna obnova

29. ožujka 2020. u 15.30 sati kod otaca isusovaca u Palmotićevoj. Voditelj: p. Nikola Stanković

Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans

Linkovi