Vijesti - Svečani zavjeti s. Marije Ane od Srca Isusova

 

Svečani zavjeti s. Marije Ane od Srca Isusova

Svečani zavjeti s. Marije Ane od Srca Isusova Autor: ika
Objavljeno: 21. 10. 2017 - 08:45

U samostanskoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Karmelu u Mariji Bistrici svečane zavjete u ruke poglavarice s. Marije Petre od Presvete Euharistije (Mire Fišter) pred zajednicom svojih sestara, svećenicima, rodbinom i prijateljima položila je 21. listopada s. Marija Ana od Srca Isusova (Ana Vuco). Misno slavlje i obred svečanog zavjetovanja predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a s njim su suslavili fra Ante Crnčević, vlč. Denis Barić, don Mladen Delić, fra Milan Krišto, fra Marin Grbešić, vlč. Stjepan Halužan i vlč. Antun Motočić. Asistirali su franjevački bogoslovi fra Srećko Bekavac i fra Ivan Bogati.

Pozdravnu riječ uputio je vlč. Motočić, pronašavši u ulasku procesije svećenika iz samostana u crkvu sliku uspona na goru Karmel i težnje, kako novozavjetovanice, tako i svih nazočnih da dođu k svom cilju koji je Krist. 

U propovijedi je biskup Šaško naglasio kako je obred, u koji je smješteno zavjetovanje, toliko snažan da se svako tumačenje čini suvišnim te da čin zavjetovanja, darivanja, s. Marije Ane, kao i život sestara u samostanu sami po sebi snažno govore i pozivaju da svatko od nazočnih prepozna Božji govor u svom životu. U trodijelnom imenu sestre Marije Ane od Srca Isusova pronašao je vezu s trima važnim pojmovima koji se zrcale iz pročitanih misnih čitanja, a to su predanje, milost i ljubav. „To nas ime upućuje na uporišta u našoj vjeri, na sadržaje koje ne smijemo zanemariti. Istodobno nam, pak, obred govori kako se živi taj triptih predanja, milosti i ljubavi. I više ćemo puta čuti u obredu priloge doživotno, ustrajno, cijelim srcem, neprestano, savršeno, velikodušno, vječno. Čini se prezahtjevno za naše krhke posude ljudskosti. Uistinu, bez Boga je i sam pokušaj tako živjeti pretežak, ali s Bogom taj se put ne gleda kao napor, nego jednostavno kao put s Bogom i Njegovim darovima. Prepoznati svoju doživotnost, vječnost s Bogom i Bogu dopustiti da naše odluke iz dana u dan čini životnima, to je ono što govori ovaj obred. A taj govor, taj triptih imena sestre Marije Ane od Srca Isusova izaziva suvremenost u svakom svom dijelu. U svakom. Jer umjesto „Evo me!", umjesto slušanja, promiče se težnja za vladanjem, zapovijedanjem, težnja za uzmicanjem, ne preuzimanjem odgovornosti, ali time se udaljavamo od ljepote. Umjesto milosti promiču se zasluge, zemaljske veličine i ugledi da bi se, zapravo, shvatila njihova bezvrijednost. I umjesto ljubavi nije li na svakom koraku dah sebičnosti? U ovom slavlju pak struji cjelina. U ovom se zavjetovanju odražava vječnost. I ovaj bistrički samostan koji u sebi pokazuje korijene svetosti kardinala Stepinca u vama, drage sestre, očituje i pogled i glas i dodir i lice vječnosti", rekao je biskup Šaško. Na kraju je ukazao na to da se potrebno vratiti na izvor onoga što nam je darovano kao ponuda vječnosti da bismo razumjeli svoje trajanje i da upravo ovo slavlje nudi mogućnost ponovnog susreta sa samim sobom, drugim ljudima i Bogom te zamolio sestre da mole kako bi se prevladale spomenute kušnje koje mogu razarati i Crkvu i društvo.


Sestra Marija Ana od Srca Isusova (Ana Vuco) rođena je 8. svibnja 1984. u Zagrebu. U bistrički Karmel ulazi 14. listopada 2010., a redovničko odijelo prima 15. listopada 2011. godine. Privremene zavjete na godinu dana polaže 15. listopada 2013., i obnavlja svake godine do polaganja svečanih zavjeta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

Treća nedjelja došašća, 16. prosinca 2018. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”

Linkovi