Vijesti - Druga europska konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje

 

Druga europska konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje

Druga europska konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje Autor: unicath.hr/formationzagreb2019
Objavljeno: 04. 09. 2019 - 09:51

Formacija i prevencija – Moć kao služenje

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu od 19. do 22. rujna održat će se Druga europska konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje. Konferenciju zajednički organiziraju Hrvatska biskupska konferencija i Hrvatsko katoličko sveučilište, uz podršku Kongregacije za kler, Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana, Vijeća europskih biskupskih konferencija te znanstveno supokroviteljstvo Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i uz materijalnu podršku zaklada „Renovabis“ i „Kirche in Not“.

Konferencija u Zagrebu svoje temelje ima u zaključcima Prve europske konferencije Formacija i prevencija koja je održana 2017. godine u Firenci, a na kojoj je bilo govora o brizi i pažnji usmjerenoj na dobrobit maloljetnih i ranjivih odraslih osoba koje su pretrpjele spolno zlostavljanje od strane članova Katoličke Crkve.

Cilj Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje je promišljanje o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja sa zloupotrebom moći u Crkvi kao i o načinima njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju. Važna zadaća Konferencije je i istaknuti važnost početne i trajne ljudske formacije klerika, redovnika i redovnica kako bi bili sposobniji u svojemu radu slijediti primjer Isusa Krista te poruku Radosne vijesti.

U četverodnevnom programu Konferencije sudjelovat će stručnjaci laici, biskupi, svećenici, redovnice i redovnici, rektori bogoslovija iz Italije, Hrvatske, Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Malte, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Velike Britanije, Ukrajine i Islanda.

U programu se ističu predavanja stručnjaka s područja trajne formacije katoličkih odgojitelja i srodnih tema pa će svoj doprinos Konferenciji tako dati doc. dr. sc. Silvana Fužinato s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, mons. Marek Forgáč, pomoćni biskup u Košicama u Slovačkoj, prof. dr. sc. Stefano Guarinelli s Teološkog fakulteta Sjeverne Italije i Escuela de Formadores u Salamanci, prof. Stefano Lassi, psihijatar s Teološkog fakulteta Središnje Italije, prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander iz  Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, dr. sc. Boris Vidović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Sanda Smoljo s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Hans Zollner s Instituta za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana i direktor Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana te Papinske komisije za zaštitu maloljetnika, dr. sc. s. Teodora Shulak iz Ukrajine, dr. sc. s. Anneliese Herzig iz Austrije te prof. dr. sc. Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Uz predavanja za sudionike Konferencije osigurane su i zajedničke radionice te vrijeme za promišljanje i molitvu. Prijave za sudjelovanje na Konferenciji otvorene su do 13. rujna 2019. uz registraciju na mrežnoj stranici http://www.unicath.hr/formationzagreb2019

Službeni jezici Konferencije su engleski, talijanski, ukrajinski i hrvatski sa simultanim prijevodom.

Otvorenje Konferencije i prva dva predavanja pozvanih predavača prvog dana, u četvrtak 19. rujna, otvorena je i slobodna za vjeroučitelje, svećenike, redovnike i redovnice te laike zainteresirane za temu o početnoj i trajnoj formaciji kao i za sve one koji su u formacijskim i odgojnim kućama.

Sudjelovanje na otvorenju Konferencije moguće je samo uz prethodnu najavu na e-mail: formationzagreb2019@unicath.hr

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi